Как да премахнем боя от козината на котка

котка и боя Снимка: iStock

К отките имат навика да се скитат в райони, където не трябва. Ако наскоро сте правили ремонт или пък мъркащият ви приятел излиза навън, не е изключено някой ден да се прибере изцапан с боя.

Мократа боя се почиства по-лесно от козината на котката. Ако боята е изсъхнала, може да се наложи да изчеткате старателно козината, за да се опитате да махнете залепналите остатъци, а след това да подстрижете зацапаните участъци с ножица. Проверете котката си за признаци на лошо здраве, тъй като боята може да причини токсичност или алергични реакции при котките.

Как да премахнете боя от котешка козина

котка и бояСнимка: iStock

Отстраняването на боя от козината на котка може да изисква енергично търкане и почистване. Много котки няма да харесат това действие. Ако котката ви има боя по козината си, следвайте тези стъпки, за да я премахнете:

Dogsandcats.bg
  • Ограничете движенията на вашата котка до едно място
  • Успокойте котката с галене и мили думи
  • Ако е възможно, сложете на котката яка, за да ограничите облизването на участъците, изцапани с боя
  • Използвайте котешки шампоан, за да почистите максимално козината, ако това е възможно и изкъпете котката
  • Ако няма какво друго да направите - може да се наложи подстригване. В зависимост от щетите преценете дали може да го направите вие или да заведете мяукащия приятел на професионален грумър.

Колкото по-дълго боята се задържа върху котешка козина, толкова по-вероятно е котката да я оближе, а това е опасно за нейното здраве.

Колко опасни са боите за котките

котка и бояСнимка: iStock

Има много различни видове боя, които ще имат различно въздействие върху здравето на котката. Като цяло винаги е по-добре да сте в безопасност, отколкото да съжалявате. Никога не приемайте, че боята върху козината на котката е безвредна. Когато котката ви се мие, тя вероятно ще погълне боя върху козината.

  • Акрилна боя

Акрилните бои се считат за най-безопасния продукт за домашни любимци. Акрилните бои рядко съдържат токсични химикали. Те обаче все още могат да причинят стомашно разстройство при котките.

Хубавото е, че нейното премахване е по-лесно от козината на котките. Понякога обикновен сапун за е достатъчен, за да се почисти тази боя.

  • Латексова боя

Повечето съвременни латексови бои се считат за безопасни за домашни любимци. При поглъщане в големи количества това може да доведе до инфекции на пикочните пътища и затруднено дишане. Ако не се лекува, консумацията на гликол също може да доведе до остра бъбречна недостатъчност.

  • Гланцова боя

Гланцовата боя попада в подобна категория като латексната боя. По-голямата част от гланцовите бои сега са на водна основа, а не на маслена основа. Това минимизира риска, ако вашата котка консумира такава боя. Малки количества все пак могат да доведат до повръщане и диария.

  • Маслена боя

Боите на маслена основа съдържат повече химикали от алтернативите на водна основа. Това води до повишен риск от токсичност. Боите на маслена основа също могат да бъдат упорити и по-трудни за премахване от козината.

котка и бояСнимка: iStock

  • Спрей боя

Спрей боята е най-добре да се избягва, ако живеете с котки. Тя е неизменно на маслена основа, така че може да съдържа вредни химикали. Спрей боята също може да отнеме много време, за да изсъхне, особено когато се нанася върху метал. Това повишава риска котката да докосне и погълне боята.

В допълнение спрей боята е може би най-силно миришещата боя от всички. Човек може да страда от силно главоболие поради нейната миризма.

Изцапаната с боя котешка козина винаги е проблем. Колкото по-дълго има боя в козината на котката, толкова по-вероятно е оцветяването да остане постоянно. В допълнение, поглъщането на потенциално токсична боя е постоянен риск. Не отлагайте дълго и почистете боята или заведете котката си на грумър, за да оформи прическата на котката ви, така че по нея да няма повече остатъци от боя.

Виж още