Колко пъти на ден се изхождат котките

котешка тоалетна сърце Снимка: iStock

Н яма собственик на котка, който да не чака с „нетърпение“ почистването на котешките изпражнения. Макар и това да не е най-приятната част от съжителството ни с мяукащ приятел, това е съвсем нормално и, ако котката ни не се изхожда достатъчно често, всъщност има за какво да се притесняваме.

Преди да сме се запитали дали нещо не е наред с гальовния домашен любимец, ние трябва да го познаваме добре и да сме наясно - колко е нормалното количество изпражнения, които котките „ни оставят“?

Колко пъти на ден се изхождат котките

Ако у дома имате малко коте, може да се налага да почиствате тоалетната по-често, защото тези мъничета са склонни да акат по-често. Причината е, че хапват малки количества храна по няколко пъти на ден.

Възрастните котки обикновено се изхождат поне веднъж на ден. С течение на времето, ще научите кое е нормалното количество за мъркащия ви спътник, но един или два пъти на ден е съвсем нормално.

Dogsandcats.bg

Освен броят на изхожданията, за да сме сигурни, че котката ни е в добро състояние, можем да следим и формата на изпражненията, както и тяхната миризма. Това със сигурност е „любимата“ част на всеки собственик. Една здрава котка трябва да има тъмнокафяви изпражнения, които не са нито твърди, нито меки, а миризмата им трябва да е умерено неприятна. В случай, че изведнъж тя стане натрапчива, силна и много по-отблъскваща от обикновено - това е индикация, че нещо не е наред и посещението при ветеринарен лекар е наложително.

Защо котката ми се изхожда по-рядко от веднъж на ден

почистване на котешка тоалетнаСнимка: iStock

Ако забележите, че котката ви се изхожда рядко или има ден или два между движението на червата, е важно да я наблюдавате няколко дни и да следите как се храни. Мъркащите приятели, които хапват повече суха храна са по-склонни към запек. Също така, представителите които се залежават и не са особено активни, могат да акат по-рядко. За да промените това - осигурете на гальовния домашен любимец повече играчки, отделяйте време за забавление и го насърчавайте да хапна повече мокра храна. Също така - проверете дали пие достатъчно вода и дали тя е чиста и прясна. Дехидратацията също може да доведе до запек.

В случай, че мъркащият ви приятел не ака, или това започне да се случва твърде рядко - посетете ветеринарния си лекар.

Защо котката ми се изхожда повече от веднъж на ден

Докато котките са склонни да се изхождат веднъж или два пъти на ден, здрава, активна или млада котка може да го прави и малко по-често. Въпреки това, ако изпражненията са воднисти или забележите, че котката ви има диария или не успява да стигне до тоалетната си, това може да е симптом на нещо, което си струва да проверите.

По същия начин по който запека подсказва, че нещо не е наред, прекомерното изхождане или редките изпражнения сочат към абсолютно същото. Ако става дума за временно раздразнен корем и разстройство, бихте могли да увеличите малко повече сухата храна за сметка на мократа или да купите такава за чувствителен стомах. Често, ситуацията се подобрява, след като вземете мерки и промените малко храненето. Също така - уверете се, че гальовният приятел не конкумира човешки храни като млечни продукти, защото те могат да имат негативен ефект върху него.

Диарията обикновено преминава за ден-два, но в случай че продължи или забележите кръв или червеи в изпражненията, запишете час за ветеринарен лекар, защото е възможно да има някакви чревни паразити.

Кога да посетите ветеринарния лекар

котешки изпражненияСнимка: iStock

Ако забележите значителна липса на изпражнения или пък те са твърди и сухи, котката ви може да има запек. Ако ситуацията не премине след няколко дни - запишете час при ветеринарния лекар. И обратното - ако мъркащият домашен любимец има разстройство, което продължава повече време - следва да направите същото. Освен паразити, съществуват много други причини, които могат да предизвикат необичайни навици в акането на вашата котка, като проблеми с червата, колит, хранителни алергии, заболяване на панкреаса и друго.

Почистването на котешки изпражнения не е най-прекрасното нещо на света, но от друга страна не и нищо страшно. Все пак, ние отглеждаме това прекрасно животинче и в знак на любов към него, трябва да се грижим за неговото здравословно състояние, а в голяма част това означава и старателно почистване на тоалетната ежедневно.

Изключително важно е да следите дали мъркащият приятел уринира и се изхожда необходимите пъти всеки ден, защото така сте наясно дали се чувства добре. Понякога настъпват незначителни, моментни промени в тоалетните навици, но ако продължат по-дълго - прегледът при ветеринар е задължителен.

Вижте още:

Колко пъти на ден уринират котките

Котешка диария: няколко лесни идеи за лечение

Как да помогна на котката ми при запек

 

Виж още