Какво означава прекаленото чесане и близане при котките

котка се чеше и ближе Снимка: iStock

С ъществуват различни причини, които карат вашата котка да се ближе или чеше повече, отколкото е необходимо. Това поведение вреди много на кожата и козината на мъркащия домашен любимец.

Котките, които имат този поведенчески проблем, страдат от загуба на козина, най-често на ивици по гърба или корема. Те, също така могат да си причинят зачервени раздразнени зони по кожата.

Има редица медицински проблеми, които могат да доведат до прекомерно близане и чесане. В случай, че имате съмнения за наличие на такова състояние, задължително трябва да заведете котката си при вашия ветеринарен лекар, който ще прецени кой е най-добрият начин на действие във вашия случай.

Възможни причини, поради които котките се ближат или чешат

котка се чеше и ближеСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

Най-често срещаните причини за този поведенчески проблем са следните:

  • Паразити – в много голяма част от случаите, бълхите са причината за прекомерното близане и чесане. Котките държат много на хигиената си, така че са в състояние да премахнат почти всички следи от бълхите. Ако забележите прекалено, дори обсебващо чесане, това е сигурен знак, че вашият мъркащ приятел има бълхи. Други паразити, които може да предизвикат подобно поведение са кърлежи и акари.
  • Алергии - котките може да развият кожни раздразнения в следствие от консумацията на определени храни или въздействия от околната среда. При алергична реакция кожата им може да е раздразнена и сърбяща.
  • Болка – ако забележите, че гальовният ви приятел се ближе много често на едно и също място, това може да е знак, че той изпитва болка или някакъв вид дискомфорт в тази област.
  • Суха кожа – сухата кожа може да накара котката да се ближе или чеше, за да се облекчи. Това може да е отново причинено поради алергия или някакво друго взаимодействие със средата, което да предизвика възпаление.
  • Безпокойството или скуката много често водят до компулсивно разстройство при котките, което се изразява в натрапчиво поведение характерно с често близане и чесане. Този проблем се развива при домашни любимци, които са стресирани или отегчени. В повечето случаи това състояние може да се „отключи“ при промени в околната среда – появата на нов домашен любимец или бебе в къщата, както и при преместване на ново място.
  • Обсесивно компурсивно разстройство или синдром на котешка хиперестезия – двете състояния ще накарат гальовният ви приятел да се грижи прекомерно за козината си, което би могло да доведе до плешиви петна. За съжаление тези поведенчески проблеми се откриват трудно и се характеризират още със стрес, „лудо поведение“ (което се различава от „стандартното“), тревожно мяукане, нервно бягане или обсесивно дъвчене на плат и предмети.

Мога ли да излекувам котката си

котка се чеше и ближеСнимка: Pixabay

Важно е да разберете каква е причината за това нежелано поведение, защото така ще третирате съответния проблем. За целта трябва да посетите ветеринарния си лекар.

В зависимост от причината, проблемът може да се преодолее по следните начини:

  • Премахване на паразитите – консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, относно възможностите за лечение на паразити, ако котката ви има такива. Възможно е лекарят да даде обезпаразитяващо хапче на мъркащия ви приятел или пък да го намажете с лекарство за локална употреба в зоната зад врата. След третиране с необходимите медикаменти, наблюдавайте дали честотата на близане и чесане намалява.
  • Смяна на храната – добър начин да разберете дали котката ви има хранителна алергия е като преминете за определено време на специализирана храна за котки. Разбира се, отново трябва да се консултирате с ветеринарния си лекар, за да препоръча необходимия вид храна.
  • Лечение с лекарства – вашият ветеринарен лекар може да предпише определени ле медикаменти, в зависимост от причината, която кара котката ви да се ближе и чеше прекомерно. Особено, ако причината е обсесивно-компулсивно разстройство например.
  • Справяне с безпокойството или скуката – ако вашият ветеринарен лекар определи, че няма физическа причина за нежеланото поведение на котката, има неща, които може да направите, за да ѝ помогнете да преодолее това състояние.

Осигурете комфорт и обособено място на гальовния приятел у дома, за да се почувства сигурен. На помощ може да ви дойде кутия с одеяло, котешко дърво или легълце. Не забравяйте и времето за игра и упражнения. Котките обичат да играят, а още повече могат да обичат да го правят със стопаните си! Не на последно място - покажете ѝ обичта си!

Вижте още:

Как да разпознаем синдрома на котешка хиперестезия

Обсесивно-компулсивно разстройство при котки

Котката ми има бълхи - как да се справя

Виж още