Как котките заспиват толкова бързо?

котка спи Снимка: iStock

П итали ли сте се как мъркащите животни заспиват завидно бързо? Котките са пълни с енергия и постоянно ни забавляват със своите игриви лудории или изследване на околната среда.

Част от начина, по който котките захранват тази енергия и се поддържат физически и психически здрави, е като спят по много уникален начин. Едно от най-отличителните неща за това как котките спят е колко бързо успяват да заспят! Ще научим тайната им в настоящата статия!

Как котките заспиват толкова бързо?

котка спиСнимка: iStock

От многото страхотни неща, които трябва да оцените в котките, способността им да заспиват много бързо често изненадва хората. Една минута те са активни и бдителни – преследват любима играчка из кухнята или грубо се държат с други домашни любимци в къщата. Тогава, сякаш от нищото, очите им започват да увисват и те започват да месят любимата си възглавница или одеяло. Скоро те започват да дишат по-дълбоко или дори леко да хъркат, преди да заспят.

Dogsandcats.bg
  • Леки фази на сън

Основно котките заспиват толкова бързо, защото прекарват голяма част от деня си (12–18 часа за повечето котки), влизайки и излизайки от леки фази на сън.

Когато котките са извън дълбоката фаза на съня котките спят по начин, който се характеризира с бавни, синхронизирани мозъчни вълни. Този тип сън е важен за физическото възстановяване и растеж, а също така се смята, че е важен за консолидирането на паметта и ученето. В етапа на този вид сън котките прекарват приблизително 15-30 минути в дрямка. През това време котката се наслаждава на затворени очи, докато седи изправена с прибрани лапи, позиция, която прилича на хляб и от там идва името ѝ на английски език „bread loaf“.

Котките заспиват по този начин бързо и лесно. Ако наблюдавате котка на този етап, ще забележите, че те държат главата си изправена и ушите им често се изместват, за да доловят звуци и шумове. Те получават предимствата на почивката, като същевременно остават много наясно със средата си.

котка спиСнимка: iStock

  • Дълбок сън

Обратно, по време на дълбокия сън котките изпитват бързи движения на очите, мускулна парализа и по-активен мозък. Бързото движение на очите както при котките, така и при хората показва мозъчна дейност, особено сънуване. Смята се, че този тип сън е важен за емоционалното регулиране и обработка, както и за подобряване на когнитивната функция. Може да забележите потрепване на мускулите и лапите на вашата котка по време на тази фаза; това е така, защото мозъкът им е почти толкова активен, колкото когато са будни.

Защо котките спят толкова много?

  • За да съхраняват енергия

Котките са известни със способността си да пестят енергия и сънят е един от начините да го направят. Като спят често през целия ден, вместо в една по-дълбока (но по-кратка) сесия, те са в състояние да запазят енергията си, когато имат нужда от нея. Домашните котки споделят този аспект от природата си с дивите си предци.

котка спиСнимка: iStock

  • Котките са крепускуларни животни

Котките са крепускуларни животни, което означава, че са най-активни по време на зазоряване (между 5 сутринта и 8 сутринта) и по здрач (между 18:00 и 21:00 часа). Те имат естествен стремеж да ловуват през тези времена, тъй като плячката им също е навън и търси храна през тези часове.

Котешките хищници също може да са навън, така че е важно котките да имат достатъчно енергия, за да се предпазят. Известно е също, че котките са активни през други часове на деня и нощта, особено ако са стимулирани или ако собственикът им е установил график на хранене, който изисква те да бъдат активни в определени часове.

  • Поддържане на хладно усещане

котка спиСнимка: iStock

В по-топлите части на света и през горещите летни месеци котките спят по-често, за да пестят енергия и да поддържат телесната си температура ниска. Когато слънцето пече, котките могат да спят до осем часа наведнъж.

Всеки, който живее с котка, може да се чуди как е възможно да има нужда да спи толкова много, колкото и тя. Сред многото уникални аспекти на тяхната котешка природа е дълъг, многофазен цикъл на сън, който се е превърнал в процес, позволяващ на котките да останат здрави и в безопасност.

Изглежда, че котките заспиват много бързо, но всъщност прекарват известно време в бодър стадий на сън, който ги подготвя за по-дълбок сън по-късно. Всичките им етапи на сън работят заедно, за да поддържат вашето коте в добро настроение и добро здраве.

Виж още