Какво да направим, ако котката е пила кафе

Котка и кафе Снимка: iStock

К афето е нещо, без което много от нас не могат да започнат деня си. То и ритуал, с който започваме деня и особено важно за ранобудните хора. Но какво се случва, ако вашата котка се присъедини към сутрешния ви ритуал и дори пие от кафето ви? Трябва ли да се притеснявате? Тук ще разгледаме възможните рискове, които кофеинът може да причини на котката ви, и какви действия може да се наложи да предприемете.

Кафето е опасно за котките

Гальовните животни не трябва да пият кафе поради съдържащия се в него кофеин и ограничената му хранителна стойност. В зависимост от вида на кафето, то може да съдържа и високо съдържание на мляко и захар, които също не са особено полезни за нашите домашни любимци.

Котка и кафеСнимка: iStock

Хората пием кафе в малки дози с цел да се събудим, да станем по-бдителни и да имаме повече енергия. В много високи дози обаче той може да има много неблагоприятни ефекти.

Dogsandcats.bg

Мяукащите животни са много по-чувствителни към ефектите на кофеина, отколкото хората, така че може да е проблем, ако ядат или пият продукти, съдържащи кофеин. Ниските дози могат да предизвикат само много нервна енергия или леко коремно разстройство, докато високите дози ще причинят по-сериозни симптоми като сърдечни проблеми и припадъци.

Кафето е включено в списъка на напитки, които не бива да даваме на домашния си любимец. То се нарежда до шоколада, който е друго опасно вещество за домашните любимци. 

Какво да правя, ако котката ми е пила кафе?

Котка и кафеСнимка: iStock

 • Отстранете котката си от района

Отстранете котката си от района, за да можете да я спрете да пие повече, и почистете всякаква бъркотия или разливи. Опитайте се да установите какво количество може да е изпила. Кафето е било с кофеин или без кофеин?

 • Проверете дали котката ви е добре

Държи ли се нормално? Или изглежда възбудена и нервна? Има ли повръщане или диария?

 • Обадете се на ветеринарния си лекар за съвет

Обадете се на вашия ветеринарен лекар, за да проверите състоянието на гальовния приятел. Ако котката ви е изпила малко количество безкофеиново кафе, вероятно е достатъчно да я няблюдавате. Въпреки това котките могат да реагират по различен начин на всички лекарства, включително и на кафето. Вашият ветеринарен лекар ще може да ви даде индивидуален съвет, като вземе предвид размера на котката, вида на кафето, което котката е изпила, и всички здравословни проблеми, които котката ви има.

Ако вашият ветеринарен лекар желае да заведете котката си в клиниката, уверете се, че сте го направили веднага. Той може да препоръча лечение за вашия домашен любимец или да поиска да го наблюдавате у дома.

 • Предотвратяване на бъдещи инциденти

Опитайте се да държите всички продукти, съдържащи кофеин, на недостъпно за котката място. Не оставяйте пълни чаши с кафе да седят наоколо, изхвърляйте остатъците или утайката и никога не оставяйте домашния си любимец без надзор около горещи напитки.

Какви са симптомите от отравяне с кафе при котките

Ако мяукащият приятел е изпил разумно количество кафе, може да забележите някои странични ефекти от кофеина, които обикновено започват в рамките на един или два часа след приема. Симптомите на кофеиновото отравяне при високи дози включват:

Котка и кафеСнимка: iStock

 • Повръщане и/или диария
 • Тахикардия (повишена сърдечна честота)
 • Сърдечна аритмия (ненормален сърдечен ритъм, може да има прескачане или пропускане на сърдечни удари)
 • Треперене
 • Припадъци
 • Колапс
 • Смърт

Точните симптоми ще зависят от нивото на кофеин в кафето и от това колко е изпила котката ви. Други продукти също могат да съдържат високи нива на кофеин и да са опасни за котките. Сред тях са цели зърна кафе, изхвърлена утайка от кафе, насипен чай или пакетчета чай, енергийни напитки и други.

Ще се справи ли котката ми, ако е пила кафе?

Котка и кафеСнимка: iStock

Повечето мяукащи приятели са добре след пиене на кафе, особено ако е само малко количество. Малко вероятно е една глътка да причини твърде много проблеми, но ако котката ви изпие известно количество - задължително я заведете на ветеринарен лекар. 

По принцип гальовните животни трудно ще бъдат привлечени към кафето, тъй като миризмата не е апетитна за тях. За щастие котките често са отблъсквани от нашите напитки и някои храни, но в същото време са любопитни животни, които често си навличат бели точно поради тяхното любопитство. 

Кафето е включено в списъка с токсични храни за домашни любимци, така че това недвусмислено означава, че не бива да се консумира от тях. Ако мъркащият приятел оближе малко от чашата ви - не изпадайте в паника. В случай че изпие известно количество - не се колебайте да се посъветвате с ветеринарен лекар възможно най-скоро.

Виж още