Какво обичат да ядат котките за закуска?

котка се храни Снимка: iStock

С ъвсем естествено е да сте малко загрижени за рутинната диета на вашата котка. Сутринта е време, което хората свързват със закуската – тя изпълва стомасите ни и ни дава гориво, за да започнем деня. Котките обикновено имат подобен график на хранене като нас и повечето собственици на котки дават на котките си храна за закуска и вечеря.

Мъркащите приятели се нуждаят първото им хранене за деня да е с високо съдържание на хранителни вещества, за да могат да започнат здравословно. Има много вкусни опции, които можете да им дадете в допълнение към обикновената им суха храна или, ако решите да поглезите мъркащия приятел през уикенда, когато имате време да му сготвите нещо по-специално.

Все пак не забравяйте, че не бива редовно да се отклонявате от обичайната храна на вашата котка. Има няколко питателни храни, от които да избирате.

1. Сготвена риба

котка се храниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Не може да се отрече, че котките обичат да ядат риба. Като общо правило се уверете, че рибата, с която ги храните, е бяла риба на скара, варена или печена. Рибата винаги трябва да е чиста и без други съставки, които могат да причинят заболяване.

Други риби, с които можете да храните котката си, са сьомга, риба тон и сардини. Въпреки това не бива да ги храните с консервираните им версии, защото са с високо съдържание на сол. Освен това, те са страхотни варианти, които са богати на омега-3 мастни киселини.

2. Варени зеленчуци

котка се храниСнимка: iStock

Зеленчуците не са част от обичайната диета на котката. Все пак зеленчуците от време на време няма да им навредят и биха могли да им дадат тласък на хранителни вещества, които рядко получават. Котките не се нуждаят от зеленчуци, за да оцелеят, но те могат да бъдат вкусно лакомство за някои мъркащи приятели.

Никога не гответе зеленчуци с каквито и да било подправки, ако планирате да ги храните с котката си – опитайте се да ги сварите във вода и да ги нарежете на ситно, преди да ги сервирате на вашата котка. Наблюдавайте котката си, когато яде тези храни, за да сте сигурни, че няма да се задави. И не забравяйте да храните котката си само със зеленчуци, които са безопасни за котките.

3. Яйца

Яйцата са богат източник на протеини и са приятно допълнение към обичайната храна на вашата котка. Стига да се въздържате от каквито и да е подправки, включително сол и черен пипер, можете да ги бъркате, варите или пуширате преди сервиране.

котка се храниСнимка: iStock

4. Мокра котешка храна

Понякога най-лесните решения са и най-добрите. Като цяло котките ще живеят по-здравословен живот, когато се придържате към котешка храна. Храната за котки е създадена от специалисти по хранене на животни и ветеринари. Те знаят точно от какво се нуждае вашата котка.

Мократа храна е задължителна храна за гальовните животни всеки ден, стига те да я харесват. Но ако искате да направите нещо различно - може да купите специална консерва, която котката ви не е опитвала, за да я изненадате!

В колко часа обичат да ядат котките?

Домашните котки разчитат на собствениците си да ги хранят по редовен график. Повечето мяукащи приятели трябва да ядат минимум два пъти на ден, а оптимално е храненето да е разделено на малки периодични порции.

Ако обаче като се отклоните от графика им, те могат да започнат да действат, защото са ядосани, разочаровани и гладни.

котка се храниСнимка: iStock

Някои котки ще ви уведомят, че са готови да станете от леглото и да сложите храна в купичките им – вашият космат приятел може да започне да драска по вратата, да мяука за внимание или да скочи върху вас, за да ви събуди! Така или иначе, придържайте се към храненето им по едно и също време всеки ден, ако е възможно.

Храненето на вашата котка не трябва да е сложно. Котките могат да ядат една и съща храна всеки ден без никакви оплаквания. Няма нищо лошо в това да искате да им поднесете изненада в купата за закуска от време на време, но това също не е задължително. Каквото и да решите да направите, уверете се, че котката ви яде храни, които са безопасни за нея и предлагат някаква хранителна полза.

Виж още