Как да направим котешкото дърво по-стабилно

котешко дърво Снимка: iStock

К олко пъти сте намирали котешкото дърво на пода след буйна игра на мяукащия домашен любимец? Когато са в настроение, котките обичат да играят и да се хвърлят наоколо. Това може да бъде забавно за наблюдаване, но също така и тревожно, когато любимото им котешко дърво не е достатъчно стабилно, за да издържи на игривия им устрем. Важно е да се уверите, че дървото за котки няма да се преобърне и да причини нараняване.

За щастие има различни начини да закрепите котешкото дърво, за да предотвратите евентуални инциденти в дома.

1. Уверете се, че котешкото дърво е на равен под

Мястото, на което сте решили да поставите дървото за котки, е от значение. Ако някога сте сядали на стол за хранене, който има три крака на килима и един извън него знаете, че това не е стабилен стол. Същото важи и за котешкото дърво.

котешко дървоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Уверете се, че основата е върху здрава, равна подова настилка. Ако дъските на пода са изкривени или по някаква причина има вдлъбнатина в пода, дървото за котки е по-вероятно да се клати или да се накланя на една страна.

2. Поставете котешкото дърво в ъгъл

Подобно на подовата настилка в зоната, където поставяте дървото за котки, трябва да го разположите и до стена. Особено за големите дървета ъглите осигуряват лесен начин да спрете дървото за котки да се преобърне, когато котката ви си играе с него.

Ъгълът също така ще ви осигури достатъчно място на стената, за да закрепите дървото за котки с помощта на предпазни ремъци и метални скоби. За да постигнете най-добри резултати, използвайте опорна стена, която е достатъчно здрава, за да закрепите дървото.

3. Добавете тежест към дървото

Най-добрите дървета за котки винаги имат широка и тежка основа. Дори големите дървета за котки ще бъдат проектирани с много по-тежко дъно. Това гарантира, че дървото за котки не е тежко отгоре и има нисък център на тежестта.

Тъй като котките обикновено избягват да седят в долната част на дървото, бихте могли да поставите нещо тежко отгоре - камък или друг предмет, който хем няма да пречи на котката да играех, хем ще държи дървото стабилно.

4. Закрепете добре хамаците и високите места

Ако сте закрепили дървото за котки към стената и сте подсигурили основата, но то все още се клати, това може да се дължи на самите високи стълбове. Възрастта и общото износване могат да доведат до разхлабване на приспособленията или може би не сте затегнали достатъчно винтовете, когато сте сглобявали дървото. И в двата случая, колкото и да утежнявате дървото или да го закрепвате на място, опорите все още ще са нестабилни.

котешко дървоСнимка: iStock

Затегнете всички винтове, свързващи частите на дървото за котки. Може дори да се наложи да смените винтовете, които са доставени с дървото за котки, с по-дълги и надеждни варианти.

Може да подсигурите допълнително стълбовете като прикрепите и тях към стената, за да може да предотвратите тяхното клатене, когато котката ви тича бясно нагоре-надолу по дървото.

Защо трябва да обезопасите дървото за котки?

Въпреки че може да нямате проблем с малко дърво за котки, високото е по-малко стабилно просто поради височината си. Ето защо се препоръчва да го закрепите към стена и да го поставите в ъгъл, за да му осигурите допълнителна стабилност. Има няколко причини, поради които нестабилните дървета за котки са опасни не само за вашата котка, но и за вас и вашите деца.

  • Наранявания

От съображения за безопасност дърветата за котки са проектирани да бъдат тежки. Когато обаче котката ви скача по тях, само височината може да доведе до клатене на дървото, ако то не е закрепено правилно. Ако няколко котки се борят за най-горното място, те могат дори да го разклатят дотолкова, че то да се преобърне.

Опасността идва от височината в комбинация с теглото. Падащото дърво за котки не само може да нарани котката ви, но и да повреди близките мебели или да падне върху децата, които играят с котките ви около дървото.

  • Травма

Възстановяването на котката не е свързано само с потенциалните наранявания, които тя може да получи, но и с травмата от самото нараняване. Ако котката ви свързва дървото за котки с опасност, болка и страх, тя ще спре да го използва.

котешко дървоСнимка: iStock

Понякога лошото падане не е единственото нещо, което ще отблъсне котката ви. Клатенето на котешкото дърво може да е достатъчно смущаващо, че котката ви изобщо да не се катери по него, независимо колко примамливи са най-високите кацалки. Ако не се чувства в безопасност, тя ще стои настрана.

Ако котката ви обича да скача и да ви наблюдава от високи места в къщата, дървото за котки е съществено допълнение към декора на дома ви. Тези котешки аксесоари са забавни и уютни, с много място, където котката ви може да подремне или просто да се откъсне за известно време. Дърветата за котки обаче могат да бъдат и опасни и ако се уверите, че са стабилни, ще предпазите котката си, докато си играе или се катери на върха.

Вижте още:

Няколко алтернативи на котешките дървета, които котката ви ще хареса

Как да се справим с буйно коте у дома

7 причини да инвестирате в котешко дърво

Виж още