Няколко алтернативи на котешките дървета, които котката ви ще хареса

котешки катерушки Снимка: iStock

Г альовните домашни любимци обичат да се катерят, да скачат и да гледат отвисоко. Макар и да си мислим, че често просто искат да ни покажат кой командва в къщата или да ни изгледат с осъдителен поглед, всъщност тези животни обичат да наблюдават, за да са сигурни, че нищо не ги заплашва.

Освен шкафове, рафтове, секция или хладилник, обикновено котешките родили се снабдяват и с котешко дърво, което да осигурява това специално място за мъркащия им спътник.

Котешките дървета и мебелите ви обаче, не са единствените възможности, които да осигуряват дневната доза катерене на мъркащия ви приятел. Съществуват няколко прекрасни алтернативи, които сме сигурни, че едвам ще се сдържите да не купите веднага!

Хамаци за котки

Последните години това приспособление е доста модерно за хората и доста го обичаме през лятото. Добра новина, има и хамаци за котки! Разбира се, няма как мяукащият ви приятел да го ползва в парка, но може да му се наслади у дома.

Dogsandcats.bg

Това е прекрасно допълнение към котешкото дърво. Освен, че можете да го закачите на високо място, то позволява на мяукащия ви приятел не само да си играе с него, но и да се отпусне за някоя от многобройните си дремки.

Все пак, внимавайте и не го закачвайте твърде високо, тъй като хамаците се люлеят и мяукащият ви приятел може като нищо да се изтърси от него на пода!

котешки катерушкиСнимка: iStock

Подложка или легло за перваз или прозорец

Тези аксесоари са прекрасни, ако нямате място за котешко дърво. Още по-хубавото е, че се монтират до прозореца, така че мяукащият ви съквартирант ще се наслаждава да гледа птиците навън или да се препича на слънце докато спи. Тези подложки могат да се закачат и на рафт, така че можете да изберете подходящото място. Или да имате няколко такива из дома.

Подобни на тях са котешките легла за прозорец, стена или горната част на вратата. Те осигуряват височина и удобство по същия начин като подложките. Различават се по това, че са по-мекички, все пак са легълца. Някои от тях пък се монтират на радиатор, така че на мяукащият приятел ще му е топло. Все пак, внимавайте да не се изгори или да не му е твърде топло!

Рафтове за катерене

Друга алтернативна идея на котешкото дърво е да закачите или обособите рафтове за катерене. Можете да ги монтирате близо до леглото за стена. Ако нямате възможност да инвестирате, вариант е просто да освободите някои от рафтовете си, стига да имате къде другаде да преместите вещите си.

Ако имате възможност, можете да ги направите в определена форма и да сформирате нещо като лабиринт. Това е чудесен начин за умствена и физическа стимулация на мяукащите животни и със сигурност ще им помогнат да преживеят скуката докато ви няма по цял ден.

Няколко съвета за безопасност

Преди да се спрете на определена котешка мебел, трябва да имате няколко неща предвид. Осигуряването на безопасността на мяукащия ви приятел докато се катери е приоритет номер едно.

Всички тези продукти трябва да са закачени стабилно за стената, прозореца или радиатора. Особено, ако сте собственик на порода голяма котка, която тежи около 8-10 кг. Също така имайте предвид, че силата на тези животни е значителна и когато скачат нависоко, тя се увеличава. Ако имате такъв мъркащ приятел, сигурно сте забелязвали как котешкото дърво се клатушка, когато той се изкачи на него. В тези случаи бъдете сигурни, че сте закрепили добре тези мебели или не ги монтирайте твърде високо, където евентуално падане би било опасно.

Също така, следва да вземете предвид цялостното физическо състояния на мяукащия ви съквартирант. Може би монтирането на тези катерушки на твърде голяма височина не е добра идея за по-възрастна котка, или такава, която страда от някакво физическо увреждане.

Ако пък имате повече котки вкъщи - подсигурете повече такива аксесоари, за да има възможност всички от тях да се забавляват залеч от пода.

Добавянето на различни вертикални пространства може да бъде много обогатяващо за котките, да увеличи физическата активност и да подобри психическото им здраве. Също така, за тези животни това е една допълнителна територия и тяхно пространство, което за тях е много важно. От това място могат спокойно да ни наблюдават снизходително и да следят всяко едно наше действие.

Коя е любимата катерушка на котката ви? Споделете ни в коментар!

Вижте още:

Защо котките обичат да седят нависоко

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Виж още