Какви са предимствата и предизвикателствата при отглеждането на няколко котки?

домашни котки Снимка: iStock

Ж ивотът в домакинство с няколко котки предлага на котките повишена социализация и умствена стимулация и е известно, че намалява стреса. Няколко котки предлагат на стопаните компания и гушкане. При подходящи обстоятелства да имате домакинство с няколко котки е приятна и възнаграждаваща среда за всички у дома!

Ползите от съжителството с много котки

 • Социализация и общуване

домашни коткиСнимка: iStock

Котките, които живеят сами, могат да се отегчат и да страдат от самота, увеличавайки риска да се почувстват изолирани. Наличието на повече от една котка означава, че котките не са сами и те винаги ще имат друга котка, с която да си играят и да взаимодействат, което ще намали стреса и ще подобри общото им благосъстояние.

 • Умствена стимулация

Освен че предотвратява скуката, друго коте в къщата предлага на котката повече възможности да ловува, изследва и да се занимава със собствената си среда - котките са естествени изследователи и се радват да откриват нови неща. Друга котка в къщата предлага на коте прител за игри - това поддържа умовете им активни и ги държи стимулирани. Взаимодействието с други котки им осигурява умствена и емоционална стимулация.

Dogsandcats.bg
 • Котешко благополучие

Котките, които играят редовно заедно, се упражняват повече, отколкото ако са сами.Когато имат котешки другари, с които да играят, е много по-вероятно да се занимават с физическа активност. Което означава, че поддържат здравословно тегло и ограничават риска от здравословни проблеми, свързани със затлъстяването.

 • Ползи за вас

Домакинството с няколко котки може да бъде от полза за тези, които са в напреднала възраст или живеят сами, тъй като осигуряват рутина и чувство за цел, а взаимодействието на няколко котки може да бъде много удовлетворяващо. Котките са страхотни спътници, които осигуряват комфорт и емоционална подкрепа.

домашни коткиСнимка: iStock

Предизвикателствата от съжителство с много котки

 • Бюджет

Веднага след като донесете нова котка в дома си, вие увеличавате разходите за неща като храна, играчки и котешка тоалетна. Ще трябва да сте сигурни, че имате бюджет за допълнителни ветеринарни посещения.

 • Конфликт между котките

Това е по-малко проблем с котки, които са братя и сестри, които са били отгледани заедно, тъй като те вече имат връзка. Но може да срещнете проблеми при представянето на две котки с различни характери. Това може да бъде особено трудно в домакинство с много котки, където котките може да се състезават за пространство и ресурси.

 • Запознаването с нова котка

Въвеждането на нова котка в дом със съществуваща котка може да бъде предизвикателен и продължителен процес. Някои котки може да се почувстват застрашени от присъствието на новодошлия. За щастие повечето котки могат да се разбират и да съжителстват в мирна среда само с малко време и търпение.

Съвети за създаване на благоприятна среда

домашни коткиСнимка: iStock

 • Места за скриване

Осигурете допълнителни високи места, на които котето да отиде, ако трябва да остане само. Котките обичат да са нависоко, тъй като това им позволява да гледат отгоре или да се скрият на спокойствие. Ако има само едно убежище за коте, това може да създаде конкуренция между котките - трябва да има поне две места в дома, където всяка котка да избяга.

 • Време за хранене

Времето за хранене може да бъде предизвикателство за домове с много котки. За да избегнете проблеми, дръжте всяка от зоните за хранене и пиене на вашата котка отделно и не твърде близо една до друга, това ще гарантира, че и двете могат да се отпуснат, докато се хранят. Също така може да бъде полезно да имате други купички за вода в дома.

 • Тоалетни

Множество котки под един покрив също могат да доведат до проблеми с тоалетната. В идеалния случай всяка от вашите котки трябва да има по една тоалетна и купичките им за хранене да се държат отделно и далеч една от друга - това ще попречи на някоя от тях да бъдат твърде предпазлива за ресурсите си.

домашни коткиСнимка: iStock

 • Професионална помощ

Задължително е да имате предвид, че всички котки са различни и имат уникални характери, те могат да се държат различно, когато става въпрос за взаимодействие и социализация с друго коте. Би било полезно да потърсите ръководството на професионалист, като ветеринарен лекар или специалист по поведението на животните, ако котките не се разбират или ситуацията стане опасна.

Виж още