Кога котките сменят зъбите си и как да им помогнем

котешки зъби Снимка: iStock

В сички малки преминават през процес на никнене на зъби, като това е нормална част от порастването им. Докато при някои котета подменянето на зъбите преминава гладко, при други може да е малко по-трудно и това е съчетано с промени в поведението. Ако до този момент мяукащият ви спътник не е дъвкал странни предмети, вече може да сте сигурни, че ще започне да го прави.

Сменянето на зъбите е съвсем нормален ход при развитието, и също както при хората води до своите неудобства. Нека да разгледаме какво се случва със зъбите на мъркащите домашни любимци, за да знаете какво да очаквате.

котешки зъби 2Снимка: iStock

Кога започват да никат зъби при малките котета

Както при бозайниците котките нямат видими зъби, когато се раждат. Те започват да се появяват около третата седмица и са 26 на брой. В момента в който млечните зъби започват да пробиват венците, можете да забележите странни поведения в мъничето. Най-вероятно ще започне да дъвче разни неща из къщата ви.

Dogsandcats.bg

До около шестата седмица повечето млечни зъби трябва вече да са пораснали. Разбира се, процесът е индивидуален за всяко животинче. В случай, че растежът се забави твърде много, можете да проверите с ветеринаря си.

Когато котето достигне приблизително шестмесечна възраст започва да губи млечните си зъби, за да направи място на постоянните такива. При този процес млечните зъби бавно падат и се заменят с 30 нови зъба. Не се учудвайте, ако намерите някой друг зъб по пода на жилището ви.

Сигурно помните първия си паднал зъб или диетите на супа, поради невъзможността да дъвчете. През подобно безпокойство преминават и котките.

Как ще познаете, че котката ви сменя зъбите си

Когато започнат да никнат новите зъби, вашият домашен любимец може да изпитва известен дискомфорт. Най-честите симптоми са:

  • Котето яде по-малко. Ако забележите, че гальовното ви приятелче е започнало да дъвче по-бавно, може да е знак, че го болят венците. Няма място за паника, но ако котето намали драстично количеството храна, което консумира е добре да посетите ветеринарния си лекар, за да сте сигурни, че не отслабва. 
  • Дъвчене. Друг признак, че никнат нови зъби на мяукащия ви другар е прекаленото дъвчене. Може да започне да дъвче какво ли не - легло, мебели, раници, дрехи и играчките си. 
  • Възпалени венци. Тъй като млечните зъби падат, а постоянните пробиват, това може да доведе до леко възпаление на венците и лош дъх. Обикновено се лекува от само себе си. 
  • Лигавене и кървене на венците. Освен смяна на зъби, тези признаци могат да бъдат и причина за друг стоматологичен проблем. Наблюдавайте котето и, ако се наложи посетете вашия ветеринарен лекар. 
  • Повишена раздразнителност. Това би могло да се дължи както на възпалените венци, така и на цялостното неразположение на пухкавия пакостник. 

Ако забележите, че котето ви изпитва значителна болка, посещението при ветеринар винаги е най-доброто решение.

Как да облекчим дискомфорта при никненето на нови котешки зъби

коте и играчкаСнимка: iStock

Обикновено този процес не е причина за притеснение и често преминава без почти да разберете, докато не откриете някой паднал зъб на пода. Все пак, ако някой от симптомите по-горе са силно изразени или забележите, че домашният ви любимец изпитва мъки при хранене можете да му помогнете по следния начин:

  • Играйте внимателно с него. Не дърпайте въдицата или играчката, която е хванало в устата си. 
  • Избягвайте миенето на зъби, тъй като ще си помисли, че това е болезнено преживяване. 
  • Хранете го предимно с мокра храна, тъй като тя е по-лесна за сдъвкване. Сухата храна може да омекотите с малко вода. 
  • Премахнете предмети, които биха могли да причинят проблеми. Тъй като котето най-вероятно ще започне да дъвче всичко, което му се изпречи, приберете или скрийте кабели или някои мебели, към които проявява интерес. Приберете временно растенията или ги сложете на високо, недостъпно място. 

В допълнение, можете да се снабдите със специални за този повод играчки. Можете да ги откриете в зоомагазините и облекчават дискомфорта на вашия пухкав приятел, ако започне да дъвче твърде много. Тези играчки обикновено са направени от гума или мека пластмаса. Не увреждат зъбите и не се разпадат, което ги прави добър избор за този момент.

Смяната на зъби е част от пътя на израстване на котето. Макар и да изпитва определен дискомфорт, можете да се погрижите за домашния си любимец като му осигурите допълнителна помощ. Дали ще е с играчка, мека храна или любов, грижите ви със сигурност ще са добре дошли.

Виж още