Какво е котешка храна с „ограничени съставки“

котка храна Снимка: iStock

К ато съвременен собственик на котка, вероятно сте чували за котешка храна с „ограничени съставки“. Може би вашият ветеринарен лекар е препоръчал една от тези диети за лечение на хранителни алергии на вашата котка или може би сте видели диета без зърнени храни с ограничени съставки, рекламирана като най-естествената опция за вашата котка.

Въпреки това, преди тези храни да попаднат в купата на вашата котка, важно е да знаете какво включват тези диети, на кои котки наистина могат да бъдат полезни и как да изберете продукт, който е подходящ за вашия гальовен спътник.

Какво означава „котешка храна с ограничени съставки“

котка хранаСнимка: iStock

На теория диетата с котешка храна с ограничени съставки е точно както звучи: диета с по-малко съставки. Целта е да се ограничи броят на източниците на протеини и въглехидрати, като същевременно се поддържа питателна диета, обикновено за да се избегнат нежелани хранителни реакции или хранителни алергии.

Dogsandcats.bg

Ако искате да сте сигурни, че храните мъркащия спътник с необходимата храна с ограничени съставки, ще трябва да погледнете етикета на храната за домашни любимци и списъка на съставките и да го сравните с някои други списъци на съставките.

Какво съдържа котешка храна с ограничени съставки?

Котешка храна с наистина ограничени съставки ще има следните съставки и малко повече:

  • Един източник на протеини
  • Един източник на въглехидрати
  • Добавки
  • Мазнини за балансиране на храненето

Напомняме, че мъркащите животни са задължителни месоядни животни, което означава, че трябва да ядат месо, така че е много важно източникът на протеини да е от животински произход. При диети с ограничени съставки животинският протеин обикновено е „нов протеин“ или такъв, на който вашата котка вероятно не е била излагана преди.

Често срещаните източници на протеини, препоръчвани от ветеринарите, в диети с ограничени съставки включват могат да включват патица, заек или еленско месо.

Източниците на въглехидрати, които често се използват в диети с ограничени съставки, включват картофи и грах.

котка хранаСнимка: iStock

Плодове, допълнителни зеленчуци и добавки като водорасли като цяло трябва да се избягват в диета, направена за лечение на хранителни алергии, тъй като те могат да попречат на определянето на реакцията на котката към източника на протеин.

Храни, които не съдържат добавено зърно?

Тези диети обикновено заменят пълнозърнестите храни с други източници на въглехидрати като леща, грах и сладки картофи, но те имат много подобни източници на протеини като други котешки храни (птиче месо, яйца и риба).

Все още няма доказателства, които да предполагат, че зърнените храни са вредни за котките (алергиите към зърнени храни са изключително редки) и повечето котки ги усвояват много добре. Въпреки това има диети без зърнени храни с ограничени съставки, чиито източници на въглехидрати не са базирани на зърно, ако вие и вашият ветеринарен лекар решите, че това е най-добро за вашата котка.

По-добра ли е котешката храна с ограничени съставки?

Ако котката ви е здрава, няма причина да се опитвате да преминете към диета с ограничени съставки, защото смятате, че може да е „по-добре“ за нея. Хранителните вещества в храната на вашата котка са много по-важни от съставките, които ги осигуряват.

Една добре балансирана диета, направена от пилешко, телешко, яйца и ориз, вероятно е по-добра от котешка храна с ограничени съставки, която е зле балансирана, но е направена от нов протеин.

Кога котките имат нужда от храна с ограничени съставки?

котка хранаСнимка: iStock

Най-честата причина собственик на котка да търси диета с ограничени съставки е да се опита да диагностицира и/или лекува хранителна алергия.

Симптомите, които могат да бъдат свързани с алергии, включват:

  • Повръщане
  • Диария
  • Сърбяща кожа
  • Чести ушни инфекции

Но истинските хранителни алергии не са толкова чести, колкото си мислите. Въпреки това, ако вашият ветеринарен лекар подозира хранителна алергия, той може да препоръча диетичен опит с диета с ограничени съставки. Диетите с ограничени съставки също могат да бъдат полезни при лечението на панкреатит и възпалителни заболявания на червата.

Ако сте искали да смените, защото сте мислили, че може би диета с ограничени съставки може да предотврати развитието на хранителна алергия на първо място, това всъщност би причинило повече вреда, отколкото полза. Излагането на вашата котка на екзотични протеини като еленско месо, патица или нещо друго може дори да затрудни лечението на истинска алергия (в малко вероятния случай, че такава се развие), тъй като тези нови протеинови опции вече няма да са ви достъпни за диетичен опит .

Виж още