Как да разберем дали котката има счупено ребро

котка ветеринар Снимка: iStock

У сещате ли ребрата или гръдната кост на вашата котка странно? Въпреки че е нормално да можете да усетите тези структури при домашния любимец със здравословно тегло, те не трябва да стърчат. Ако почувствате едно или повече ребра, стърчащи по протежение на гръдния кош или ако усещате гръдната кост неравна, котката ви може да има фрактура.

Може да забележите други симптоми, като подуване отстрани на гърдите им, затруднено ходене и очевидна болка при докосване на областта. Ако сте осиновили възрастна котка, която има подутини по ребрата или гръдната кост, възможно е тя преди това да е имала фрактура и костите да са зараснали от правилното си положение.

Причини за счупено ребро при котките

котка ветеринарСнимка: iStock

Има няколко често срещани причини за счупване на ребра или счупване на гръдната кост при котки:

Dogsandcats.bg
 • Падане от високо място. Ако забележите, че котката ви се търкаля силно, наблюдавайте я няколко дни, за да се уверите, че няма симптоми на счупено ребро или друго нараняване. Може да отнеме няколко дни, преди гальовният домашен любимец да започне да проявява симптоми.
 • Ухапване от куче.
 • Падане върху нещо остро.
 • Блъскането от кола също може да причини счупено ребро, фрактура на гръдната кост или други наранявания.

Симптоми и усложнения на счупено котешко ребро

коте при ветеринарСнимка: iStock

Ако вашата котка има счупено ребро или гръдна кост, тя може да има един или повече от следните симптоми:

 • Котката ви плаче или съска при докосване на реброто.
 • Проблеми при ходене или миене на козината.
 • Нараненото място може да бъде подуто или натъртено.
 • Ако нараняването е сложна фрактура, счупената кост може да пробие кожата на котката.

Потенциалните усложнения включват:

 • Пробит или колабиращ бял дроб:‌ Ако котка счупи няколко последователни ребра, това е сериозен проблем, който засяга целия гръден кош и обикновено е придружен от белодробни контузии.
 • Счупен таз: Котките, които са били блъснати от кола, може да имат фрактура на таза или гърба. Ако забележите, че котката ви не използва правилно задните си крака, незабавно я заведете на ветеринар. При котките на закрито може да забележите, че имат проблеми с влизането в тоалетната, защото изпитват болка.
 • Диафрагмална херния:‌ Ако вашата котка има диафрагмална херния от удар от кола, тънкият мускул, който разделя гръдната кухина от корема, е разкъсан. Това ще накара стомаха и червата да се окажат в гръдния кош. Хернията изисква операция.
 • Травма на главата:‌ Ако мъркащият домашен любимец има травма на главата, той може да бъзе дезориентиран, да повръща или да изглежда летаргичен. Сухата кръв в ушите на котката или около устата или носа също са признаци, които трябва да търсите. Ако мяука повече от обикновено, може да изпитва болка.

Лечение на счупено котешко ребро

котка ветеринарСнимка: iStock

Ако вашата котка има счупено ребро или гръдна кост:

 • Не се опитвайте да измиете рана със счупена кост, стърчаща от нея. Най-добрата първа помощ, която можете да предоставите в тази ситуация, е да покриете раната (ако вашият домашен любимец ви позволи) и незабавно да го заведете на ветеринар.
 • Всяка котка, която има проблеми с дишането, трябва незабавно да бъде заведена на ветеринарен лекар. Бъдете много внимателни при транспортиране на котка със счупено ребро. Дръжте котката внимателно и избягвайте областта на ребрата, докато я поставяте в транспортната чанта.
 • Вашият ветеринарен лекар ще прегледа гальовният приятел и ще оцени неговите кости и вътрешни органи, като с помощта на рентген и евентуално извършване на ултразвук. Това може да изисква седация, ако котката ви изпитва силна болка.
 • Ще бъдат приложени и болкоуспокояващи.
 • Всички усложнения от счупеното ребро също ще бъдат лекувани. Ако вашата котка се нуждае от операция, вашият ветеринарен лекар най-вероятно първо ще направи кръвни изследвания.
 • След като котката ви се прибере, ограничете дейността им възможно най-много. Движението може да причини пункция на белия дроб.

Лекуване на котката

Ако вашата котка има само счупено ребро или гръдна кост без други усложнения, лечението е просто - трябва да ограничите упражненията на вашия домашен любимец за няколко седмици, за да позволите на костта да заздравее. При по-лоши наранявания може да се наложи вашият ветеринарен лекар да поправи хирургически фрактурите. Гръден кош ще трябва да се стабилизира с шина.

котка ветеринарСнимка: iStock

Домашните котки обичат да се скитат и да се катерят точно като дивите си събратя. Но можете да предотвратите счупване на ребра, като държите котката си вътре, за да не бъде блъсната от кола или да се сбие с друго животно. Насърчавайте ги да се пазят от високи повърхности, които не са предназначени за котки, за да не претърпят лошо падане. Осигурете им по-безопасни възможности за катерене, като котешко дърво.

Ако забележите, че котката ви губи тегло, докато се лекува от нараняванията си, свържете се с вашия ветеринарен лекар за последващо посещение. Възможно е вашата котка все още да изпитва болка или да се нуждае от друга медицинска помощ.

Собствениците на котки знаят колко много техните котешки приятели обичат да се катерят. Понякога това може да доведе до падане от високо място и да причини счупване на ребро или фрактура на гръдната кост. Ако почувствате, че нещо стърчи от тялото на вашата котка покрай реброто им, незабавно потърсете ветеринарна помощ и бъдете много внимателни в пренасянето на гальовния спътник!

Вижте още:

Симптоми на вътрешно нараняване на котка, за които трябва да знаете

Виж още