Как да определя визуално теглото на котката ми

дебело коте Снимка: iStock

З атлъстяването при мъркащите домашни любимци е доста сериозен проблем. Ако котката ви е с наднормено тегло, шансът да развие диабет, заболявания на пикочните пътища или артрит са големи. Това състояние може да се отрази и на продължителността на живота ѝ.

Понякога е трудно да преценим какво е теглото на мяукащия ни приятел. Често родителите на котки не знаят, че мъркащият им спътник е натрупал излишни килограми. Същото се случва и наобратно - понякога мяукащите приятели свалят килограми без да си дадем сметка, а това често е знак за здравословен проблем.

Как се определя средното тегло на котка

човек държи котеСнимка: iStock

Това е сложен въпрос, тъй като в тези изчисления влизат множество променливи - порода, тяло, пол, чиста мускулна маса, процент мазнини, възраст и други.

Dogsandcats.bg

Все пак има няколко начина, по които можете да оцените визуално мъркащия си приятел. Здравите котки имат много малко количество мазнини, които покриват ребрата. Ако прекарате ръце по гръдния кош, трябва да можете да усетите ребрата без да се налага да ги търсите през слой мазнина. Това би означавало, че теглото на мъркащия ви приятел е нормално.

В случай, че напипвате ребрата, но все пак ви е трудно да ги усетите добре - може би мяукащия ви приятел е леко напълнял. В случай, че изобщо не можете да усетите ребрата - котката ви е затлъстяла, което вече е опасно.

Може да приложите и друг лесен трик за оценяване на теглото, ако мъркащият ви приятел стои неспокойно и не обича да го „опипват”. Когато гледате темпераментното животинче отгоре, трябва ясно да виждате очертанията на тялото му - къде са издадени хълбоците, както и разликата между гръден кош и корем. В случай, че очертанията са твърде ясни - има опасност теглото на котката ви да е под нормата. Обратно - ако виждате едно голямо кръгло топче, без никакви вдлъбнатини - може би е време за диета и повече игри.

котка седи изправенаСнимка: iStock

Най-сигурният начин да проверите теглото на мяукащия ви съквартирант е да посетите ветеринарния си лекар. Той може да ви покаже как да наблюдавате и оценявате правилно котката си първия път, след което вие сами да следите за това. Напомняме, че стерилизираните представители трябва да се държат под контрол със специална храна, тъй като са склонни към напълняване. Не забравяйте, че игрите и балансираната храна са най-добрите ви спътници в отглеждането на здрав домашен любимец.

Виж още