Как да се грижим за сляпа котка

котка с проблемно зрение Снимка: iStock

К огато котката ви започне да губи зрението си или искате да осиновите мъркащ приятел, който не вижда, може да се притеснявате относно това какви грижи да полагате за нея. Загубата на зрение обаче не толкова голям проблем за котките, колкото би била за нас, хората. Гальовните животни вече разчитат повече на усъвършенстваните си обоняние и слух, така че могат да се доверят на тези други сетива.

Разбира се, загубата на зрението все пак е тежка. За да помогнем на вас и вашата котка да преминете през този преход, ще ви представим осем полезни съвета, които ще ви позволят лесно да се грижите за вашата сляпа котка и да направите живота ѝ също толкова добър, колкото е бил преди да загуби зрението си.

котка с проблемно зрениеСнимка: iStock

Има много причини, поради които котката ви може да загуби зрението си, като някои от тях са напълно нормални. С напредването на възрастта мъркащите животни, подобно на хората, започват да губят зрението си по естествен път. Други котки могат да влошат или загубят зрението си поради очни заболявания. Глаукомата например причинява повишено налягане в очната ябълка, което води не само до слепота, но и до болка.

Dogsandcats.bg

Независимо дали зрението на гальовния домашен любимец е намаляло значително, или тя е напълно сляпа, има как да се погрижите за нея, за да води чудесен и пълноценен живот.

1. Направлявайте котката си с глас

Дори котката ви да не е била особено привързана към вас преди загубата на зрението, сега тя може да се наложи да разчита повече на вас. В този момент може да се превърнете в водач за котката си и тя да е склонна да стои близо до вас, да излиза от стаите едновременно с вас и да ви следва из цялата къща. Може да помогнете, като използвате гласа си, когато на котката ѝ е трудно да ви следва. Това ще ѝ позволи да знае къде се намирате, като същевременно ще я научи да подобрява способността си да се придвижва със слух и без зрение.

котка с проблемно зрениеСнимка: iStock

2. Дръжте тоалетната на едно и също място

Мъркащият приятел ще научи да запомня много от основните приспособления в дома ви, а най-важното е неговата тоалетна и купи за храна и вода да бъдат на достъпно място, което той намира без проблеми. Макар че котките ще се ориентират по миризмата, не е добра идея да местите тоалетната, затова се опитайте да я държите на едно и също място.

3. Осигурете на котката безопасно място във всяка стая

Котките, които могат да виждат, винаги успяват да си навлекат неприятности, така че какво остава за палава котка, която не вижда добре или изобщо. Обезопасете дома, погрижете се играчките да са предимно на пода или на места, на които гальовният приятел обича да прекарва време и няма да се нарани.

4. Избягвайте да изненадвате котката си

котка с проблемно зрениеСнимка: iStock

Котките може да са доста страхливи и да се скряскат от всеки малък шум, дори когато имат пълноценно зрение. Но щом котката ослепее, да я уплашите става много лесно. Толкова лесно, че вероятно ще го правите случайно през цялото време. Ако в крайна сметка погалите котката си, без да сте говорили преди това, тя може да ви одраска като реакция, затова не забравяйте да уведомите котката си, преди да я докоснете. Кажете името ѝ, оставете я да ви подуши и тогава я погалете.

5. Поставете звънец на другите домашни любимци

Ако в дома ви има няколко домашни любимци, другите могат да служат като своеобразен водач на сляпата ви котка, стига тя да може да чува другия домашен любимец. Може да направите това възможно, като просто прикрепите звънче към другото си животно, което винаги ще улеснява сляпата ви котка да намери или да следва другото ви животно.

6. Маркирайте средата на котката си с аромати

За да помогнете на котката си да намери предметите, които търси, може да искате да ги „ароматизирате“ с котешки феромони. Така гальовният приятел ще разчита основно на миризмата, за да намира това, от което се нуждае, така че може да улесните това, като маркирате с миризма някои важни предмети или области.

Загубата на зрение е нормална част от процеса на стареене при много котки, въпреки че някои от тях могат да ослепеят в резултат на очно заболяване. Какъвто и да е случаят, можете да помогнете на любимия си другар да живее чудесно и след като загуби способността си да вижда.

котка с проблемно зрениеСнимка: iStock

Виж още