Как да попречим на котките да ядат храната си взаимно

две котки се хранят Снимка: iStock

М оже да бъде доста трудно да попречите на една котка да яде храната на друга котка, особено ако крадецът напълнява твърде много и гладуващата котка пропуска ежедневните си хранения. Хубавото е, че има техники и методи, които могат да ви помогнат да създадете график за хранене и рутина за всички ваши котки, независимо колко са те на брой.

1. Хранене в отделни стаи

Може да е малко неприятно, но физическото разделяне на двете котки, когато се хранят, прави невъзможно за тях да крадат храната една на друга. Все пак трябва да съобразите няколко неща.

две котки се хранятСнимка: iStock

Първо, това работи само ако и двете котки изядат цялата си храна по време на хранене. Ако едната котка или и двамата обичат да имат суха храна в купичката, от която да се хранят всеки ден - тогава храненето в различни стаи ще работи само за порциите мокра храна. При сухата храна - веднага щом ги пуснете заедно, те просто ще заровят главата си в купата на другата котка.

Dogsandcats.bg

Трябва също така да осигурите купа с вода и тоалетна за всяка котка. Някои котки ще изядат храната си и ще се насочат направо към тоалетната, докато други изчакват известно време преди да усетят тази нужда.

2. Създайте станция за хранене

две котки се хранятСнимка: iStock

Станцията за хранене е зона, където една или повече от вашите котки се хранят. Организирайте храненето така че всичките ви котки са получават необходимото количество хапване. Може да останете до тях и да ги наблюдавате, за да сте сигурни, че всяка котка изяжда храната си.

3. Използвайте автоматични хранилки

Както вече споменахме - на пазара има голямо разнообразие автоматични хранилки, включително такива, които работят етикети или други идентификатори. По същество тези хранилки отварят или предлагат само храна на котката, която има подходящия чип или магнит. Тези хранилки са чудесен избор за котки, които гладуват, тъй като другата котка изяжда храната им.

Настройте хранилки, така че котката, която губи храна, да разполага с автоматична хранилка и да ы бъде даден чип или друг идентификатор. Те ще могат да вземат храна от купата, когато пожелаят, а другите котки не.

две котки се хранятСнимка: iStock

Проблеми възникват, ако имате една лакома котка и една котка, която не може да достигне до храната си или е злояда. Алчната котка ще открадне храна от разтревожената котка и скоро ще имате една котка с наднормено тегло и една недохранена котка в дома си. Затова е важно да разпределите храненето добре между мъркащите животни, така че и двете да получават необходимите вещества.

Виж още