Как котките се побират в малки пространства

котка в малка кутия Снимка: iStock

Г альовните животни са ярък пример как могат да се противопоставят (често успешно) на законите на физиката. Макар че те са живи същества, с кости, мускули и завъшено телосложение, тези приятели не спират да ни смайват със способността си да влизат в тесни пространства.

За съжаление, може да се случи да се заклещят, но в повечето случаи, тези животинки успяват успешно да се измъкнат, защото са много пластични. Каква е тайната им?

Котките заемат формата на мястото, в което влизат

Досущ като течностите, гальовните животни са толкова гъвкави, че могат успешно да заемат формата на малка кутия, или да се издължат, за да влязат в малък процеп или под някой шкаф. Те могат да спят с извит гръб във форма на „дъга“, с висяща глава и дори прави. С други думи, котките могат да адаптират формата си към мястото, в което искат да се поберат.

Ако трябва да зададем въпроса дали котките са „течни“ или „твърди“ - трудно можем да отговорим. Разбира се, тези определения могат да се приемат като „работни“, за да илюстрираме „магическите“ способности на тези животни да влизат където им падне.

Dogsandcats.bg

От една страна, те заемат мястото на съда, в който искат да влязат, но от друга страна - тези същества са „твърди“ и не винаги успяват да се сгънат толкова, колкото трябва.

Малките котета например лесно се пъхат под дивана ви, но след като пораснат, дори и да се превият на всички посоки - все пак размерът им не позволява да се пъхнат отново там, за да се скрият или извадят скритите си играчки.

котка в малка кутияСнимка: iStock

Дори и да сравняваме котките с водата, ако се замислим - повечето от тях се страхуват от нея. Това означава, че ако искаме да ги изкъпем и поставим във вана пълна с вода - тези приятели ще взаимодействат с цялата си енергия, за да се измъкнат от там и ще реагират като „твърди“ вещества.

Защо котките влизат в тесни пространства

За способностите им - няма спор, котките са толкова гъвкави, че с ръка на сърцето можем да им завидим. Въпреки това, често се питаме - защо те избират точно най-забутаните пространства?

Особено, ако сте подсигурили на гальовния приятел къщичка, котешко дърво и други места на които може съвсем спокойно да се свие, той все пак избира някой трудно достъпен и тесен шкаф. Истината е, че котките обичат малките пространства, защото се чувстват защитени.

Ако една котка едвам се напъха в кутия, то със сигурност няма да има опасност за нея, че някой ще я изненада, защото тя вече има кутията, която я пази.

Като цяло, криенето и търсенето на място за защита е нормално котешко поведение и не бива да го ограничаваме. Единственото, което трябва да направим е да се погрижим, че котката не влиза в опасни места, както и да ѝ подсигурим достатъчно защитени пространства - котешко дърво, легълце, хралупа или пък рафт на голяма височина, от където може зорко да наблюдава какво се случва в дома. Котките обичат тези места!

Вижте още:

Защо котките са толкова гъвкави

Виж още