Каква е разликата между породите Корниш Рекс и Девън Рекс

Корниш Рекс Снимка: iStock

Л есно е да объркате Корниш Рекс и Девън Рекс. Само имената им са толкова сходни, тъй като произхождат от породата в Обединеното кралство. И двете котки си приличат - имат слаби, мускулести тела, големи уши и вълниста козина. Въпреки тези прилики обаче има няколко уникални отличителни черти, по които може да ги различите.

Котките Девън Рекс имат няколко лесно разпознаваеми физически черти, които го отличават от Корниш Рекс, включително големи, ниско поставени уши, много по-къси мустаци и малко по-къси и по-мускулести крака. Корниш Рексът, от друга страна, има по-дълги крака, по-малка талия, по-голям гръден кош и по-фина козина от девонския рекс.

Освен тези фини физически белези, съществуват и ясни личностни различия. В тази статия ще разгледаме всяка порода и ще определим какво точно отличава двете.

Подробно за Корниш Рекс

Корниш РексСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Наречена на района на Корнуол в Обединеното кралство, откъдето произхожда породата през 50-те години на миналия век, породата „Корниш Рекс“ е създадена след появата на уникално къдраво коте с дълги крака. Тази козина се дължи на рецесивен ген, а котето е било допълнително развъждано с Британски късокосмести и Сиамски котки, наред с други, за да се развие тази черта. Корниш рексът е официално признат от Асоциацията на любителите на котки (CFA) през 1964 г.

Тези гальовни животни може да се опишат най-добре като очарователни, царствени и интелигентни котки, които са уверени в себе си и обичат са сред стопаните си. Те с удоволствие се прегръщат дори от деца, което ги прави идеален семеен домашен любимец. Много собственици на Корниш Рекс описват тези котки като „кучешки“ поради лесната им обучаемост и способността им да носят играчките си.

Те са изключително игриви котки и са известни с това, че запазват котешката си игривост и в зряла възраст. Въпреки че не са толкова гласовити като някои други породи, например Сиамските, тези котки не се страхуват да изразяват мнението си и в никакъв случай не са мълчаливи!

  • Обучение на Корниш Рекс

Корниш РексСнимка: iStock

Поради желанието им да се радват и да общуват със стопаните си, както и поради високия им интелект, обучението на тези породи е лесно. Те са активни и пъргави котки, които обичат да се катерят, така че дървото за катерене е чудесна инвестиция, защото те ще обичат да гледат отвисоко своето царство. Играчките за обучение с команди и пъзелите не са подходящи за тази интелигентна котка и ще се изненадате колко бързо научават нови пъзели и игри. Всъщност тези котки обичат да играят и ще се забавляват с часове с добре проектирана играчка-пъзел.

  • Здраве и грижи на Корниш Рекс

С късата си и гладка козина грижата за тези мъркащи животни е лесна. Обикновено за поддържането на тази котка са достатъчни редовното ѝ галене, а за Корниш Рекс с малко по-дълга козина е достатъчно от време на време да се разресва с четка. Въпреки това тази къса козина няма защитна външна козина, така че при по-студен климат те ще трябва да стоят вътре, където е топло.

Корниш Рексът като цяло е здрава порода, но има няколко наследствени заболявания, за които трябва да се внимава. Те включват вродена хипотрихоза - състояние, което вероятно се причинява от рецесивния ген на породата, който може да причини оплешивяване, и хипертрофична кардиомиопатия - доста тежка форма на сърдечно заболяване.

Корниш РексСнимка: iStock

Корниш рексът е чудесна семейна котка, защото е нежна и любвеобилна с децата и с удоволствие играе игри с часове. Поради късата си козина и липсата на защитна покривка те са по-подходящи за живот на закрито, така че стига да се поддържат активни, те са повече от щастливи у дома. Тези котки обичат да са около стопаните си и са идеално подходящи за стопани, които не отсъстват често от дома. Други котки и кучета не са проблем за тези дружелюбни и общителни котки.

