Каква е разликата между котешката трева и котешката мента

котка и котешка трева Снимка: iStock

Р азбира се, всички собственици на котки - и дори тези, които нямат котки - са чували за котешката трева. Тя е често срещат продукт в света на котките.

Може би си мислите, че котешката трева е просто друго име на котешката мента. В края на краищата, това очевидно е растение за котки. Котешката трева и котешката мента обаче са две разазлични неща и в тази статия ще уточним за какво служи всяко едно от двете растения.

Котешка ментата мента (catnip)

котка и котешка треваСнимка: iStock

Котешката мента е изключително популярна сред котешката популация заради своите действия. Въпреки че котешката мента е растение, което расте свободно в повечето среди, тя може да се предлага под формата на изсушени листа.

Dogsandcats.bg

Котешката трева носи много имена, като „котешка трева“, „котешка мента“ и научното - Nepeta cataria. Всъщност това е един от над 250-те сорта ментови растения. От векове се използва в традиционната медицина, така че не е ценна само за нашите космати приятели.

Можете да намерите котешка мента в раздела за продукти за котки във всеки местен или онлайн магазин за домашни любимци. Производителите произвеждат играчки, лакомства и спрейове с котешка мента за неангажиращо удоволствие на вашия мяукащ приятел.

В известен смисъл котешката мента е като наркотик за котките. Тя променя мозъка и моментално променя поведението за около 20 минути.

Интересно е, че проявата на признаци на излагане на котешка трева е наследствена и не се проявява при котенцата, докато не навършат поне 3 месеца. По приблизителна оценка общо 50 % от котките нямат никаква реакция, когато са изложени на въздействието на котешка мента.

котка и котешка треваСнимка: iStock

Котешка трева

Това е обикновена трева, често смес от много видове треви, отгледани от семена. Тази трева се отглежда на закрито, което я прави различна от тревата на тревните площи, където няма химикали, а видовете трева са специфични.

Някои котета обичат да дъвчат растения. Други може да имат проблем с космените топки. Фибрите на тревата могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта на мъркащия домашен любимец. Това е обикновена трева без никакви добавени химикали или добавки, които могат да навредят на любимия ви домашен любимец

Котешката трева е напълно безопасна за вашия мяукащ приятел. Тя може да се добави към диетата им и ги предпазва от дъвчене на потенциално токсични растения. Много по-добре е да им осигурите котешка трева за дъвчене, отколкото да оставите котката си да яде опасни растения в дома ви.

котка и котешка треваСнимка: iStock

Сега вече сте наясно как се различават котешката трева и котешката мента. Можете да купувате в съответствие с това - или дори да опитате и двете. Вашата котка може да хареса разнообразието от възхитителни лакомства, които предлагате. Някои котета може да вирнат нос и към двете, но вие вероятно ще откриете, че едното върши чудеса.

И двете билки са добре дошли за мъркащите животни. Дали искате да привлечете котката си към новата драскалка с помощта на котешка мента или искате да успокоите стомаха на гальовния приятел, поради голямото количество космени топки - котешката трева ще ви свърши чудесна работа.

Виж още