Какво предпочитат котките - тишина или шум?

домашна котка Снимка: iStock

К отките имат добър слух. Те използват ушите си, за да ловуват и остават нащрек за всякакви потенциални заплахи. Обратно, силните шумове ще доведат до реакция на страх при котките, така че продължителното излагане на звук и силни шумове трябва да се сведе до минимум.

Котките предпочитат тишината, защото им позволява да спят и да се отпуснат.

Излагането на постоянен шум трябва да се контролира. Според Physiology & Behavior прекомерният шум повишава кръвното налягане на котката. Това е така, защото вашата котка живее в състояние на повишен стрес.

Dogsandcats.bg

Чувствителни ли са котките към шум?

домашна коткаСнимка: iStock

Превъзходният слух на котките означава, че те са чувствителни към шум. Колко чувствителна ще зависи от възпитанието на котката и нивата на тревожност. Ако имате нервна или страхлива котка, тя вероятно ще се уплаши от всеки внезапен шум.

Могат ли котките да спят при шум?

Котките дремят в шумна среда, но това не е основният им сън. Повечето котки наваксват дълбокия сън през деня, когато къщата е празна. Когато котката дреме, не спи активно. Може би знаете, че котките имат трети клепач. Това помага на котката да заспи, като същевременно остава наясно със заобикалящата я среда. Същото важи и за слуха му.

Котка в шумна среда все още е нащрек. Оставя едното си ухо отворено, ослушвайки се за опасност. В тази ситуация котката ще блокира познатите звуци. Няма да се тревожи за съдомиялната машина, човешкия разговор или телевизията. В случай на внезапен силен шум, той ще привлече вниманието.

домашна коткаСнимка: iStock

Уверете се, че вашата котка има поне едно спокойно и тихо място, където може да се скрие в случай на нужда. Това ѝ дава възможност да избяга, когато е звуците станат прекалено силни и плашещи.

Какви звуци не харесват котките?

Можем да обобщим шумовете, които провокират страх и безпокойство при котките в следните категории:

  • Силни, внезапни шумове
  • Силни, дрънкащи звуци
  • Опасни звуци с всякаква честота
  • Редуване на високи и тихи звуци

домашна коткаСнимка: iStock

Силните звуци дразнят котките най-много. Освен че са плашещи, те могат да причинят увреждане на слуха. Мяукащите приятели силно могат да се стресират от:

  • Фойерверки
  • Шумни коли и мотори
  • Автомобилни клаксони
  • Силно тръшване на врата
  • Силен звук на телевизор или музика

В случай че няма какво да направите, за да намалите силните звуци - например във вашия дом се извършва ремонт, постарайте се да осигурите спокойствие на котката. Дори и да се наложи да я преместите временно някъде, стресът от новото място може да е доста по-малък от целодневните шумове от ремонта във вашия дом.

Котешките предпочитат да живеят в тиха и спокойна среда, в която няма викове, строителни работи, силни уреди, фойерверки и гръмотевици. Мъркащите животни могат да понасят известен шум, но не и когато се случи внезапно. Не може да контролирате средата, нито времето, но може да осигурите на гальовния спътник тихи пространства, където да може да се скрие.

домашна коткаСнимка: iStock

Виж още