Как да намалим разнасянето на котешки пясък от тоалетната в дома

котка и котешка тоалетна Снимка: iStock

Н аличието на котешки пясък на различни места в дома е съвсем нормално и често срещано оплакване на собствениците на котки. Постелката на котешката тоалетна полепва по лапите и козината на котката, когато тя използва тоалетната. След това гальовните приятели се разхождат из къщата и парчета от пясъка падат от лапите на котката. После те могат да се озоват навсякъде, където котката ви е била: на дивана, на килима, на леглото (затова е добре да го покриваме) и т.н.

Макар че е почти невъзможно да отстраните напълно котешките отпадъци от апартамента си, има какво да направите, за да намалите тяхното разпространение. Даваме ви идеи, които да тествате и не забравяйте, че за всеки дом и всяка котка работят различни неща. Ако сте късметлии може да откриете едно успешно решение, но не е изключено да са необходими комбинация от няколко.

1. Не препълвайте тоалетната с котешка постелка

Ако тоалетната кутия е твърде пълна, за котката ви е много по-лесно да изхвърля боклук извън нея. В резултат на това боклуците могат да бъдат проследени из къщата. Следвайте инструкциите за вашата индивидуална марка котешка тоалетна, но като общо правило, тоалетната трябва да се напълни няколко сантиметра.

2. Изберете постелка с по-голям размер на гранулите

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котешката тоалетна с малък размер на гранулите често може да се проследи по-лесно от тази с по-големи гранули. За дългокосместите котки по-големите гранули са почти задължителни иначе рискувате тоалетната да се разнася много по-осезаемо в дома ви. Ситният пясък полепва по-лесно по козината за разлика от по-големите бучки.

Ако досега сте ползвали ситна постелка за тоалетна, но искате да преминете към по-една, не забравяйте да смените постелката постепенно.

3. Използвайте кутия за тоалетна с високи стени или с горен вход

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Някои котки обичат да ровят отпадъци в кутията и това може да доведе до цял водопад от котешка тоалетна. Тогава е много по-лесно това да бъде проследено в къщата. Преминаването към тоалетна с високи стени може да реши този проблем и да запази възможно най-много мръсотия в кутията, а не на пода.

Ако това не е достатъчно за вашата котка, тогава кутията за отпадъци с горен вход може да е отговорът. Дори ако котката ви накрая рита отпадъците високо във въздуха, голяма част от тях все пак ще паднат вътре в тоалетната, а не извън нея. Имайте предвид обаче, че не всички котки ще харесат затворена тоалетна, а тези с вход отгоре не са подходящи за възрастни котки с артрит, малки котета или такива с проблеми и трудности да достъпят тоалетната.

4. Поставете постелка пред котешката тоалетна

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Поставянето на „изтривалка“ пред тоалетната на вашата котка помага да се намали количеството отпадъци, които се разнасят в къщата ви. Докато котката ви минава през нея след използването на тоалетната, постелката ще хване частици от тоалетната и ще ги задържи. Все пак ще трябва да почиствате постелката редовно, но това е много по-лесно и по-бързо, отколкото да намирате отпадъци в цялата къща!

5. Ежедневно почиствайте отпадъците

Дръжте прахосмукачка или метла близо до тоалетната на вашата котка и си изградете навика да почиствате около тоалетната минимум веднъж на ден. Това ще ви помогне да държите отпадъците под контрол и ще направи много по-малко вероятно те да бъдат проследени из цялата ви къща.

6. Използвайте котешка тоалетна без прах

Тоалетните, направени от глина, са доста прашни. Този прах, заедно с малките частици отпадъци, лесно се залепват по лапите на вашата котка. Опитайте да преминете към постелка без прах, за да намалите количеството отпадъци в дома.

7. Подстрижете пухчетата на лапите на вашата котка и разресвайте козината редовно

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Дългокосместите котки са много по-склонни да разнасят котешка постелка, защото той може да заседне върху по-дългата козина около възглавничките на лапите им. Можете да разрешите този проблем, като подстрижете козината на лапите им. Съществуват специални машинки за целта, като може да се консултирате с ветеринар или грумър как да се сдобиете с такава, а също и как се използва.

Може да отнеме време, за да свикне котката ви с тази процедура, но след това ще откриете, че има голяма разлика в количеството отпадъци, които те проследяват из къщата. Премахването на пухчетата от лапите на котката ще я улесни в игрите и ще намали хлъзгането по плочките или други глатки повърхности.

8. Използвайте бързослепваща котешка тоалетна

Ако използвате неслепваща котешка тоалетна, това може да е част от проблема. Котките могат да стъпват в мократа постелка, която след това залепва за козината им. Докато изсъхва, тя пада из цялата къща и където и да отиде котката ви, ще намерите малки парчета! Вместо това изберете бързо слепваща се тоалетна, която намалява разпространяването и прави почистването на тоалетната на вашата котка по-лесно.

9. Дръжте кутията за отпадъци на твърд под

котка и котешка тоалетнаСнимка: iStock

Поставянето на котешката тоалетна на твърд под, направен от дърво, ламинат или плочки, значително ще улесни почистването. Ако вашата котешка тоалетна е поставена върху килим, влакната лесно ще абсорбират боклуците от тоалетната и ще станат много трудни за почистване.

Котките са изключително чисти животни, но тъй като ходят до тоалетна вкъщи, трябва да се погрижим да намалим максимално нейното разпространиение в дома. С няколко хитрини и редовно почистване от наша страна - мисията може да се увенчае с успех!

Виж още