Как да спасим важните си вещи от котката

котка у дома чупи предмети Снимка: iStock

М ного нови собственици се сблъскват с буйното поведение на гальовния домашен любимец след като го осиновят и често изпадат дори в безисходица. Котето се катери абсолютно навсякъде, чупи каквото му падне, да не говорим, ако имате важни или дори колекционерски предмети.

Това първо че е опасно за мяукащия домашен любимец и второ - със сигурност не сте щастливи котката да чупи вещите ви, които сте събирали много време, струват скъпо или имат важна стойност за вас.

Често срещаният въпрос, който се върти в умовете на новите котешки стопани е - можем ли да научим котката да стои на земята?

Катеренето, играта и буйното поведение на малките котенца са съвсем нормални

котка у дома чупи предметиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Трябва да сме наясно със следното - децата ще бъдат деца, кученцата ще бъдат кученца и котенцата ще бъдат котенца. С други думи - не можем да накараме гальовен домашен любимец да спре да се катери или играе. Това би било против тяхната природа.

Мяукащите животни обичат да тичат, скачат, катерят се и почти винаги се забъркват в някоя каша. Където има нов, важен, блестящ или интересен предмет - бъдете сигурни, че котката ви е до него! Всичко, което може да бъде свалено от рафта, е изложено на висок риск.

И все пак решението на проблема е много просто - поставете ценностите извън обсега на котето. Това може да е компромисен вариант, докато мяукащият домашен любимец е още малък и буен. С течение на времето, след като оформи характера си или се научи да играе предимно с играчките си - вероятно омже да върнете предметите си по рафтовете, но се убедете, че те са в безопасност и котката ви няма да ги бутне.

котка у дома чупи предметиСнимка: iStock

Осигурете на котката си място за катерене

Точно както сте предвидили купи за храна, вода и тоалетна, така трябва да имате котешко дърво или да сте обособили подходящо място за катерене преди идването на котката във вашия дом. Когато котето прекрачи прага на жилището ви - има голяма вероятност то да се насочи към котешкото дърво, стълба за драскане и играчките, ако те вече са там.

Ако котката ви няма с какво да играе, когато дойде у дома - шансът да играе с каквото намери (тоест вашите вещи) е доста голям.

Периодът на адаптация с ново коте може да е труден както за вас, така и за животинчето. Но всички ние трябва да се приспособим да споделяме живота си с нашите прекрасни домашни любимци. Поставянето на най-ценните ви колекционерски предмети там, където котката ви не може да стигне до тях, е единственият сигурен начин да ги защитите, а също да предотвратите възможни наранявания за мяукащия спътник!

котка у дома чупи предметиСнимка: iStock

Виж още