Как да почистим котешките изпражнения от козината на дългокосместа котка

котка тоалетна Снимка: iStock

З наем прекрасно, че мъркащите животни са вманиачени на тема честота и са толкова изрядни, че почти не се налага да се намесваме в грижите за козината, освен да я разресваме. Понякога обаче, без значение колко добри са в почистването си, те ще се нуждаят от малко помощ от вас, защото може да се случи изпражнения да се залепят за козината.

Това може да се получи при дългокосместите представители, но също и при котки с наднормено тегло или страдащи от артрит, защото нямат възможност да се извият достатъчно, за да се почистят добре.

В други ситуации може да се случи мяукащите животни да имат диария, която да направи не само бъркотия в котешката тоалетна, но и да изцапа козината на мяукащия домашен любимец.

Как можем да помогнем на котката в такава ситуация?

Първият сигнал, по който можете да разпознаете, че мяукащият приятел е изпаднал в такава неприятна ситуация след като се е изходил е, ако забележите да търка дупето си в пода.

Dogsandcats.bg

Заедно с това той оставя и една „хубава“ линия от изпражнения.

Трябва да действате бързо, но спокойно. Затворете вратата на банята, за да не се разнася мръсотията и в други помещения. Трябва да отбележим, че в този момент котката ви ще бъде уплашена, раздразнена и ще изпитва силен дискомфорт, защото е мръсна и вероятно не е много сигурна какво се случва.

котка тоалетнаСнимка: iStock

Бихте могли да подходите по няколко начина, в зависимост каква е ситуацията:

  • Опитайте нежно да отстраните изпражненията от козината

Успокойте мъркащия приятел. Можете да го излъжете дори за малко с лакомство и опитайте нежно просто да махнете мръсотията от козината с помощта на салфетка или ръкавици. Има вероятност малко да оскупете мъркащия домашен любимец, което няма да го направи никак щастлив.

  • Опитайте със сух шампоан

За малки бъркотии, които не изискват пълна баня, сухият шампоан може да бъде истински герой. Те обикновено се предлагат в бутилка със спрей, така че можете да напръскате там, където има нужда. Това би помогнало за изпражнения, които са се втвърдили в козината или са оставили сух остатък по опашката или краката. Просто напръскайте шампоана и използвайте топла, влажна кърпа или салфетка, за да изчистите изпражненията от козината. Не забравяйте да използвате тази кърпа само за тези цели.

  • Кърпички за грижа за домашни любимци

Ако имате такива у дома - биха могли да ви свършат работа. Те са предвидени специално за домашни любимци, така че няма да им навредят. Опитайте просто да почистите кашата от козината с тяхна няколко такива кърпи.

  • Пълна баня

Ако бъркотията е твърде голяма, за да се справите с безводен шампоан или почистващи кърпички, ще трябва да изкъпете котката си.

котка тоалетнаСнимка: iStock

В зависимост от количествата изпражнения в козината, можете или просто да почистите задната част на тялото им, или да ги изкъпете изцяло. Напълнете мивката, банята или използвайте леген с топла вода и започнете за почиствате.

След като е във водата, намокрете засегнатите зони и втрийте котешки шампоан, но ако нямате такъв - можете да се справите и само с вода. Можете да използвате и главата на душа, за да изплакнете, но имайте предвид, че голяма част от котките се плашат от него, така че няма да е лека задача.

  • Изрязване с ножица

Тази мярка е доста крайна, но при дългокосместите котки може да проработи. Ако изпражненията са заплетени усърдно и са далеч от кожата на котката ви - може да изрежете целия кичур.

Понякога само едно или две отрязвания с ножица могат да „разхлабят“ бучката достатъчно, за да успеете да я премахнете след това, така че не е нужно да я режете твърде много, освен ако нямате друг избор.

Ако има кой да държи мяукащия приятел в тази ситуация, докато вие работите, би било много по-лесно, а и ще избегнете риска от евентуално нараняване.

Подрязване на козината при дългокосместите котки

подстригване на котешка козинаСнимка: iStock

Честа практика е да се отстранява част от козината на мяукащите приятели в тази задна област. Причината е, че поради дългите и рошави косми, при някои котки доста често се случва заплитане.

Някои котки успяват да се справят без да се цапат, но ако на мъркащия приятел се случва често - можете да изрежете част от козината около дупето му, за да избегнете тези инциденти. Можете да помолите ветеринарен лекар да го направи първия път, след което вие да се заемете.

Почистването на изпражненията от козината на вашата котка не е най-приятната задача, но трябва да се направи. Понякога всичко, от което се нуждаят котките, е бързо избърсване, за да решат проблема. За по-объркани ситуации може да се наложи баня.

Вижте още:

Колко пъти на ден се изхождат котките

Как трябва да изглеждат котешките изпражнения

Как да спра котката ми да се изхожда в мивката или ваната

Виж още