Как да направите времето за хранене интересно за вашата котка

хранене на котка Снимка: iStock

В ярвате или не, има много малка генетична разлика между домашната котка (Felis catus) и нейния най-близък предшественик африканската дива котка (Felis lybica). Това означава, че домашните котки все още са „програмирани“ като малки ловци, които естествено биха прекарали половината от времето си в търсене и лов на храна.

Ловът не само изразходва много калории, но също така поддържа котките психически стимулирани. Дори добре охранените котки ще продължат да ловуват, защото тяхната природа на оцеляване като самотни ловци означава, че те са създадени да се възползват напълно от всяка възможност за получаване на храна.

Разликата в хранителните навици дивите котки и домашните котки в днешно време

хранене на коткаСнимка: iStock

Имайки предвид това, ако погледнем как средната домашна котка получава достъп до храната си днес, тя се различава значително от африканската дива котка или дори от домашната котка от последните няколкостотин години, която е живяла с хората най-вече с цел да контролира гризачите. В наши дни котките обикновено се хранят с търговска диета, съставена от сухи гранули и/или мокра храна. Тези пълноценни и балансирани диети са предназначени да гарантират, че всяка котка получава всички необходими хранителни вещества, за да поддържа здравето си, което е добре, тъй като означава, че котките живеят по-дълго и по-здравословно, отколкото преди години.

Dogsandcats.bg

Днешните домашни котки са по-предразположени към затлъстяване

Търговската котешка храна е питателна, но също така и калорична и невероятно вкусна, което означава, че е лесно за котките да преяждат. Собствениците може също случайно да прехранват, ако не са претеглили правилното количество или не са коригирали приема на храна за начина на живот на всяка отделна котка.

Тъй като в днешно време се съобщава, че почти половината от всички притежавани котки са със затлъстяване, трябва да обмислим не само с какво храним котките, но и как ги храним. В идеалния случай честотата на хранене на котка трябва да имитира нейния естествен модел на хранене, например няколко малки хранения на ден и трябва да отнеме известно време за „консумиране“ (както би било с малка плячка), вместо просто да бъде поставена в купа.

хранене на коткаСнимка: iStock

Като адаптирате режима на хранене на вашата котка, можете да помогнете за предотвратяване на скуката, тъй като котката ви трябва да „работи“ за храната си – което е много по-подходящ за вида начин за котките да си набавят храна. И така, как собствениците на котки могат да направят храненето по-вълнуващо?

Разпределете храненията на малки порции

Следвайте инструкциите на пакета или торбичката, за да се уверите, че храните мяукащия приятел с правилното количество. Винаги претегляйте храната на вашата котка и преценявайте начина на живот на вашата котка и колко активна е обикновено.

Помислете дали да разделите храната на вашата котка на пет по-малки хранения. Това ще имитира естествения модел на хранене и може да помогне за предотвратяване на преяждането ѝ. Може също така да помогне за предотвратяване на конкуренция за храна между котки в едно и също домакинство и поведение на просене, тъй като храненията са разпределени по-равномерно.

Хранилките с таймер могат да се използват през нощта, за да се гарантира, че вашата котка ще получи храна през това време.

Скрийте суха храна на различни места из дома

хранене на коткаСнимка: iStock

Опитайте да скриете суха храна на различни места из къщата, това не само осигурява умствена стимулация, но и насърчава упражненията (определено по-предизвикателно от просто ходене до купа с храна!).

Ако в домакинството има няколко котки, тогава трябва да храните всяка котка в различна зона. Котките, хранени от една и съща купа или в една и съща зона, са по-склонни да се конкурират за храна, което води до конфликт и изхвърляне на храна, което може да доведе до затлъстяване.

Опитайте хранене с пъзел

Опитайте пъзел, за да нахраните котката си. Котките са чудесни за решаване на загадки и повечето се радват на хранене с пъзели, което може да помогне за намаляване на проблемното поведение, свързано с безпокойство, скука и чувство на неудовлетвореност. Ако вашата котка не е опитвала хранене с пъзел преди, винаги трябва да започнете с нещо просто на най-лесното ниво, тъй като това ще помогне да се гарантира, че котката ще се върне отново и ще предотврати чувството на неудовлетвореност, че не можете лесно да получите храната. Хранилките с пъзели могат да бъдат закупени от магазина или дори можете да си направите сами. Може да използвате различни купи, които да подредите или да криете храна в кутии или на различни места из къщата.

Има много възможности за импровизиране. Да играете с котката си преди хранене също е добра практика, тъй като имитира успешен лов. Ролките от тоалетна хартия са идеални за да скриете лакомства или суха храна. Опитайте различни неща и се уверете, че котката ви се забавлява при храненето! Така ще бъде по-щастлива, здрава, стимулирана и в добра форма!

Виж още