Каква порода котка беше Grumpy Cat?

Сърдита котка Снимка: IStock

Grumpy Cat или нейното истинско име - Tardar Sauce е котка, която се превърна в известна личност в интернет пространството. Нейната кариера на интернет знаменитост започва когато е едва на един месец. Много бързо нейното сърдито лице (от където идва нейното име - “grumpy” на английски език означава “сърдит”) се става разпознаваемо в цял свят. Макар че котето почива през 2019 г., нейното сърдито лице продължава да живее в спомените ни. Но знаете ли каква точно порода е била тя?

След известни дебати дали тя има персийски гени, всъщност Grumpy Cat е домашна късокосместа котка с наченки на джудже (dwarfism).

Родителите на Grumpy Cat

Не е ясно точно откъде Grumpy Cat е наследила уникалния си външен вид. Семейството ѝ не я е развъждало и споменават, че тя не прилича на родителите си. Майката на Grumpy Cat е била късокосместа котка с цвят таби, а баща ѝ - таби.

Котешките джуджета

Уникалното лице на Grumpy Cat се дължи на генетично заболяване, наречено котешки нанизъм, и тя също страда от друго вродено заболяване, известно като недостатъчна захапка. Характеризира се с неправилно подреждане на зъбите или неправилна захапка.

Dogsandcats.bg

И така, какво точно е котешки нанизъм и какво означава това за Grumpy Cat? Котешкият feline dwarfism (котешки “джуджета”) представлява състояние, при което костите и хрущялите на мъркащите животни имат забавен растеж, поради генетична мутация. Тези котки обикновено имат набити тела с къси крака и големи глави.

Малко за “котешките джуджета“

Сърдита коткаСнимка: IStock

Въпреки че е известно, че мъркащите приятели “джуджета” водят напълно пълноценен и щастлив живот, състоянието може да доведе до медицински проблеми. Въпреки този риск, джуджетата са селективно отглеждани в породата Манчкин, която дълго време се бори за официално признание точно поради мутацията за по-къси крака и набити котешки тела. 

Това кара някои други животновъди да се чудят дали практиката е неетична. Късите крака могат да затруднят котките джуджета да се катерят наоколо, което води до усложнения като остеоартрит и затлъстяване. Grumpy Cat не е резултат от селективно развъждане, но за щастие тя няма никакви проблеми с придвижването си.

Grumpy Cat вероятно има едно от най-известните котешки лица през последното десетилетие. Нейната популярност обаче предизвика дебат относно спора относно развъждането на котки със здравословни проблеми, макар че конкретно Grumpy cat се появява съвсем естествено.

Виж още