Какво да очаквате ветеринарния преглед, когато котето ви навърши 6 месеца

коте при ветеринар Снимка: iStock

З авеждането на коте на ветеринар е едно от първите неща, които трябва да направите след осиновяването. Мъркащото приятелче също трябва да продължи да посещава ветеринаря през първите няколко месеца от живота си, за физически прегледи и ваксинации.

Шестмесечният преглед на здравето на вашето коте е важен. Това е моментът да се уверите, че то върви по пътя на растежа и развитието си. Ако не сте го направили - угговорете среща с вашия ветеринарен лекар за задълбочен здравен преглед.

Какво да очаквате при ветеринаря

При посещението на вашето коте при ветеринар можете да очаквате вашият ветеринар да извърши следните здравни проверки:

коте при ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Вашето коте ще бъде претеглено, за да се уверите, че расте с правилната скорост за своята порода. Ако не е, вашият ветеринарен лекар може да ви посъветва да промените храната му. Висококачествената храна за малко коте може осигури необходимите хранителни вещества, за да расте и да бъде здраво.
  • Очаквайте задълбочен преглед на очите, ушите, лапите и зъбите. По това време възрастните зъби на вашето коте трябва да поникнат. Млечните зъби обикновено падат естествено, за да направят място, но вашият ветеринарен лекар може да направи препоръка, ако това не е така.
  • Вашият ветеринарен лекар ще препоръча режим за обезпаразитяване и контрол на бълхи, ако все още нямате такъв. Препоръчва се да кастрирате мъркащия си приятел между осем седмици и пет месеца. Ако все още не сте го направили, вашият ветеринарен лекар може да обсъди ползите с вас и да определи кога вашето коте трябва да се подложи на операцията.

Съвети за посещение на ветеринарния лекар

коте при ветеринарСнимка: iStock

Наличието на подходяща транспортна чанта за домашни любимци за вашето коте ще го накара да се чувства като у дома си за пътуването до ветеринаря. На пазара се предлагат в различни размери и са направени от различни материали, като твърда пластмаса или плат. Определете кое от тях прави вашето коте по-удобно и го използвайте, за да го заведете на посещение при ветеринар.

Поставете любима играчка или одеяло в клетката, тъй като това ще помогне на котето да се чувства комфортно. Ако изглежда нервно, гледайте да запознайте котето предварително с транспортната чанта, като я извадите и държите на достъпно място във вашия дом. Така котката ще може да влиза, излиза или играе и ще свикне с нея. Също така не пропускайте да наградите котката си с лакомство, за да създадете положителни спомени с транспортната чанта.

Когато пристигнете при ветеринаря, важно е да уверите котето си, че това пътуване е положително преживяване. Въпреки че вашият ветеринарен лекар е специално обучен да се грижи за вашето коте, може да ви помоли да помогнете за спокойствието му по време на посещението му. За да целта галете нежно котката си и ѝ говорете със спокоен и глас. Носете със себе си вкусни лакомства за пътуването, за да я успокоите, ако нещата се усложнят.

коте при ветеринарСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар ще бъде вашият основен източник за съвет относно здравето, храната и поведението на вашето коте, докато то расте като възрастен. Уверете се, че то посещава ветеринаря достатъчно често (както препоръчва вашия ветеринарен лекар). И не на последно място, това помага да следите обичайното поведение, което вашата котка проявява у дома, в случай че вие или вашият ветеринарен лекар имате въпроси, свързани с нейното здраве. Никога не се страхувайте да задавате въпроси на вашия ветеринарен лекар за вашето коте. Обсъждайте всичко, което ви притеснява.

Виж още