Как да почистим носа на котката

грижа за котка Снимка: iStock

К ато родител на домашен любимец вие правите всичко за котката си - от храненето до грижата за нея и воденето ѝ на ветеринар. Когато котката ви има запушен нос, независимо дали от мръсотия или от настинка, вие със сигурност ще искате да помогнете на мяукащия приятел.

Запушеният нос може да създаде известен дискомфорт на котката ви. Много собственици на домашни любимци обаче се притесняват дали е добра идея да почистват сами носа на своя любимец.

Можете да го направите, но трябва да сте внимателни. В тази статия ще ви дадем няколко съвета и стъпки за почистване на носа на вашата котка, които ще ви помогнат да го направите по правилния начин.

Открийте причината за запушения нос

грижа за коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Първото нещо, което трябва да направите, е да откриете причината за запушения нос на вашата котка. Съществуват различни възможности за запушения нос на котката като например:

  • Сезонни алергии
  • Инфекция на горните дихателни пътища
  • Замърсен нос
  • Студ

Това са някои от причините за запушен нос при котката, за които трябва да знаете. Ако не сте сигурни какво не е наред с вашия котешки приятел или не ви е удобно сами да почиствате носа му, най-добре е да си уговорите среща с ветеринарния лекар, за да ви помогне.

Как да почистите носа на котката си

Почистването не е толкова сложно, стига да използвате правилния подход:

  • Обездвижете котката си

Първото нещо, което ще искате да направите, е да обездвижите котката си, защото ако знаете нещо за котките, знаете, че те не искат да бъдат държани и почиствани!

Направете това, като поставите котката си върху равна повърхност, например маса. След това застанете зад домашния си любимец и го дръжте неподвижно за врата. Не забравяйте да говорите тихо на котката си, докато почиствате носа ѝ, за да не се уплаши и да се опита да ви захапе. Може също е да увиете котката си с одеяло като бурито, за да може да остане неподвижна.

  • Почистете външната част на носа

грижа за коткаСнимка: iStock

Може да използвате кърпичка, която сте натопили във вода, или серум или балсам, предназначени за почистване на носа на котката. Вземете кърпичката и внимателно почистете външната част на носа на котката си. Внимателното разтриване ще премахне всички петна и корички, които са се образували по външната част на носа.

Никога не търкайте грубо или прекалено силно, защото това не само ще изплаши котката ви, но и може да нарани носа ѝ.

  • Трябва ли да почиствате вътрешната страна на носа на котката?

Въпреки че може да е изкушаващо да почистите вътрешността на носа на котката си, най-добре е да оставите тази част от работата на ветеринарен специалист. Почистването на вътрешността на носа най-вероятно ще раздразни котешкия ви приятел, а вкарването на каквото и да е в носа, например памучен тампон, може потенциално да причини някои увреждания. Ако се опасявате, че в носа има остатъци от мръсотия, които причиняват дискомфорт, заведете я на преглед при ветеринарен лекар, за да може да се направи правилна оценка.

Вижте още:

Защо кихат котките

Как да почистим котешките изпражнения от козината на дългокосместа котка

Как да почистим котешката урина

Виж още