Девън Рекс

Девън Рекс Снимка: Istock

Други имена

Devon Rex

Научно име

Felis catus

Размери

25-30 см. 38-46 см.

Тегло

3 - 5 кг.

Живот

9 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Тази интересна порода се появява през 50-те години на миналия век, когато в град в Девън, Англия, се ражда коте с вълнообразна козина. Собственик на котето е жена на име Берил Кокс. Предполага се, че баща му е местна дива котка с къдрава козина, поради което то я наследява. След което създава голямо посомство, като едно от новородените бебета има същата къдрава козина и го кръщават Кирли (Kirlee). Вижтайки възможност за създаване на нова порода, г-жа Кокс се обръща към развъдници и програма за опазване на породата. Девън Рекс прилича значително на Корниш Рекс, но въпреки това има различен ген за вълнообразна козина, което е едно от нещата, които разграничават двете породи.

Породата постепенно се развива, въвежда се и в САЩ към края на 60-те години. Всички котки Девън Рекс днес водят началото си от котето Кирли. Породата не е широко разпространена и трудно се открива.

Външен вид

Тези приятели приличат на елфи и имат необичаен вид. Девън Рекс са средно големи котки с добре развита мускулатура, задните им крака са по-дълги от предните. Имат малка глава, големи, любознателни очи, широки скули, здрава брадичка и къса муцуна. Ушите са големи, което ги прави много чаровни. Козината им е изключително специфична - къса, къдрава и мека, като дебелината ѝ може да варира от много тънка и разрошена до приличаща на велур. Възможно е и наличието на неокосмени зони. Техните палта се срещат в почти всички цветове, включително черно, синьо, шоколадово, канелено, люляк и бяло. Котките Девон рекс могат да имат шарки тип костенурки, три цвята (calico), таби и други разновидности.

Котките от тази порода са много топли на допир заради липсата на много окосмяване. Това е и причината те да обичат много топлината – често може да ги видите да стоят на слънце или да търсят топлината от телевизора.

Dogsandcats.bg

Характер

Породата Девън рекс са изключително активни и игриви. Скачат отлично и няма място в къщата, което да остане непознато от тях. Те са интелигентни и общителни, така че очаквайте тяхната компания, независимо какво правите. Може да скочат на масата по време на вечеря. Често забавляват стопаните си с цирковите си изпълнения. В същото време са много мили, така че ще се сгушат в скута ви или под завивките, докато спите. Не са особено гласовити. Не ги оставяйте за дълго сами вкъщи, защото ако им писне ще създадат хаос около себе си.

Здраве

Породата се счита за здрава. Все пак най-големите рискове могат да бъдат хипертрофична кардиомиопатия, дислокация на ставите, наследствена миопатия (мускулно заболяване) или наследствена плешивост.

Грижа

Тези очарователни приятели изискват малко грижи за козината. Макар че пускат много малко косми, поради това че козината им е къса, кожата им е склонна към омазняване. Това налага къпане в определени периоди. Важно е да научите котето на този ритуал, за да нямате проблеми с баните в по-късен етап.

Тъй като тези приятели са много интелигентни, трябва да им осигурите забавление у дома – учене на трудни трикове, лабиринти, котешки дървета и различни играчки, които да стимулират ума им.

Хранене

Тези приятели може би са едни от малкото породи котки, които не са склонни към затлъстяване (е, винаги има изключения!), но все пак следете порциите им. Те са доста активни, така че може да имат нужда от повече храна и лакомства при добро поведение и учене на трикове.

Деца и домашни любимци

Тъй като са много привързани към хората и семейството, Девън Рекс са страхотна компания за деца и се разбират добре с други домашни любимци. Те не са агресивни и предпочитат да си тръгнат, вместо да се занимават с груби приятели. Като цяло те са социални и активни, така че у дома няма да е скучно.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още