Как котките избират кои части от тялото да измият

котка се мие Снимка: iStock

К ато почти всичко, свързано с котки, миенето е поведение, което котенцата учат от майка си. Мъничетата започват да се мият сами на около четири седмици. Майките облизват котенцата, за да ги почистят, стимулират ходят до тоалетна, да ги подтикнат да сучат и просто да ги утешат. Повечето хора знаят, че възрастните котки се мият, за да останат чисти, но можем да научим още за този толкова съществен котешки навик.

Почистването на козината стимулира производството на себум, мазен секрет, произвеждан от мастните жлези. Когато котките се облизват, те разнасят себум по цялата си козина, което я омазнява и я кара да блести. Грижата за козината също така предотвратява сплъстяването, премахва разхлабената коса и паразитите. Възрастните котки прекарват до 50 процента от деня си в миене на козината.

котка се миеСнимка: iStock

Как котките решават коя част на тялото да оближат

Сигурно сте се чудили как мъркащият домашен любимец решава от къде да започне с почистването на козината. Предполага се, че всяка котка има свой собствен ритуал за почистване. Повечето котки обаче започват със собственото си лице, облизвайки устата, брадичката и мустаците. След това преминават към раменете, краката, гениталиите и накрая опашката.

Dogsandcats.bg

Макар че се забелязва този общ модел на почистване на козината, не всички гальовни животни се придържат към този него и не всички части на тялото се мият наведнъж - вашата котка може да избере да разпредели работата през деня.

Следващия път, когато видите котката си да се мие, наблюдавайте я известно време и вижте дали следва модела, споменат по-горе. Ако не го направи, не се притеснявайте много: тя е просто има собствено мнение за живота и как да се грижи за себе си.

котка се миеСнимка: iStock

Виж още