Как да забележите и предотвратите проблеми със зъбите на вашата котка

почистване на зъби на котка Снимка: iStock

К акто за нас, хората, зъбната хигиена е също толкова важна за котките, но тази част от грижата за може лесно да бъде пренебрегната от някои стопани. Тъй като някои котки са експерти в прикриването на дискомфорта си, може да е трудно да забележите дали мъркащият ви приятел страда. Ако не се лекуват, зъбните проблеми могат да причинят инфекции, болка и дори здравословни проблеми на котката, така че поддържането на оралното здраве на вашата котка е наложително за нейното благосъстояние и цялостно здраве.

В тази статия разгледаме най-често срещаните проблеми със зъбите, от които страдат котките, и сме събрали начините, по които най-добре можете да се грижите за устата на вашия котешки приятел и най-добрите съвети за предотвратяване на бъдещи проблеми със зъбите, поддържайки вашето коте здраво и щастливо!

Предупредителните знаци, за които да следите

Въпреки че, както знаем, много котки обикновено не показват никакви признаци и умеят добре да крият болката си, все пак има някои предупредителни признаци, които сочат, че котката ви може да страда от проблем със зъбите.

почистване на зъби на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  •  Подути, кървящи, видими червени линии на венците
  •  Сиво/кафяво вещество по зъбите им
  •  Лош дъх
  •  Лигавене
  •  Намален апетит, загуба на тегло
  •  Промяна в поведението, неглижиране на грижата за козината

Ако забележите някой от горните признаци, жизненоважно е да посетите вашия ветеринарен лекар за стоматологичен преглед. Също така е важно да наблюдавате хранителните навици на вашата котка, тъй като това може да бъде ясен индикатор за всякакви проблеми; също така е важно да запомните, че може да има много причини котките да спрат да ядат. Най-добре е да ги проверите за всеки случай!

Започнете ежедневна рутинна грижа за зъбите

Най-ефективният начин за предотвратяване на проблеми със зъбите е редовното миене на зъбите на котката. В идеалния случай рутинна грижа за зъбите трябва да се въведе на докато котето е още малко. Ще трябва да го подготвите, като го свикнете някой да докозва зъбите му от малко. Трябва да използвате четка и паста за зъби, специално предназначени за котки, никога не използвайте човешка паста за зъби върху вашата котка. Високите нива на флуорид в човешката паста за зъби могат да разболеят тежко вашата котка, ако бъдат погълнати.

почистване на зъби на коткаСнимка: iStock

Започнете с нежно и бавно четкане, докато котката ви се почувства комфортно с целия процес. Ако котето не е фен на четката за зъби, може да поставите пастата за зъби върху пръста си, да я разтриете върху зъбите и венците им и да опитате да въведете четката в по-късен етап. Помолете вашия ветеринарен лекар да ви покаже как да направите това правилно.

Заменете лакомства с играчки и дъвчащи продукти, подходящи за зъбите

Осигуряването на вашата котка с подходящи за зъбите играчки и дъвчащи продукти също може да помогне за поддържането на зъбите ѝ чисти и здрави.

Котките, които дъвчат играчки, могат да премахнат натрупаната плака и зъбен камък. Разгледайте местния магазин за домашни любимци за играчки, подходящи за зъбите, или се консултирайте с ветеринаря си.

Специално формулираните лакомства за зъби също могат да забавят развитието на зъбен камък, така че заменете едно от техните обичайни лакомства за деня с такова за зъби.

Осигурете балансирана диета

Въпреки че редовното почистване на зъбите е идеалният начин за предотвратяване на проблеми със зъбите при котките, не всички собственици на котки са готови физически да мият зъбите на котката си. Нещо повече, не всички котки ще толерират идеята, без значение колко внимателно подхождате към проблема. За щастие диетата може да играе огромна роля за поддържане на зъбите и венците на вашата котка чисти и здрави.

почистване на зъби на коткаСнимка: iStock

Котките, които ядат само мокра храна, има вероятност да развият пародонтоза по-бързо. Смята се, че това е така, защото мократа храна е по-лепкава, така че по-лесно застава между зъбите и около венеца. Това след това подхранва бактериите, които живеят там, и те растат и произвеждат повече плака.

От друга страна, сухите диети са леко абразивни и могат да помогнат за намаляване на броя на бактериите по повърхността на зъбите на котките. Освен това може да е по-малко вероятно те да заседнат между зъбите на котките.

Пиенето на прясна вода помага за намаляване на проблемите със зъбите, тъй като водата отмива остатъците от храна, останали в устата на вашата котка след хранене, така че се уверете, че винаги допълвате купата с вода на вашата котка с прясна вода.

Осигурете редовни прегледи на котката

Редовните стоматологични прегледи при вашия ветеринарен лекар са жизненоважни за вашата котка. В зависимост от възрастта на вашата котка това може да бъде годишно или два пъти годишно. Вашият ветеринарен лекар ще може да види предупредителните знаци от по-ранен етап и ако има някакви индикации за възпаление на венците, ранната намеса ще доведе до успешен изход.

Вашият ветеринарен лекар може също така да извърши премахване на натрупания зъбен камък и полиране на зъбите, за да премахне плаката и зъбния камък над и под линията на венците, като използва специални ръчни инструменти. Процедурата по отстраняване на накип и полиране се извършва под обща анестезия и може да отнеме от 20 минути до 40 минути.

Прилагането на тези стъпки може да помогне за предотвратяване на бъдещи проблеми със зъбите и да гарантира, че вашата котка има добро орално здраве за години напред, поддържайки ги щастливи и здрави.

Виж още