Как да се справим с буйно коте у дома

Котка играе у дома Снимка: IStock

М оже да се случи да осиновите 4-5 месечно коте и то да се окаже с поведение на почти истинска дива котка - да тича и играе бясно, да се катери абсолютно навсякъде, да иска всяка секунда внимание, да хапе и драска всички играчки, предмети във вашия дом и дори самите вас.

По-буйното поведение при някои мъркащи приятели е нормално, въпреки че това не винаги отговаря лесно на очакванията за добре възпитана котка в дома. За да не разруши изцяло апартамента ви и съжителството да стане кошмарно, има нещо много съществено, което може да направите  - ще трябва да уважите естествените желания на вашата котка и да помислите как да осигурите необходимото пространство и стимулация на котето, за да упражнява инстинктите си.

Оценете вокализацията на котката

Котка и играчкаСнимка: IStock

Да започнем с нейната прекомерна вокализация. Мяукането е начинът на вашата котка да общува с вас. Някои котки, особено ориенталските породи, са по-склонни да бъдат “приказливи”. Ако вашата котка използва гласа си прекомерно, важно е да разберете причината за вокализацията, за да осигурите решение.

Dogsandcats.bg

Излишната вокализация често се основава на поведение за привличане на внимание. Много пъти шумната котка се възнаграждава с храна, някакъв вид внимание (дори отрицателното внимание е възнаграждаващо за определени котки), пътуване навън или време за игра. Разгонените котки имат повишена вокализация, което е още една причина, поради която е полезно да стерилизирате котката си още преди тя да се разгони за първи път или поне в началато на този период.

Силното мяукане може също да бъде и индикатор за стрес или напрежение, които ще трябва да бъдат решени при първопричината, за да спре допълнителното мяукане.

Създайте високо пространство

Котка и стопанин играятСнимка: IStock

Котките се радват да изследват издигнати места, където могат да гледат надолу към стаята. Високите пространства разширяват площта на дома на котката, което им дава възможности за изследване, почивка и, ако е необходимо, бягство. Осигурете на котката различни места за катерене и почивка на височина, например котешко дърво, етажерки, мостове и всичко, което ви идва наум и може да изградите по достатъчно безопасен начин. 

Може да стигнете и по-далеч като обезопасите балкона си със здрава мрежа, която няма да позволи на котката ви да избяга, но ще ѝ даде възможност да прекарва време навън, да гледа птиците и да слуша шума на листата.

Предложете подходящи предмети за надраскване

Котка играеСнимка: IStock

Котенцата естествено драскат предмети, за да освободят енергия и да изострят ноктите си, но те също драскат, за да маркират своята територия. Котките имат ароматни жлези, които са уникални за всяка отделна котка, разположени в лапите им. Желанието за драскане няма да намалее напълно, но може да направите естественото поведение на котката по-благоприятно за дома, като осигурите приемливи места за точене на нокти.

Подрязвайте редовно ноктите на котката си и ѝ предлагайте различни места за дсраскане. Някои котки обичат вертикални зони за драскане, докато други се радват на хоризонтални зони за драскане, а често повечето котки използват и двете. Къщите за котки и котешките дървета запълват както желанието за катерене, така и за драскане с нокти и могат да бъдат направени по-желани чрез използване на котешка трева, играчки или лакомства, за да насърчите котката да използва тези зони, а не вашия диван.

От една страна е добре да осигурите подходящи места за драскане и да подрежете ноктите на котката. От друга страна обаче е важно и да направите старите места за надраскване по-малко желани. Въпреки че може да създаде някои неудобства - опитайте да използвате спрей с отблъскваща миризма върху предметите, които мяукащият приятел иска да драска. На пазара може да откриете различни видове продукти, но имайте предвид че различните котки реагират на различни препарати. 

Ако е възможнто дори блокирайте достъпа до зоните, където вашата котка преди се е радвала да се катери или да дърпа с нокти, когато вие не сте там. Обособената стая за котки може да бъде изключително полезна за предотвратяване на котката ви да разруши къщата ви, когато не сте там.

Хванете котката в крачка

Котка играеСнимка: IStock

Бъдете последователни в пренасочването на котката си към подходящ изход, когато я хванете в процес на драскане или катерене в неподходящи места.  Колкото и да сте раздразнени от това поведение, не наказвайте котката си и не ѝ се карайте. Лошото поведение само засилва безпокойството и разочарованието и изостря проблема. Вместо това - пренасочете поведението на котката към котешкото дърво, играчка или предмет, който е предназначен за нея и я наградете с похвали, галене и лакомства, когато котката ви откликне. 

Не е лесно да се сдобиете с гальовен домашен любимец, който е твърде див и съжителството с него е приключение, но с повече обучение, търпение, ангажираност и задоволяване на нуждите на котката да се катери и да играе, може да се случат чудеса. Помислете и за разхождане на котката навън. Ако тя наистина е палава и любопитна за света, забавленията навън може да ѝ се отразят достатъчно добре и да намалят дивото и нежелано поведение у дома. И не забравяйте, че за малките котета е нормално да бъдат игриви и буйни и повечето се успокояват след като пораснат.

Виж още