Как сезонните промени влияят на поведението на вашата котка

домашна котка Снимка: iStock

К ато стопанин на котка може да забележите, че вашия мъркащ приятел е склонен да има различни настроения, нива на активност, апетити и навици през цялата година.

Това не е вашето въображение – котките наистина могат да проявяват различно поведение в зависимост от сезона! В сравнение с хората, котките имат развити сетива и могат по-лесно да открият промените в светлината, миризмата, влажността и други сензорни данни. Котките също имат инстинктивно поведение, което може да бъде повлияно от сезонните промени.

В тази статия ще обсъдим различните начини, по които есента, зимата, пролетта и лятото могат да повлияят на вашата котка.

Навици за сън

Котките са склонни да спят повече, когато е горещо, така че може да забележите, че котката ви прекарва повече време излегната през лятото. Точно като своите диви предци, котките инстинктивно пестят енергия през най-горещите части на деня.

Dogsandcats.bg

Но също така е вярно, че котките спят повече, когато е студено! Смята се, че мъркащите приятели спят повече през зимата в отговор на по-ниските нива на светлина. И ако установите, че си лягате по-рано през зимните месеци, котката ви може просто да вземе подсказките от промяната в собствената ви рутина.

домашна коткаСнимка: iStock

Ако забележите, че котката ви спи повече през есента, това може да се дължи на падащи температури и намалена дневна светлина, както и на промени в домакинството ви. Ако вашият дом е склонен да има повече шум и активност по време на лятната ваканция, котката ви може просто да има повече време за дрямка, след като децата се върнат в училище.

Модели на хранене и пиене на вода

Като повечето бозайници, котките ядат повече през зимата в сравнение с лятото, есента или пролетта. Гальовните животни се нуждаят от повече храна, за да се стоплят при ниски температури, така че увеличението в храненето е особено забележимо при породите без косми, тъй като те нямат палта, които да им помагат да запазват топлината. Това не означава непременно, че трябва да храните котката си повече през студените месеци: котките, които живеят на закрито през цялата година, вероятно няма да се нуждаят от допълнителни калории през зимата в сравнение с други сезони.

  • Добре ли е да храня котката си повече през зимата?

домашна коткаСнимка: iStock

Ако забележите, че вашата котка има по-голям апетит през зимата, може да я храните с малко по-големи порции, но не забравяйте да следите теглото ѝ. И ако вашето коте проявява по-малък интерес към храната през по-топлите месеци, добре е да коригирате съответно порциите му храна, за да избегнете развалянето на храната. Разбира се, всякакви драматични промени в апетита или хранителните навици на вашата котка трябва да бъдат доведени до вниманието на вашия ветеринарен лекар.

  • Моята котка има ли нужда от повече вода през лятото?

Мяукащите животни често пият повече вода през лятото, пролетта или есента, когато времето е по-топло. Това важи особено за котките, които прекарват времето си на открито. Ако котката ви е у дома през цялото време с малки промени в температурата, може да не забележите никаква разлика в приема на вода.

  • Отслабват ли котките през лятото?

Тъй като котките обикновено ядат малко по-малко през по-топлите месеци, обичайно е те да губят малко тегло през лятото. Те също могат да изглеждат отслабнали през пролетта или лятото, тъй като по-елегантното лятно палто замества обемистия им зимен подкосъм (и пухкавата козина).

 Кожа, козина и линеене при котките

Гальовните приятели, които прекарват времето си на открито, са склонни да линят повече през пролетта и есента. През пролетта те започват да свалят зимната си козина, за да се подготвят за по-топло време, а през есента започват да свалят лятната си козина, за да може зимният подкосъм да расте.

Домашните котки губят коса през цялата година, защото контролът на климата поддържа относително стабилна температура. Но козината на домашните котки все пак ще пада повече през лятото, защото котките са чувствителни към това, което се нарича „фотопериод“ – на колко слънчева светлина са изложени. Така че линеенето на вашата котка се влияе не само от температурата, но и от това колко слънчева светлина получава (повече слънце е равно на повече линеене).

домашна коткаСнимка: iStock

  • Повръщат ли котките повече през пролетта и лятото?

Стопаните на котки знаят, че има връзка между отделянето на козина и топките косми! Когато сезонното отделяне се увеличи, може също да забележите, че котката ви повръща по-често. Ако вашата котка е склонна да повръща космени топки по-често през по-топлите месеци, можете да помогнете, като я разресвате по-често (което също ще помогне за намаляване на количеството коса, която отделя из къщата).

Нива на активност на котките

Като повечето топлокръвни същества, котките обикновено са по-активни, когато температурата е умерена: нито прекалено гореща, нито твърде студена.

Много родители на котки са забелязали, че тяхната котка става много по-активна през пролетта. Това е така, защото има повече дневна светлина и повече излагане на чист въздух (и всички тези очарователни миризми!). Котките също имат инстинктивно ловно поведение, което се задейства, когато повече птици и дребна плячка са активни.

Котките с артрит често са по-малко активни през зимата, тъй като студеното време повишава чувствителността към болка и забавя кръвообращението. По-високото барометрично налягане през зимата увеличава натиска върху нервите, което може да влоши болките в ставите.

домашна коткаСнимка: iStock

Нивото на активност на вашата котка през годината също се влияе от други членове на домакинството. Ако сте склонни да бъдете по-малко активни през зимата и по-активни през по-топлите месеци, вероятно енергийните нива на вашата котка ще отразяват вашите.

Настроение и отношение

Сезонното афективно разстройство е вид сезонна депресия, която някои хора изпитват през зимата, когато дневната светлина е оскъдна. Не е ясно дали котките могат да получат такова разстройство, но е ясно, че мъркащите животни могат да забележат настроенията ни.

Ако страдате от сезонна депресия, вероятно котката ви усеща промяната и коригира поведението си в отговор – но начинът, по който котката се адаптира, зависи от нейната уникална личност. Вашата котка може да предложи комфорт, като ви мърка, облизва и гушка повече, или може да прояви симптоми на тревожност, ако вашата сезонна депресия причинява несигурност (като промени в рутината им).

домашна коткаСнимка: iStock

Това, че определени сезонни промени са общи за повечето котки, не означава, че се отнасят за всички котки. Важно е да знаете какво е нормално за вашия домашен любимец през всеки сезон, за да можете да разпознаете какво не е нормално. Като цяло, ако вашата котка показва някакви внезапни или екстремни промени в поведението, най-добрият ви залог е да обсъдите ситуацията с вашия ветеринарен лекар, за да изключите основните причини.

Един от начините да разберете по-добре котката си и да ѝ помогнете да живее най-добре е като се научите да четете езика на котешкото тяло!

Виж още