Корниш Рекс

Корниш Рекс Снимка: Istock

Други имена

Cornish Rex

Научно име

Felis catus

Размери

20-30 см. 30-43 см.

Тегло

3 - 5 кг.

Живот

11 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Докато историята на повечето породи е забулена в мистерия, Корниш Рекс си има рожден ден - 21 юли 1950 г. Тази порода се появява в следствие на естествена мутация. Котето се ражда във ферма в Корнуол, Англия, а неговите родители са домашни котки. Те са собственост на жена на име Нина Енисмор.

Котката Серена ражда няколко бебета, като едно от тях е по-различно - мъжко коте, кремаво на цвят и покрито с къдрици. Котето е кръстено Калибункер (Kallibunker), тялото му е издължено и гъвкаво, а големите му щръкнали уши напомнят на прилеп. Освено козината, мустаците и миглите на тези приятели също са извити.

Когато собственичката Нина го завежда на ветеринар за преглед и кастрация, разбира че това е уникална генетична мутация, която не е срещана до този момент. Кастрирането се отлага и се заражда идеята за нова порода. Козината на Калибункер е вълнообразна и много прилича на къдрав заек Astrex. Нина се свързва с британски генетик, който се съгласява, че козината много прилича на въпросния заек.

Калибункер се връща във фермата, където се чифтосва с майка си Серена и от котилото се раждат две къдрави котета с големи уши. След второ чифтосване се появяват още къдрави котенца. През 50-те години два Корниш Рекса пристигат в Северна Америка, където породата започва да се развива. В последствие е приета за официална.

Dogsandcats.bg

Външен вид

Корниш Рекс е необикновена порода котки. Уникалната козина е къса, изключително мека и вълнообразна. Дори мустаците и косъмчетата по веждите са къдрави. Тялото ѝ е елегантно, и стройно, а краката са издължени. Въпреки, че изглеждат много крехки, тези котки всъщност са тежки и мускулести и изненадващо здрави. Опашката е дълга и стесняваща се в края. Главата е с формата на яйце с високи скули. Ушите са дълги и широки, което прави видът на тези котки много чаровни.  

Все пак, основната отличителна черта на Корниш Рекс е нейната козина. Повечето гальовни приятели имат три вида косми – защитен, външен слой, среден и долен или подкосъм. Котките Корниш Рекс обаче са снабдени само с третия слой, който представлява пухена, много мека козина, която се усеща като кадифе. Поради приликата с козината, породата често се бърка с Девън Рекс, но представителите и на двата вида имат своите специфики и са официално отделни породи.

Тези приятели се считат за хипоалергенни, поради по-ниските нива на алергени, така че са добре дошли за хората с алергии.

Характер

Корниш Рекс е атлетична и енергична котка. Ненаситна е в желанието си за бягане, скачане и игра. Тези котки са много социални и обичат да бъдат в центъра на събитията и са истинки изследователи. Ако си мислите, че у дома имате недостъпни и високи шкафове – бъдете сигурни, че те няма да са предизвикателство за Корниш Рекс. Направете всичко по силите си да ги обезопасите!

Представителите на породата се отличават със своя интелект, обичат вниманието и не издържат да бъдат сами дълго време. Обикновено са тихи и не използват гласа си често. Заради малкото козина обичат топлите места, било то радиатор, слънчево петно, топлия скут на стопанина или под одеялото в леглото.

Корниш Рекс е много социална котка и обича да е около семейството си. Към непознати обаче, не проявяват много голям ентусиазъм.

Здраве

Корниш Рекс се счита за порода, която няма големи здравословни проблеми. Заради късата им козина са възможни дерматологични проблеми, включително слънчево изгаряне. Породата може да е склонна към някои общи заболявания, от които страдат и другите котешки представители – бъбречно заболяване и сърдечни проблеми.

Грижа

Късата козина на котките не изпуска много косми. Достатъчно е сресването от време на време, но не трябва да се прекалява, тъй като козината е много тънка всъщност може да ѝ навредите. Липсата на дебела козина, обаче, ги кара да усещат студ много по-лесно. Лятото могат да изгорят, ако прекарват твърде много време на пряка слънчева светлина.

Обикновено мяукащите приятели без козина като Сфинкс или тънката такава като на Корниш Рекс се омазнява повече, което води до натрупване на масла в ушите. Най-добре да ги почиствате около веднъж в седмицата или спрямо препоръка на вашия ветеринарен лекар. 

Поради деликатната си козина, тези приятели не трябва да се изкарват навън, така че те са прекрасни спътници за дома.

Хранене

Както всички котки, тези приятели се нуждаят от висококачествена суха и мокра храна. Естествено, трябва да се внимава с лакомствата, тъй като мяукащите животни са склонни към напълняване поради многото храна и залежаване у дома. Все пак, Корниш Рекс е много енергична котка, така че физическите упражнения със сигурност ще го поддържат във форма.

Деца и домашни любимци

Те предпочитат компанията на стопаните си, други котки и приятелски настроените кучета, вместо да бъдат оставяни сами в продължение на часове. Те се разбират добре и с деца и могат да си станат добри приятели.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още