Как се държат котките котките, когато вървят към края на живота си

домашна котка Снимка: iStock

Н е обичаме да мислим за това, но котките живеят сравнително кратък живот в сравнение с хората. Котка на възраст над 15 години се счита за котка столетник. Все пак, не е нечувано мъркащите животни да достигнат и до 20-годишна възраст.

Като всяко живо същество и за нашия домашен любимец ще дойде моментът, в който ще отиде в друг свят, като винаги се надяваме той да е дори по-добър, то този, който сме му осигурили ние като отговорни и любящи стопани. Ако никога не ви се е случвало да загубите домашен любимец, вероятно не знаете какво да очаквате, затова в тази статия ще поговорим за това.

домашна коткаСнимка: iStock

Умиращите котки може да станат затворени и раздразнителни, непровокираната агресия може да стане по-честа, апетитът на котката ще се промени и тя ще прекарва повече време скрита. Тежко дишане, по-ниска телесна температура и неугреден външен вид са други признаци.

Dogsandcats.bg

Моята възрастна котка ще почине ли скоро?

С напредване на възрастта котките стават все по-атакувани от заболявания. Сърдечните заболявания, ракът и бъбречната недостатъчност стават по-голям риск при по-възрастните котки. Те също имат по-слаб имунитет, така че респираторните инфекции и други заболявания стават по-опасни.

Ако вашата котка е към края на живота си, ще е по-вероятно да прояви следните поведения:

домашна коткаСнимка: iStock

  • Криене - котките често имат вродено усещане, че краят идва, тъй като ще се чувстват все по-слаби и немощни.
  • Повече време с вас - вашата котка знае, че нещо не е наред и се страхува, затова търси вашата закрила.
  • Промени в характера - мъркащ домашен любимец, който е бил дружелюбен, може да стане по-войнствен или пък обратното. Това обикновено е, защото котката изпитва болка. Това може да се дължи на мускулни заболявания, като артрит. Вашата котка може също да има тумор или да изпитва вътрешна болка.
  • Промени в режима на хранене и пиене на вода - вероятно апетитът и желанието за пиене на вода на вашия гальовен спътник силно ще намалеят.
  • Ниска телесна температура -умираща котка ще търси топли места, за да повиши телесната си температура. Котките рядко треперят, така че спадането на температурата може да не се забележи веднага. Проверете ушите, лапите и опашката на котката, които обикновено са топли.
  • Мускулна слабост - мъркащият спътник няма да може да поддържа собственото си телесно тегло и вероятно ще се движи по-бавно и трудно.
  • Тежко, затруднено дишане - невъзможността за дишане обикновено означава, че сърцето на котката се свива. Сърцето не изпомпва кислород около тялото с подходяща скорост, така че котката ще диша тежко, за да компенсира.
  • Неподдържан външен вид - котките нямат енергия да се грижат, тъй като имат ограничена енергия. Те може да не считат грижата за необходима и съхраняват силите си за друго.
  • Гърчове - котките могат да получат гърчове непосредствено преди финала. Това ще доведе до кратки периоди на безсъзнание. Пристъпите ще станат по-дълги, а паузите между всеки пристъп значително по-кратки.

Трябва ли да евтаназирам болната си котка?

домашна коткаСнимка: iStock

Евтаназирането на котка ще има значително емоционално въздействие върху собственика и трябва да се обмисля само ако качеството на живот на котката е значително лошо. Обсъдете темата за евтаназията с ветеринар и потърсете неговото професионално мнение. Понякога евтаназията е най-доброто решение. Котките са горди животни и хроничната болка или ограничената подвижност могат да причинят силна мъка у тях. Въпреки това - решението е строго индивидуално и не бива да се взима с лека ръка.

Колкото и да ни се иска, котките не живеят вечно. Ако котката ви е към края си, тя ще прояви определено поведение. В такава ситуация единственото, което може да направите е да бъдете до обичания си домашен любимец възможно най-много и да му осигурявате топлина, любов и уют до последно.

домашна коткаСнимка: iStock

Виж още