Подробно за Девън Рекс

Подобно на своите братовчеди, Девон Рексът произхожда от Обединеното кралство в едноименния Девоншир, макар и около десетилетие по-късно от Корниш Рекс. Късата им и вълнообразна козина по същия начин се дължи на уникална генетична мутация и се е смятало, че породата е генетично еднаква с Корниш рРекс, но бързо е доказано, че това не е така. Породата е официално призната от CFA през 1979 г., повече от десетилетие след Корниш Рекс.

Корниш РексСнимка: iStock

Девън Рекс е любвеобилна котка, която обича да бъде навсякъде, където сте вие. Обикновено могат да бъдат открити недалеч от собственика си, като го наблюдават отблизо и следят всяко негово действие с тиха и нежна грация. Тази котка е забавна порода, която винаги е готова за игра, но е много по-спокойна и непринудена от Корниш Рекс. Лоялността е често срещана черта, описвана от собствениците на тези котки и те са щастливи, докато са близо до семейството си, независимо дали става въпрос за игра, гушкане на дивана или спане в леглото!

Те са социални котки, които се нуждаят от постоянно общуване, така че бързо се сприятеляват с всички - хора, котки или кучета.

  • Обучение на Девън Рекс

Корниш РексСнимка: iStock

Те са игриви и запазват котешките си лудории и в зряла възраст, макар и в много по-малка степен от братовчедите си. Макар че обичат да играят и ще забавляват децата безкрайно с щуротиите си, те са доста лекомислени и послушни и са много по-склонни да се свиват на дивана със семейството си.

Високият им интелект прави обучението лесно и те бързо усвояват команди, а обучението вкъщи не е никакъв проблем. Лесно могат да бъдат научени на трикове и често се научават да носят играчки с малко напътствия.

  • Здраве и грижи на Девън Рекс

Грижата за тези мяукащи приятели е лесна, въпреки че козината им е малко е малко по-дълга от тази на Корниш Рекс. Те са котки с ниска степен на сресване, така че седмичната четка е достатъчна, за да се отстранят мъртвите косми или мръсотията и да се запази козината им гладка. Подобно на Корниш Рекс, козината им е доста тънка и къса, така че през студените месеци ще трябва да полагате допълнителни грижи, за да им е топло.

Девън Рекс е склонен към вродена хипотрихоза и понякога може да се наблюдава различна степен на оплешивяване поради уникалната им генетична мутация. Хипертрофичната кардиомиопатия е друго общо заболяване на породите, въпреки че се среща сравнително рядко. Те са предразположени и към няколко кожни проблема, включително пигментна уртикария и маласезиев дерматит, които лесно се лекуват с добра диета и медикаменти.

Девън Рекс е любяща и привързана котка, която е чудесен семеен домашен любимец. Те са подходящи за домове с деца и бързо се сприятеляват и с други космати любимци. Те са по-спокойни и послушни от Корниш Рекс и са идеални компаньони за възрастни хора и хора, живеещи в малки апартаменти.

Какво представлява котката "Рекс"?

Корниш РексСнимка: iStock

Освен Девон Рекс и Корниш Рекс има още няколко породи, които са „Рекс“, включително Ла Перм и Селкърк Рекс. „Рекс“ в името им се отнася до уникалната генетична мутация при тези породи, която ги кара да имат уникално мека и къдрава козина. Тази генетична мутация води до сходен външен вид, но е различна сред породите, така че всички тези котки са напълно несвързани.

Козината обикновено е вълниста или накъдрена, изключително къса и без външна козина, а котките обикновено имат къси и накъдрени мустаци.

Ако търсите игрива и енергична котка, която е привързана, любяща и вярна, всяка от двете породи е чудесен избор, въпреки че Девън Ресд е по-послушна и лесна за отглеждане от Корниш Рекс.

Виж още