Как да спрем котката да ближе нашите дрехи и платове

котка с изплезен език Снимка: iStock

К отките се облизват, за да се почистят, вашият гальовен приятел облизва ли също всяка платнена повърхност в дома ви? Ако е така, можете да спрете това нежелано поведение, като обогатите средата на вашата котка и пренасочите вниманието на мъркащия другар към по-приемливи предмети за близане, като котешки играчки. Първо обаче може да се наложи да посетите вашия ветеринарен лекар, за да видите дали има нещо по-сериозно, като поведение пика или проблем със зъбите.

Котките могат да ближат и хапят тъкани по редица причини, обикновено поради скука, твърде рано отбиване, безпокойство или заболяване.

Да научим как можем да смекчите това поведение и на какво може да се дължи то.

Dogsandcats.bg

Да намалим нежеланото поведение на котката

котка с изплезен езикСнимка: iStock

Най-лесният начин да спрете близането на тъкани е да блокирате достъпа на вашата котка до предметите, които тя обича да облизва. Например, ако мъркащият домашен любимец облизва вашите чехли, поставете ги шкаф, когато не ги ползвате. Ако вашата котка има определено одеяло, което облизва често, поставете това одеяло в затворено чекмедже.

Дръжте възможно най-много тъкани извън обсега на вашата котка. Уверете се, че всички дрехи са прибрани в затворени чекмеджета и шкафове. Отстранете всички килими, пликове или други тъкани, които котката ви облизва.

Малките котенца може в крайна сметка да надраснат това поведение, ако тези предмети просто бъдат премахнати от околната среда за няколко месеца.

Как да спрем котка да ближе мебели

За разлика от чехлите и одеялата, не можете точно да държите меката мебел извън обсега на вашата котка. За големи предмети като този и неща, може да се наложи да използвайте спрей с отблъскваща миризма или домашни такива като кори от цитрусови плодове, за да направите тези зони възможно най-неприятни за домашния любимец.

Обърнете внимание, че ще трябва да прилагате отблъскващия спрей всеки ден, за да го поддържате силен. Преди да го напръскате върху вашите мебели или други тъкани, тествайте го върху малък ъгъл, за да сте сигурни, че няма да обезцвети самия плат. Преди да купите такъв - прочетете за какви повърхности е подходящ, за да не се окаже, че сте платили за нещо, което няма да ви е от полза.

Пренасочване на котешкото поведение към игра

котка с изплезен езикСнимка: iStock

След като премахнете или напръскате възможно най-много от тъканите, е време да пренасочите това поведение към нещо приемливо. Започнете, като предоставите на котката си играчки.

Подарете на вашата котка играчка-пъзел, пълна с любимите му гранули. Това ще ви помогне да ангажирате котката си през деня, докато се храни.

Освободете рафтове за котки покрай стените си или осигурете на котката си котешко дърво, по което да се катери. Тези предмети ще осигурят безопасни места за вашата котка, ако безпокойството я кара да ближе тъкани (особено ако друг домашен любимец в къщата я притеснява). Също е добра идея да ангажирате мъркащия приятел с интерактивни сесии за игра два до три пъти на ден, за да го занимавате и да може да го изморите, така че да не иска да ближе тъкани.

Как да подходим с котка, която ближе плат и го яде

Виждате ли дупки в тъканите си? Докато някои гальовни животни просто облизват или смучат плат, други ще го погълнат. Това вероятно е причинено от пика, състояние, при което котките ядат нехранителни продукти, като плат, тоалетна или пластмаса. Ориенталските породи, като сиамските, тонкинските и бирманските котки, са най-склонни към това поведение.

Пика е потенциално опасно състояние, тъй като котката ви може да изпита чревно запушване, след като яде тъкан. Ако ситуацията е такава - посетете ветеринарния лекар за преглед дали не е изяла опасно, както и за съвет как да подходите в тази ситуация.

Виж още