Как да почистим носа на котката в 4 лесни стъпки

Котка близък план Снимка: Istock

М яукащите животни са известни с високата си хигиена. В края на краищата те прекарват някъде между 30–50% от деня си в миене и грижа за козината. Някои гальовни животни обаче, могат да имат нужда от вашата помощ в определени моменти. Ако например имате пакостливо коте, което души и влиза в дупки или странни места, които не можете за почистите, със сигурност неговото носле може да има прашинки или да изглежда черно. Някои котки дори кихат, когато са прекалили с експедициите и са влязли под някой шкаф, който не можете да почистите.  

Как да почистим носа на нашия мъркащ домашен любимец, ще научим сега!

1. Потърсете втори човек за помощ

Вашето коте вероятно няма да хареса процеса по почистване на носа, така че ще трябва да го държите спокойно. Ако имате някой друг в къщата си, който може да ви помогне, помолете го да държи котката ви, така че тя да не се противи. Можете дори и да използвате техниката да увиете мъркащия приятел в кърпа, за да ограничите възможностите му за драскане или бягство. 

2. Използвайте памучен тампон

Ако забележите сух секрет от носа на котката, потопете памучен тампон в топла вода и внимателно избършете. След като памучният тампон се замърси, сменете го с нов и повторете тази стъпка, докато носът се изчисти напълно от мръсотията. Опитайте да увиете тампона около палеца си, за да можете по-лесно и удобно да почистите замърсяванията. 

Dogsandcats.bg

Ако мръсотията или слузта наистина са полепнали, може да се наложи да приложите топъл компрес, за да ги почистите. Можете да направите това, като намокрите чиста кърпа с топла вода и придържите ъгъла на кърпата към носа, за да опитате да размекнете втвърдения материал.

Ако вашето коте има скъсена муцуна, като Персийските или Хималайските котки, може да се наложи да обърнете по-голямо внимание на гънките в кожата им.

Котка грижаСнимка: IStock

3. Разберете защо носът на котката е мръсен

Важно е да знаете дали причината да това не е някакъв проблем със здравето. Ако котката ви е пакостлива и си е завряла носа, където не трябва - тогава причината е ясна, а вие ще трябва да ограничите достъпа до това място. 

Ако обаче забелязвате, че не става въпрос за мръсотия, а по-скоро за секрет - може да е резултат от алергия или грип. Възможно е секретът да е прозрачен, жълт или кафяв, като за това съществуват различни причини, така че не отлагайте посещението при ветеринарен лекар. 

4. Наградете котката си с лакомства

Процесът по почистване на носа може да бъде плашещ и много неприятен за гальовния спътник. Затова е важно след тази толкова мъчителна процедура да похвалите котката си и да я наградите, за да може поне малко да свърже това преживяване с нещо положително. 

Виж още