7 причини да инвестирате в котешко дърво

котешко дърво Снимка: Pixabay

К отешко дърво е онази „катерушка“, която е доста голяма, заема място в дома ви и осигурява на мъркащия ви спътник място за сън, игра, точене на нокти и гледане от високо.

Честа грешка на собствениците на гальовни животни е да неглижират нуждата от котешко дърво, а всъщност това е толкова важен котешки аксесоар, колкото тоалетните и купите за храна.

Ползите от котешкото дърво за котката, вас и дома ви са много, недостатъкът е само един (макар и много важен) - това е скъпа покупка. Въпреки това, ако все още сте на етап планиране на осиновяване, можете да предвидите разходите си и да спестите пари за тази котешка „мебел“. Също така, съществуват голям брой онлайн магазини (не само зоомагазини), където можете да откриете такова на промоция или пък да закупите на изплащане.

Dogsandcats.bg

Защо си заслужава да инвестирате в котешко дърво?

1. Осигурявате лично пространство на котката

котешко дървоСнимка: Pixabay

Мъркащите домашни любимци имат нужда от тяхно си място. Факт е, че те често избират някой шкаф, възглавница, стол, килим и т.н., но е хубаво да имат обособено място само и единствено за тях, на което могат да си почиват, играят или да се скрият, ако се уплашат от някой шум (например прахосмукачката). Има моменти, в които тези приятели седят плътно до нас на дивана, но понякога искат да се отдалечат и да останат насаме. Котешкото дърво е точно такова място, което ще им осигури безопасност.

2. Чудесно място за забавление

Котешките дървета са прекрасно място за игра. По-големите имат няколко нива, и различни места, на които мъркащият приятел да се катери и да скача от тях. Обикновено те имат и хралупи, които освен за защита, са и територия, на която котките обикновено носят „плячката“ си в лицето на някоя играчка. Някои котешки дървата дори са снабдени с дрънкалки, пера и топчета, които могат да ангажират вниманието на пакостливия приятел.

3. Уред за физически упражнения

Котешкото дърво със сигурност помага на котката ви да поддържа форма. Тези приятели се нуждаят от физически упражнения, защото шансът да напълнеят е много голям, особено след кастрация. Ако имат такава голяма и висока катерушка, със сигурност ще я използват за игра, след като са си поспали хубаво. Структурата на котешкото дърво е такава, че им осигурява различни възможности за движение - скачане, преследване, катерене, слизане, игра с играчки, дебнене и точене на нокти.

Вижте още: Как да помогна на котката ми да отслабне

4. Ще спасите мебелите си (или поне ще опитате)

котешко дървоСнимка: iStock

Котешките дървета са проектирани така, че да ангарижат гальовния приятел. Те са снабдени с много важен детайл - драскалки. Едва ли ще срещнете котешко дърво без стълбове от сизал, които са необходими за грижата на котешките нокти. Ако имате котешко дърво у дома и няколко драскалки, шансът котката ви да се обърне към дивана или мебелите ви е доста по-малък. Разбира се, ако също така имате кожен стол - едва ли нещо е способно да спре мъркащия ви приятел, защото кожата е една от онези материи, които котките обожават за... точене на нокти.

Вижте още: Как да изберем мебели, които котката ни няма да драска

5. Защита за по-страхливите котки

За съжаление много голяма част от мяукащите приятели са тревожни и изпитват някакъв стрес. Дали от друг домашен любимец или обикновени шумове, идващи от домакинските уреди, факт е, че котките могат да се уплашат от почти всичко непознато. Когато това се случи е хубаво да имат тяхно място, на което се чувстват на 100% защитени. Много по-комфортно биха се чувствали най-отгоре на котешкото дърво или пък скрити в хралупата, отколкото под леглото, където не знаят дали прахосмукачката няма да ги застигне и там.

6. Високо място за наблюдение

котешко дървоСнимка: iStock

Мъркащите приятели носят в гените си любовта към височините. Със сигурност хората с акрофобия биха им завидили. В природата котките се катерят нависоко, не само за да ловуват, но и да се предпазят от по-големи хищници. Вероятно сте забелязали, че мъркащият ви приятел често обича да се катери на най-високия рафт, върху гардероба, хладилника, плота и изобщо всички издигнати места. Ако имате възможност да инвестирате в голямо и високо котешко дърво, това значително ще облекчи катеренето по мебелите и евентуално бутане на ваши предмети. И най- хубавото - ще осигурите така желаната „кула за наблюдение“, където котката ви ще следи изкъсо и от разстояние какво се случва в дома.

Вижте още: Защо котките обичат да седят нависоко

7. Няколко котки ще се чувстват комфортно

котешко дървоСнимка: iStock

В случай че имате две или дори повече гальовни животни у дома, котешкото дърво ще осигури местенце за всяка една от тях. Особено високите, големи дървета, с множество „клони“, ще гарантират подходящо място за всички темпераментни приятели. Съвсем спокойно могат да се редуват кой да отиде на по-високото място, или кой да се свие в хамака, приклепен за катурешката. А защо не и да се сгушат в хралупата. Катерушката ще е и прекрасно място за игра, където котките могат да се забавляват заедно!

Инвестирането във високо дърво с множество различни нива, хамаци, хралупи, стълбове за драскане и висящи играчки е изключително полезен аксесоар за гальовния домашен любимец. Другото хубаво нещо е, че тези котешки мебели са красиви, срещат се в различни цветове и форми, така че можете съвсем спокойно да изберете такова, което да отива на дома ви и да си пасне с цветовете на интериора ви!

Най-доброто място за поставяне е близо до прозореца. Котките обожават да гледат навън, а ако имат високо място, на което да седят с часове и да наблюдават, ще бъдат още по-щастливи!

Вижте още:

Няколко алтернативи на котешките дървета, които котката ви ще хареса

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

5 грешки, които хората правят скоро след осиновяването на коте

Виж още