Какво да направим, ако котката изяде ластик за коса

котка играе в апартамент Снимка: iStock

В секи родител на котка знае, че неговият котешки приятел може да бъде пакостлив и да си вре любопитния нос навсякъде! Въпреки че котките често са по-разумни от кучетата, когато става въпрос за ядене на случайни предмети, те могат да се увлекат, докато играят. И така, какво да кажем за една от любимите котешки играчки - ластик за коса и какво да направите, ако мъркащият приятел случайно го изяде?

Защо котката ми би изяла ластик за коса

Котките обичат да играят и по време на игра преследват и се нахвърлят върху различни предмети. След като бъдат хванати, те често дъвчат улова си, докато го ритат със задните си крака. Този лов на игра е много забавен за наблюдаване и е чудесна стимулация и упражнение за вашата котка. Нерядко обаче мяукащите животни се увличат от играта си и случайно поглъщат предмета, с който си играят. Ластиците за коса са отличен пример за това, тъй като тяхната еластичност и и движение привличат вниманието на вашия космат приятел и насърчават играта.

котка играе в апартаментСнимка: iStock

Опасни ли са ластиците за коса за котките

Поглъщането на ластици за коса може да бъде много опасно за вашата котка по няколко причини. Първо, при поглъщане той може да се закрепи за зъбите или езика, което може да доведе до задушаване или рани в устата, гърлото или на езика. Ако котката успее да погълне напълно ластика, той може да заседне в някоя точка на организма - от хранопровода до стомаха. Това запушване може да доведе до натрупване на храна на мястото, където е заседнала връвчицата, и да предизвика повръщане, както и сериозно увреждане на червата.

Dogsandcats.bg

Ако ластикът за коса се скъса и се превърне в дълга връв, това може да доведе до още по-сериозни усложнения. Това се дължи на факта, че ако се заклещи, той може да пробие стената на червата. Ако се заклещи в червата на котката ви, тя често се нуждае от спешна операция, за да бъде отстранен предметът, преди да е причинил твърде големи щети.

Какво да направим, когато разберем, че котката е погълнала ластик за коса

Ако мяукащият домашен любимец изяде ластик за коса, важно е да не изпадате в паника. Стъпките по-долу ще ви дадат насоки какви действия трябва да предприемете.

  • Проверете дали котката ви диша правилно

Първо, проверете дали котката ви не се задушава или не изпитва дихателни затруднения, тъй като това би било спешно. Ако проявява тези признаци, незабавно се свържете с ветеринарен лекар за спешна консултация.

котка играе в апартаментСнимка: iStock

  • Потърсете ластика

Ако дишането е нормално и котката не се задъхва и не се дави, потърсете внимателно ластика, за да се уверите, че той със сигурност е бил изяден. Често се случва да си помислим, че гальовният приятел е погълнал нещо, а предметът се оказва скрит под дивана далеч от устата на котката.

  • Наблюдавайте котката си за симптоми

Ако няма следи от ластика за коса и сте напълно сигурни, че той е бил изяден от котката ви, наблюдавайте състоянието на домашния любимец и се уверете дали се чувства добре. Ако няма симптоми на повръщане, диария или други признаци на заболяване, може да видите, че ластика да преминава в изпражненията на котката ви.

  • Свържете се с ветеринарния си лекар, ако се появят симптоми

Ако котката ви започне да повръща, да има диария, запек, да се напъва или да не приема храна, трябва да се обърнете към ветеринарен лекар възможно най-скоро. Прегледът ще позволи на ветеринарния лекар да определи дали ластикът може да е заседнал и дали са необходими допълнителни изследвания или операция.

Как да разбера дали котката ми е изяла ластик за коса?

Ако котката ви е изяла погълнала ластик за коса, тя може да не покаже никакви признаци, докато той не се появи в изпражненията ѝ. Възможно е дори да не знаете, че гальовният приятел е изял ластик, докато не се появи в изпражненията. Въпреки това, ако ластикът заседне по пътя си през червата, котката ви вероятно ще развие някои симптоми. Дори и да не сте виждали котката си да яде връзки за коса, ако знаете, че тя обича да си играе с с тях и забележите тези признаци, трябва да се обърнете към ветеринарен лекар.

котка играе в апартаментСнимка: iStock

Първият признак, който може да забележите, е повръщане. Повръщането може да е причинено от това, че връвчицата е заседнала някъде в червата, причинявайки запушване, или може да се дължи на дразнене, което връвчицата за коса е предизвикала по пътя си. Друг симптом би бил запек или напъване за кашляне, ако връзката за коса е заседнала по-ниско в червата, в дебелото черво или ректума. Възможно е също така да забележите диария, причинена от дразнене на червата, но това често се случва, след като ластикът за коса е преминал.

Може ли ластикът да бъде изхвърлен с изпражненията

Ако котката ви има късмет, предметът ще премине без проблем през червата, причинявайки минимално дразнене, и ще го видите да излиза с изпражненията. Ако в някакъв момент котката ви повърне, изглежда летаргична или депресирана, откаже се от храната си или получи запек, трябва незабавно да се свържете с ветеринарната клиника.

Всичко, което котката ви изяжда, обикновено преминава през организма ѝ в рамките на 12 до 24 часа. Ако ластикът не се е заклещил по пътя, не би трябвало да отнеме много повече време, за да се появи в изпражненията.

котка играе в апартаментСнимка: iStock

Ако котката ви винаги си играе със случайни предмети из къщата, това може да бъде истинско притеснение. Ластиците за коса са един от най-популярните предмети за игра на котките и понякога те могат да бъдат случайно погълнати. Ако смятате, че котката ви може да е изяла такъв предмет - потърсете съвет от ветериналния лекар и следете за симптоми. Въпреки че погълнатите предмети могат да преминат в изпражненията без проблем, може да настъпят и усложнения, ако се заклещят по пътя.

Най-сигурният начин е превенцията. Постарайте се да прибирате малките предмети, защото мъркащите животни обичат да играят с тях.

Виж още