Какво представлява котешкият вирус на херпес

Коте с инфекция Снимка: IStock

М оже и да се изненадате, но мяукащите животни също могат да страдат от херпес, но симптомите и начинът по който протича заболяването са малко по-различни от тези при хората.

Котешкият херпес е изключително заразно заболяване, което причинява мръсни, подути очи и много кихане. Подобно на много инфекции на горните дихателни пътища, херпесът при котки се разпространява лесно в приюти, пансиони и развъдници. Въпреки че няма лечение, повечето заразени котки все още могат да водят щастлив и нормален живот.

Какво е котешки херпес вирус (FHV)

Херпесният вирус при котки е известен още като котешки херпесвирус (FHV) или котешки вирусен ринотрахеит (FVR). Мяукащи животни от всяка възраст могат да се заразят, но котенцата, възрастните котки и тези, които страдат от хронични заболявания са най-склонни да имат тежки симптоми.

След като котката получи котешки херпес, той или тя вероятно ще стане носител за цял живот. Мъркащият приятел ще премине през начален период на заболяване и след това вирусът ще навлезе в латентен или неактивен период. Това може да продължи месеци дори години. Ако домашният любимец изпадне в стрес или се разболее от друго заболяване, вирусът може да се реактивира и отново да се появят симптоми.

Dogsandcats.bg

Как котките получават херпес

Коте с инфекцияСнимка: IStock

Херпес може да се появи при гальовните животни от слюнката, секрета от очите или носа на заразени котки. Предаването може да стане чрез директен контакт със заразената котка или от вдишване на капчици от кихане или споделяне на купи с храна. Майките също могат да предадат херпес на своите котенца.

След като гальовният приятел е бил изложен на вируса, той ще се инкубира от два до пет дни, преди да се появят симптомите. Болестта обикновено продължава от 10 до 20 дни, но котката може да предаде херпес на други котки както преди да се появят симптомите, така и до три седмици след това.

Котките с активна инфекция са заразни и трябва да се държат отделно от другите котки. Носителите обикновено не са заразни, но в някои случаи те могат да отделят вируса дори без да показват симптоми.

Херпесът еднакъв ли е при котките и хората

Има няколко различни щама на херпесвирус и всеки от тях е насочен към определен вид. Хората получават човешки херпес, кучетата получават кучешки херпес, а котките получават котешки херпес. Няма “кръстосана” инфекция.

Котка с херпес може да предаде болестта само на други котки, което означава, че вие, членовете на вашето семейство и вашето куче сте в безопасност от заразяване с котешки херпес и обратното.

Симптоми на котешки херпесвирусни инфекции

Признаците на котешки херпес вирус изглеждат много подобни на няколко други инфекции на горните дихателни пътища, но “визитната картичка” на херпеса е конюнктивитът.

Симптомите на котешки херпес включват:

 • Конюнктивит (червени, подути тъкани около и в очите)
 • Секреция от очите
 • Кривогледство
 • Язви на роговицата
 • Кихане
 • Запушване на носа
 • Секреция от носа
 • Висока температура
 • Летаргия
 • Слаб апетит
 • Подути лимфни възли
 • Язви по кожата около устата и носа (рядко)

Котешкият херпес вирус обикновено се диагностицира въз основа на клиничните находки и историята, които предоставяте. Тъй като засягането на очите е едно от нещата, които отличават херпеса от другите инфекции на горните дихателни пътища, вашият ветеринарен лекар може да направи тест, за да оцени производството на сълзи на вашата котка, да провери за сухо око или да направи оцветяване с флуоресцеин, за да провери роговицата за язви.

Как се лекува котешки херпес

Котка херпесСнимка: IStock

За съжаление няма лечение за това състояние, така че третирането на котешкия херпес е насочено към облекчаване на симптомите. На вашата котка вероятно ще бъдат предписани капки за очи и мехлеми за успокояване или лечение на евентуални язви. Язвите могат да разкъсат очната ябълка, ако не се лекуват, така че е много важно да следвате инструкциите за тези лекарства.

Антивирусните лекарства могат да помогнат за ограничаване на репликацията на вируса и да подпомогнат имунната система на вашата котка, а антибиотиците могат да се използват за лечение на всички налични вторични инфекции. Мъркащият домашен любимец ще се нуждае от основни грижи, като например да пазите очите и носа чисти от мръсотия.

Някои котки може да се наложи да бъдат хоспитализирани за флуидна терапия и други лечения в зависимост от тежестта на заболяването.

Изолирайте болните котки

Тъй като херпесът е силно заразен, котка, която показва симптоми на херпес, трябва да бъде отделена от другите мяукащи животни. Вие също трябва да миете ръцете си след като галите гальовния приятел или почиствате очите му. Макар че инфекцията не е опасна за вас, можете след това да я предадете на други животни, ако не почиствате ръцете си. 

Котка с херпес може да бъде около други котки, когато вирусът е латентен и той не е заразен.

Друг лесен начин да предпазите котката си от херпес е да я държите на закрито. Котките, които се скитат из квартала, са много по-склонни да срещнат болни котки или неваксинирани носители. Ако вашата котка е била диагностицирана с херпес, тя трябва да бъде държана вътре, за да се предотврати разпространението му на други котки. 

Колкото и неприятно да е заболяването няма какво да направим освен да следваме инструкциите на ветеринаря. Също така, поставянето на годишната ваксина е от ключово значение, за да предпазите гальовния спътник от това заболяване, така че не бива да пропускате ваксинация!

Виж още