Каква е разликата между храната за малки котенца и възрастни котки

Котка храна Снимка: IStock

Х раната е един от най-важните елементи, за да отгледате здраво и щастливо коте. Когато избирате котешка храна за мъркащия домашен любимец, трябва да се концентрирате върху няколко неща: 

 • Храната да отговаря на възрастта и нуждите на котката
 • Котката ви да я харесва
 • Цената да се вмества в бюджета ви 
 • Да е качествена (най-добре да е препоръчана от ветеринар)

Ако сте нов собственик на котка и не разбирате значението и разликите между храната за възрастни и малки котенца, в тази статия ще обсъдим точно това. 

Храна за малки котенца

Коте хранаСнимка: IStock

Формулата за котенца е първата храна, която мъничето трябва да хапва, ако е отбито твърде рано от майка си или нея я няма, а вие сте се заели нейното място. Тези храни са пълни с хранителни вещества, протеини и витамини, от които растящото бебе се нуждае.

Dogsandcats.bg

Едно растящо коте също се нуждае от повече калории, отколкото възрастна котка затова изборът на храна за котенца е от съществено значение, за да осигурите на мяукащия спътник здравословен начин на живот от възможно най-ранна възраст. 

След като мъничето порасне достатъчно, то трябва да спре да се кърми или да се храни с формула. Тук идва реда на храната за малки котенца - суха и мокра. 

Храната за котенца е създадена с оглед на определени критерии. За да се гарантира, че едно мъниче ще израсне в здрава котка, е важно да се балансира колко протеини, въглехидрати и мазнини приема. Една възрастна котка не се нуждае от същото количество от тези протеини и мазнини, тъй като тялото ѝ вече е развито.

Ще забележите също, че храната за котенца предлага повече витамини и минерали от другите храни за котки. Това е така, за да помогне на растящата котка да образува здрави кости и зъби. Калориите също са повече от храната за възрастни котки, защото мъничетата скачат и играят постоянно, което означава че имат нужда от повече сила отколкото възрастните представители. Правилно балансираната, качествена храна за котенца ще осигури всички тези нужди за вашето растящото мъниче.

Плюсове на храната за малки котета: 

 • Подпомага по-здравословен растеж и развитие на мъничето
 • Осигурява необходимите калории, мазнини и хранителни вещества за подрастващи котенца
 • По-лесно смилаема е

Минуси на храната за малки котета:

 • Не е толкова лесно достъпна, в някои зоомагазини можете да откриете само няколко вида
 • Предлага се в по-малко разнообразие от вкусове

Храна за възрастни котки

Котка хранаСнимка: IStock

Храната за възрастни котки осигурява на вашата котка по-малко количество протеини и мазнини. Това се дължи на жизнения етап, в който се намират. По-възрастните котки вече не се нуждаят от всички “екстри”, които трябва да приемат котенцата, а по-скоро трябва да консумират качествена храна и да бъдат активни. 

Повечето храни за възрастни котки се стремят към по-добър вкус и текстура от тези за котенца. Благодарение на придирчивата страна на котките, която изглежда се появява с напредване на възрастта, това помага да се гарантира, че се хранят с това, от което имат нужда, вместо да отказват храната си.

От кога започваме да храним котката с храна за възрастни

След като мъркащият домашен любимец навърши 1 година, той е готов да приема храни за възрастни. Бъдете подготвени за някои трудности. С разнообразието от храни за възрастни котки, трябва да следите етикетите и да сте сигурни, че купувате качествена храна. Може да се справите и с придирчива котка, която иска само определени текстури и вкусове. За разлика от търсенето на храна за котенца, ще имате по-голям избор, за да намерите правилните храни, с които да поддържате възрастната си котка щастлива и здрава.

Когато храните порасналите си мъркащи животни, имайте предвид, че те не се нуждаят от голямото количество калории, от което трябвада приемат мъничетата. Това ви позволява да намалите броя на храненията, които вашата котка получава за един ден.

Въпреки че оставянето на гранули на тяхно разположение през целия ден може да изглежда като добра идея, не е така. Хранете котката си с подходящо количество храна два-три пъти дневно по график, за да избегнете затлъстяването.

Плюсове на храните за възрастни котки:

 • Предлагат се много разновидности на вкусове и видове - пастети, консерви, храни с бульон и други
 • Помага за поддържане на здравето на котката с напредване на възрастта
 • Предлагат се в повечето магазини
 • Има най-различни видове, които отговарят на специфични нужди - храни за кастрирани, за разстроен стомах, за диабет и други

Минуси на храните за възрастни котки:

 • Качеството варира според марката
 • Някои могат да бъдат скъпи
 • Как да изберем храна за котенца

Ключов момент в избора на храна за котка е на каква възраст е домашния любимец. След което, в хода да неговия растеж, вие ще научавате все повече и повече за неговите нужди и предпочитания. Напомняме, че винаги когато сменяте един вид храна с друг, трябва да смесвате двата вида, за да направите прехода по-бавен за мяукащия домашен любимец. 

Виж още