Как да се справим с миризмата на котешката тоалетна

котешка тоалетна Снимка: iStock

М иризмата на котешка тоалетна и мръсотия е не само отблъскваща за нас, но и за мъркащите ни приятели. Котките са много чисти животни. Доказателство за това е, че те прекарват повече от половината си време будни в миене на козината.

Невъзможно е да се доближите до котка и тя да мирише лошо. Разбира се, ако току що е уринирала или дефекирала със сигурност няма да мирише много приятно, но може да сте сигурни, че до половин час тя ще се е почистила и от миризмата няма да има и помен.

Когато тоалетната на тези приятели е мръсна – те дори спират да я използват и предпочитат някое по-чисто място, например – пода, килима, любимият ви стол, леглото...

Dogsandcats.bg

Ако имате късмет котката ви ще е свършила работата поне до тоалетната (макар и извън нея) или на плочките, но котките обикновено предпочитат по-атрактивните места, които изброихме по-горе.

Общо взето – чистата котешка тоалетна е от взаимен интерес! Нека да видим как да се грижите за нея, така че уханието да не се разпростира из цялото ви жилище.

Котешката тоалетна трябва винаги да бъде чиста

Постоянното почистване на котешката тоалетна гарантира премахването на неприятната миризма. Почиствайте я поне веднъж на ден. Добавяйте постелка за котешка тоалетна, ако нивото ѝ падне под 5-7 см, в зависимост с колко е свикнала котката ви.

Необходимо е да измивате тоалетната всяка седмица с препарат за почистване (по възможност без аромат). В зоомагазините можете да откриете спрейове или препарити против миризма или петна, които са безвредни за домашните любимци, а хубавото е, че са лишени от миризма.

След като сте почистили и подсушили тоалетната – добавете необходимото количество постелка. Можете да купите и изтривалка, която да поставите пред тоалетната. Тя ще „обира“ постелката, която мъркащият ви приятел изкарва когато излиза от тоалетната си.

Друг аксесоар, който идва на в помощ би могъл да бъде система за депониране на замърсена котешка постелка. Трябва да предупредим, че те изискват известна инвестиция от ваша страна, така че преценете дали са добър избор за вас. Все пак, хубавото е, че системата „прибира“ мръсната котешка постелка, което прави разпространението на миризма невъзможно.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

В случай, че не използвате постелка, това прави почистването на тоалетната повече от задължително всеки ден. Някои котки дори се научават да използват тези тоалетни, сутрин когато собствениците им още са вкъщи или веднага щом се приберете от работа, защото знаят, че ще изчистите тоалетната веднага. Ситуацията малко напомня на това да имате куче и да го извеждате навън, за да извършва физиологичните си нужди. Този вид тоалетни имат своите плюсове и недостатъци. Основен плюс е, че този вид тоалетни не миришат (тъй като ги почиствате веднага) и котката ви не разнася постелка из жилището ви.

От друга страна основен недостатък е именно, необходимото им почистване час по-скоро. Ако при другите тоалетни можете да си позволите да заобиколите правилото за две тоалетни на един домашен любимец, с този вид - нямате избор. Някои котки избират да пишкат в едната и да акат в другата.

Има ли значение типа на постелката за котешката тоалетна

Има различни видове постелки за котешка тоалетна – бентонитови, силикатни, растителни, с неслепващи се камъчета. Независимо какъв вид сте избрали, от най-голямо значение е дали постелката е парфюмирана или не.

Възможно е, за някои котки, ароматът на постелката да е непреодолимо силен и да ги отблъсне. Вярно, че ароматът е приятен за нас, но е много по-важно котката да харесва постелката, отколкото да избере друго място в дома за тоалетна. Изпробвайте различни постелки и изберете най-подходящата за вашата котка. След като мъркащият ви приятел свикне с нея – най-добре не я сменяйте, освен ако не се налага. 

Има ли значение типа на котешката тоалетна

Най-важно е тоалетната да бъде възможно най-голяма и лесна за почистване. Изберете тоалетна, която да е около два пъти по-дълга от котката и широка, колкото е дължината на котката.

Избягвайте закритите тоалетни, защото повечето котки не ги харесват. Този тип тоалетни задържат миризмата вътре в тях, което отблъсква котките и прави влизането в тях неприятно. Разбира се, съществуват модерни тоалетни с филтри и система за премахване на миризмата, така че ако гальовният спътник е съгласен с такава – няма проблеми да я ползвате.

Самопочистващите се тоалетни са добър вариант за стопани, които отсъстват за дълги периоди. Те са доста удобни за заети хора, но и са много по-скъпи, така че трябва да прецените дали можете да инвестирате в такава.

Местоположението е също толкова важно

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Изборът на правилното място за тоалетната е от съществено значение. Изберете проветриво място, така че лошите миризми да не се задържат за дълго. Тоалетната или банята са класически места, където държим котешките тоалетни. Ако имате баня с процорец това би било много удобно, защото можете да проветрявате често. Наличието на вентилатор също е много добър начин да се справите с миризмата.

В същото време, обаче, е добре мястото да е спокойно и да не се минава често оттам. Също така, котешката тоалетна трябва да е далеч от мястото, където котката се храни.

Ако имате възможност, можете да поставите тоалетната в хола, кухнята, коридора, стаята, която сте обособили за офис или някое друго помещение, което е спокойно и проветливо.

Бройката на котешките тоалетни зависи от броя на котките в домакинството. Правилото е следното – по една тоалетна на котка плюс една допълнителна. Това означава, че ако имате три котки, ще са ви нужни четири котешки тоалетни.

При по-големи жилища е необходимо да има котешки тоалетни на няколко места. Например, ако сте сложили тоалетната на приземния етаж, котката може да не поиска да слезе от третия етаж, за да я използва.

Мислете за котешката тоалетна като за вашата собствена – както я почиствате редовно и старателно, за да се отървете от всички бактерии и миризми, така следва да се грижите и за тази на домашния ви любимец. Това е най-важното, за да имате чист дом, който не мирише неприятно и щастлив домашен любимец.

Вижте още:

Как да почистим котешката урина

Къде да поставя котешката тоалетна

Виж още