Как раздялата между собственици се отразява на котката

стопани и котка Снимка: iStock

К отките често демонстрират отчуждено поведение, което може да затрудни да разберете какво мислят. За разлика от кучетата, те обикновено не показват скръбта си открито. В стресиращо и емоционално време, като раздяла, може да ви се стори невъзможно да разберете как се чувства вашият домашен любимец.

Въпреки общоприетото схващане, котките могат да се привържат към партньора ви с течение на времето, особено ако заедно сте взели домашния любимец, така че раздялата може да причини на котката ви известен стрес.

Как раздялата може да повлияе на вашата котка

Когато дългосрочните взаимоотношения приключат, може да е трудно да се справите с различни негативни емоции. Споделянето на котка с бившия ви партньор обаче може да направи това решение още по-трудно.

стопани и коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Разбираемо е трудно да се справите с раздялата, когато е замесена домашна котка, но е от решаващо значение вие и вашият бивш партньор да опитате всичко възможно да действате в интерес на котката. Въпреки че и двамата собственици може да искат да запазят котката за себе си, по-разумно е да се разберете спокойно при кого да остане гальовният приятел.

Това означава поддържане на стабилна рутина, осигуряване на любов и обръщане на допълнително внимание на котката преди, по време и след раздялата. Това несигурно време може да обърка и изнерви котката ви, така че ще трябва да поработите, за да улесните прехода за нея.

Този стрес обикновено възниква от екстремните промени, свързани с процеса на раздяла, като преместване в нов дом, забравяне на рутината или шумни спорове. Не бива да забравяме, че котките са силно интуитивни, така че няма да им отнеме време да разпознаят кога собственикът им е стресиран.

Как да сведете до минимум стреса на вашата котка по време на раздяла

По време на раздяла нивата на напрежение в дома могат да бъдат високи. Вие и вашият партньор може да вземате множество трудни решения през това време, така че е изключително важно да не забравяте чувствата на вашия домашен любимец.

Котките са силно интуитивни за чувствата на хората около тях, така че не е необичайно да развият чувство на тревожност.

Животът в среда с висок стрес никога не е здравословен за вашия домашен любимец, но има някои практики, които вие и вашият партньор можете да приложите, за да улесните нещата за тях.

  • Бъдете последователни

Най-добрият начин да помогнете на котката си в такава ситуация е като поддържате нещата последователни. Разбираемо е, че може да е трудно да поддържате обичайната си рутина, когато преминавате през трудна раздяла.

стопани и коткаСнимка: iStock

Препоръчваме да се уверите, че вашата котка яде, спи и играе и обичайните ѝ навици не са се променили особено.

  • Не се карайте

Няма съмнение, че споровете могат да станат разгорещени и шумни по време на раздяла, но е изключително важно да пазите този аспект колкото се може в по-спокойни нива.

За да защитим психическото здраве на вас и вашия домашен любимец, препоръчваме да се опитвате да поддържате нещата възможно най-спокойни и уважителни. Ако вербалният спор изглежда неизбежен, най-добре е да отидете някъде насаме с партньора си, преди да завършите разговора си.

  • Изнасяне

След края на дългосрочна връзка вероятно ще се наложи някой от партньорите или двамата да се преместят в различни домове, ако сте живели заедно. Най-сложната част от този етап от раздялата е да решите кой да запази котката.

В крайна сметка правилният избор е този, който е по-способен да осигури добър дом за домашния любимец. Опитайте се да се разберете спокойно с партньора ви какво би било най-добре за мъркащия приятел. Ако котката ви е свикнала да пътува може дори да обмислите да разпределите нейното прекарано време между двамата, но като цяло това рядко е добра практика. Повечето котки обичат да обособят зоната си за живеене и едва ли ще се чувстват комфортно, ако прекарват няколко месеца в един апартамент, няколко месеца - в друг.

От какво се нуждае вашата котка след раздяла

За повечето истинската вълна от емоции удря след раздяла, вместо по време на нея. Същото може да се каже и за вашата котка, която може да започне да изпитва безпокойство, след като разбере, че вече има един стопанин, не двама.

Ето какво можете да направите, за да помогнете на котката си да премине през прехода, след като раздялата ви приключи:

стопани и коткаСнимка: iStock

  • Рутина

Най-доброто нещо, което може да направите за котка в такава ситуация, е да поддържате обичайната ѝ рутина, която е също толкова важна преди, по време и след трудна раздяла. Тези рутинни създания определено ще намерят утеха в постоянни хранения, времена за игра и дрямка в несигурно време като това.

  • Внимание и любов

Ако котката ви е била привързана към бившия ви партньор, тя неизбежн ще бъде известно време тъжна и вероятно ще се чуди къде е другият човек. Препоръчваме да изпреварите проблема, като следите симптомите на тревожност от раздяла. Обръщайки допълнително внимание на котката си, отделяйте време за игри и направете всичко възможно тя да се чувства спокойно.

Раздялата може да бъде предизвикателство, но може да бъде още по-трудна, когато споделяте котка с бившия си партньор. Колкото и да е тежък момента може да се опитате да направите прехода възможно най-спокоен за мяукащия приятел. Разберете се кой ще се грижи за котката в бъдеще и работете върху нова мъркащият приятел да запази максимално рутината си, игрите и спокойствието, на които е свикнал!

Виж още