Как да спра моята възрастна котка да спи в тоалетната?

котка се крие Снимка: iStock

В ъзрастните котки може да започнат да спят в тоалетнат си за поради стрес или физически заболявания. Например, ако се чувстват несигурни, те ще търсят територия, която мирише на тях. Скриването в малко пространство, което е тихо, ще накара котката да се почувства по-малко уязвима. По-възрастните котки с деменция може да се объркат и да не могат да намерят другите си места за спане.

Най-добрият начин да спрете котката да спи в тоалетната си е да се съобразите с нейните нужди. Осигурете рампа, стълби или плитка и достатъчно широка тоалетна, така че котката ви да не изпитва дискомфорт, когато влиза и излиза от нея.

Намалете количеството стрес, което котката ви изпитва, като ѝ осигурите безопасно и чисто скривалище, за да не използва тоалетната си за това.

Защо възрастната ми котка лежи в тоалетната си?

котка се криеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките са чисти домашни любимци. Повечето ще се опитат да запазят всичките си зони чисти - тоалетната, мястото за сън и купите за храна и вода. Ако вашата възрастна котка изведнъж се откаже от това, за да подремне в тоалетната си, може да сте сигурни, че нещо не е наред. Независимо дали става въпрос за физическо заболяване или поведенчески проблем, това може да се дължи на следните причини:

  • Котката ви има нужда да се чувства в безопасност, тъй като нещо може би я плаши в средата
  • Мъркащият приятел е стресиран и несигурен
  • Проблеми със здравето - инфекция на пикочните пътища или друг дискомфорт
  • Деменция при възрастните котки
  • Проблеми с мобилността и артрит

Лошо ли е котката да си почива в тоалетната

Може да мислите, че оставянето на котката да подремва, където пожелае, е добре. Това е вярно, ако има проблеми с мобилността и се бори да прави нещо друго. Въпреки това е важно да се опитате да спрете това поведение.

Тоалетните са благоприятна среда за болести. Котка, която спи в собствената си тоалетна, е по-вероятно да прихване бактерии. Да не говорим, че може също да разпространи микроби из къщата и върху вас.

котка се криеСнимка: iStock

Как да спра котката ми да спи в тоалетната?

За щастие има начини да насърчите гальовния приятел да спре да спи в тоалетната си. Може да отнеме време и да ви е необходимо търпение, нова тоалетна или намеса на ветеринарен лекар, но може да се направи.

  • Уверете се, че котката ви е здрава

Преди да се опитате да промените навиците на вашата котка за тоалетната ѝ, важно е да изключите, че котката ви е болна. В края на краищата, спането в тоалетната е често срещан начин котките да покажат заболяване. Наблюдавайте котката си и вижте дали има други промени в нейното поведение. Важни симптоми, за които трябва да внимавате са летаргия, липса на апетит, сън повече от обикновено, липса на грижа за козината, променени навици при ходене до тоалетна.

  • Осигуряване на места за мобилност

котка се криеСнимка: iStock

Подходящите аксесоари са задължителни за възрастните котки. Това е вярно, дори ако вашата котка изглежда не изпитва болка от  движението.

Котките инстинктивно ще се опитат да скрият болката си, доколкото могат. Осигурявайки няколко удобни места за настаняване, котката ви ще се почувства по-добре и е по-малко вероятно да остане дълго време в тоалетната си.

  • Осигурете по-добра зона за спане на котката

Мяукащите животни, които спят в тоалетните си, може да бъдат възпрепятствани, ако има налични по-добри възможности за спане. Всяка котка има свои собствени предпочитания, така че е добра идея да изпробвате различни котешки легла.

  • Намалете стреса

Стресът е една от основните причини гальовните животни да предпочетат да превърнат тоалетната си в легло. Опитайте се да разберете какво разстройва вашата котка и след това го премахнете (или поне го намалете).

котка се криеСнимка: iStock

Силните шумове, енергичните деца или игривите котенца са често срещан източник на стрес за по-възрастните котки. В този случай се опитайте да осигурите на възрастната си котка собствено тихо място, където може да се скрие и да си почива.

За стрес, причинен от промени в рутината, дайте време на по-възрастната си котка да се адаптира. Уверете се, че има допълнителен комфорт и внимание от вас и намалете броя на промените, които преживява. Например, не перете спалното бельо по време на преместване и поставете вещите на котката си на същото място, както преди.

Виж още