Как да отървем малкото коте от бълхи

малко коте бълхи Снимка: iStock

Б ълхите са често срещана мъка за собственици на мяукащи животни както и за самите животинки. Малките котенца могат да бъдат особено потърпевши, защото имат все още неразвита имунна система и са лесна „мишена“ за паразитите.

Бълхите могат да накарат котенцата да чувстват сърбеж и да разпространят болести, а ако ситуацията се утежни, могат дори да причинят сериозна кръвозагуба и по-сериозни проблеми.

Някои методи за отстраняване на бълхи от домашни любимци, като сресване и къпане, ще убият възрастните бълхи по вашето коте. Тъй като бълхите имат сложен жизнен цикъл, те могат да живеят върху вашите домашни любимци, за да оцелеят като яйца, ларви и какавиди, но вие не бива да позволявате това. 

Как да премахнем бълхите от малките котета - съвети

Ако бълхите са дошли във вашия дом и съответно домашните любимци, със сигурност ще почистите дома, ще изперете спалното бельо, и ще почистите меките повърхности, така че да намалите разпространението на бълхите.

Dogsandcats.bg

Но когато става въпрос за премахване на тези гадини от котенцата, ето има някои допълнителни неща, които трябва да вземете под внимание:

  • Не правете експерименти без да сте се конкултирали с ветеринар

Когато забележите, че котето се чеше прекалено много и дори забележите бълха да се разхожда по него (при котките със светла козина се вижда много лесно), следва да заведете мъничето на ветеринар, за да го прегледа и да предпише необходимото лечение.

  • Използвайте препарати, които са одобрени за котенца

Най-добрите варианти за премахване на бълхи при котенца зависят от тяхната възраст и тегло. Коте на 2-3 месеца тежи малко над килограм. Затова следва задължително да слушате препоръките на ветеринарния си лекар и да не давате лекарство на мъничето, което е било подходящо за другата ви възрастна котка, ако имате втори мъркащ приятел у дома.

малко коте бълхиСнимка: iStock

  • Не използвайте етерични масла за бълхи при котенца и котки

Много естествени лечения срещу бълхи използват етерични масла, защото те могат да бъдат ефективни срещу бълхи. Етеричните масла обаче могат да бъдат много опасни за котките, така че е най-добре да избягвате тези продукти, особено за котенца.

Слабата способност на котките да обработват определени съединения означава, че много видове етерични масла могат да бъдат токсични за гальовните животни, дори при ниски дози и концентрации.

Естествени методи за премахване на бълхи от малки котенца

Има два начина да се отървете от бълхите по мъничетата, които не изискват използването на продукти против бълхи - къпане и разресване.

  • Гребен за премахване на бълхи

За много малки котенца - под 8 седмици - най-безопасният вариант е използването на гребен против бълхи върху тях веднъж или два пъти на ден. Това ще ви позволи физически да премахнете възрастните бълхи, без да излагате вашето малко коте на потенциално опасни съставки от лекарства или други препарати.

  • Къпане

Къпането съчетано с разресването е друга доста безопасна и ефективна възможност да помогнете на вашето коте да се отърве от бълхите. Това обаче, трябва да се случва при определени правила. Не къпете мъничето повече от два пъти седмично, тъй като можете да увредите кожата му. Не използвайте гореща вода, нито сапуни или шампоани за хора, а си подсигурете такъв за домани любимци и подходящ за малки котета. И не забравяйте да изплакнете добре котето.

Макар че много собственици биха предпочели да се отърват от бълхите по естествен път, едва ли ще успеете наистина да ги елеминирате без препарати за обезпаразитяване. Затова посещението при ветеринарен лекар е задължително и ще ви помогне да се справите с проблема много по-бързо.

Вижте още:

Какво означава прекаленото чесане и близане при котките

Котката ми има бълхи - как да се справя

Виж още