Защо котката ми се изхожда на леглото ми?

котка в легло Снимка: iStock

Н амирането на купчина котешки изпражнения на леглото ви, когато сте готови да си легнете в края на дългия ден е доста неприятен шок! Повечето собственици на котки обичат да споделят леглата си с членовете на своето котешко семейство, но това не означава, че е редно да се използва като тоалетна. Вероятно четете тази статия, защото това е ситуация, с която сте запознати, и се притеснявате защо вашата котка е направила това.

Може да има огромен набор от причини, поради които котката ви цапа леглото ви и ще трябва да стигнете до дъното на това поведение. Така че, нека проучим някои от тези проблеми, за да ви помогнем да идентифицирате причината.

Причини, поради които котките акат на леглото

котка в леглоСнимка: iStock

Котките могат да бъдат запознати с тоалетната на 3-седмична възраст, така че те научават къде да се изхождат доста бързо. Членовете на нашето котешко семейство също са изключително чисти и е известно, че са най-лесният домашен любимец за приучаване към чисти навици за ходене до тоалетна. Котките често предпочитат и да ходят до тоалетна навън, ако имат достъп до градина.

Dogsandcats.bg

Така че, когато котката ви се изхожда извън тоалетната, това обикновено е знак, че нещо не е наред и има много възможни причини за това.

 • Котката не харесва своята тоалетна

Всички собственици на котки ще знаят колко придирчиви могат да бъдат членовете на нашето котешко семейство, когато става въпрос за тоалетната. Често срещана причина вашата котка да отказва да използва тоалетната си е, че просто не харесва вида на котешката тоалетна, размера на тоалетната или нейното местоположение. Тук вашата работа е да експериментирате, докато установите това, което е комфортно за вашия мъркащ приятел.

Мръсната тоалетна е друга често срещана причина котката ви да се изхожда другаде. Този „протест“ може да бъде начинът на вашата котка котки да ви уведоми, че тоалетната има нужда от почистване.

 • Няма достатъчно тоалетни

Ако споделяте дома си с повече от една котка, ще трябва да имате достатъчно тоалетни за всички. Гальовните приятели са много териториални и лични, когато става въпрос за техните тоалетни навици, така че често не обичат да споделят тоалетни или дори може да откажат да ги споделят. Като правило, трябва да имате една тоалетна на котка и плюс допълнителна. Това може да звучи много, но вашите котки ще ви благодарят!

 • Болест

Изхождането на леглото също може да е знак, че котката ви има медицински проблем. Тя може да не е успяла да стигне до тоалетната или поради някакъв дискомфорт да не е поискала да се опита да отиде до тоалетната си. Стомашно-чревните проблеми обикновено са причина за това поведение, ако се дължи на лошо здраве, но няколко други здравословни проблеми също могат да доведат до промени в тоалетните навици на вашата котка, например -чревни паразити, синдром на раздразнените черва, хранителни алергии/чувствителност, инфекции (бактериални или вирусни), поглъщане на токсини и други.

котка в леглоСнимка: iStock

Ако забележите диария, червеи в изпражненията, кръв в изпражненията, напрежение при изхождане, запек или други промени в тоалетните навици на вашата котка, заведете я на ветеринар. Той ще прегледа вашата котка и може да проведе някои тестове, за да открие причината и да започне най-подходящото лечение.

 • Стрес

Стресът може да причини промени в тоалетните навици на вашата котка. Котките са чувствителни животни и не обичат промените в рутината или средата си. Някои често срещани стресови фактори, които могат да накарат котката ви да се изхожда извън тоалетната, може да са:

 • Нова среда като нов дом
 • Нова котка или куче в къщата
 • Посетители
 • Проблеми със съседни котки
 • Хората влизат или излизат от къщата
 • Напрежение с други котки в къщата
 • Силни шумове
 • Тревожност от раздяла

котка в леглоСнимка: iStock

 • Промени в околната среда

Котките обичат рутината и последователността, така че всяка промяна в тяхната среда може да предизвика стрес, който води до промени в техните тоалетни навици. Котките може да се изхождат на леглото, защото са уплашени или не са сигурни къде другаде да отидат в тези ситуации. Често срещани промени, които могат да накарат котката ви да извършва това действие върху леглото, може да са: промяна на местоположението на тоалетната, различна постелка, ново коте/куче у дома, нови хора, ремонти и т.н.

Какво да направите, ако котката ви се изхожда на леглото

котка в леглоСнимка: iStock

Намирането на котешки изпражнения в леглото ви е неприятна изненада, но също така е наистина тревожно за собствениците на котки. Опитайте следното:

 • Открийте причината

Внимавайте за други признаци на заболяване като повръщане, промени в апетита или нивата на активност на вашата котка или промени в поведението им. Ако котката ви показва признаци на неразположение, прегледайте я при ветеринар. Може да се наложи ветеринарният лекар да извърши някои тестове, като кръвни тестове, проби от изпражненията или изображения, за да разбере какво се случва.

Трябва също така да потърсите други промени в поведението, които биха могли да сочат към проблем със стреса или тревожността. Вашият ветеринарен лекар също може да ви помогне и да ви посъветва относно други аспекти на котешкото поведение.

 • Елиминирайте възможните задействания/стресори

Ако смятате, че знаете какво кара котката ви да се изхожда извън тоалетната си и да избира леглото ви, можете да направите няколко промени у дома, за да ѝ помогнете да се чувства по-спокойна.

Поддържайте рутина и среда възможно най-последователна, когато става въпрос за хранене, уверете се, че има достатъчно тоалетни за всички котки в къщата, бъдете в крак с леченията срещу паразити и се уверете, че вашата котка има много безопасни тихи пространства в къщата да се скрие и да си почине.

 • Поддържайте чиста тоалетна

котка в леглоСнимка: iStock

Поддържането на тоалетната чиста и свежа за вашата котка ще я направи по-привлекателна за използване. Ако знаете какъв тип постелка предпочита вашата котка, опитайте се винаги да използвате от нея. Почистете всякакви изпражнения веднага щом разберете, че са там и сменяйте пясъка поне веднъж на ден.

 • Създайте спокойна среда у дома

Не можем напълно да избегнем всички стресове, като например посетители или случайни силни шумове, но поддържането на околната среда у дома възможно най-спокойна и релаксираща ще помогне за намаляване на стреса на вашата котка.

Можете да използвате феромонови спрейове, за да помогнете за отпускането на вашата котка.

 • Никога не наказвайте котката си

Много е важно да не наказвате котката си за това, че се изхожда на леглото. Повишените гласове и строги думи могат да стресират котката ви още повече и да я направят по-вероятно да повтори поведението.

 • Затваряйте вратата на спалнята си

Това няма да помогне да разрешите проблема от самия му корен, но поне ще гарантира, че котката ви няма да се изхожда в леглото ви, докато откриете какво я тормози.

Може да бъде наистина тревожно и дори вбесяващо, ако котката ви се изхожда на леглото ви. Много собственици на гальовни животни са преживели тази неприятна изненада в даден момент! Най-честите причини за това поведение са свързани със стрес, болест или проблем с тоалетната. Никога не трябва да наказвате котката си за нейното поведение, но ще трябва да стигнете до дъното на проблема.

Поддръжката на тоалетната, средата без стрес и поддържането на постоянна рутина на вашата котка ще ви помогнат. Също така е важно котката ви да бъде прегледана от ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че няма здравословни проблеми, причиняващи това поведение.

Виж още