Какво представлява органичната котешка храна

Котешка храна Снимка: IStock

П оследните години консумирането на органична храна е силно нашумяла тема и често противоречива тема. Храната за домашни любимци не е подмината от тази мода и стремеж за по-здравословен живот, затова на пазара можем да открием “органична котешка храна”. 

Тъй като ние сме отговорни за нашите мяукащи приятели, със сигурност всеки стопанин иска да вземе най-добрия избор за животинчето си и да му осигури качествена храна..

Котешка храна, която е етикетирана като „органична“ или „естествена“, звучи като най-добрият избор, но това дали наистина е така? Какво означава когато една котешка храна да се нарича „органична“?

Какво прави котешката храна органична?

Терминът „органичен“ се използва широко, когато става въпрос за храна за домашни любимци. За да си го изясним, ще използваме дефиницията, която приемат съответните органи в САЩ. Както е официално определено от Асоциацията на американските служители по контрол на фуражите (AAFCO), органичните фуражи за животни трябва да отговарят на изискванията за производство и обработка на Националната органична програма на USDA (NOP).

Dogsandcats.bg

Според NOP „органичните“ продукти се „произвеждат чрез методи, които интегрират културни, биологични и механични практики, които насърчават цикъла на ресурсите, насърчават екологичния баланс и запазват биоразнообразието“. В САЩ само хранителни продукти за домашни любимци, които съдържат най-малко 95% органични съставки, могат да имат печат на USDA за органични продукти и сертифицирана органична декларация.

Какво означава „Произведено с органични съставки“?

Храните за котки, които не отговарят на стандарта от 95%, все още могат да посочват „произведени с органични съставки“ на етикета, ако съдържат 70% органични съставки в целия продукт. Или могат да използват термина „органичен“ като квалификатор за определени съставки в списъка си със съставки, ако не отговарят на този праг.

Каква е разликата между органичните и естествените котешки храни?

Котка се храниСнимка: IStock

Органичните храни за котки трябва да следват същите правила, установени от USDA за производителите на органични храни за хора:

  • Културите се отглеждат без използването на торове и хербициди.
  • Животните, отглеждани за месо, мляко или яйца, се хранят с органично отглеждани фуражи.

Натуралната котешка храна се определя като:

“Фураж или фуражна съставка, получени единствено от растителни, животински или добити източници в крайна форма, но произведени чрез или подложени на химически синтетичен процес и несъдържащи добавки или помощни средства за обработка, които са химически синтетични, освен в количества, каквито могат да се появят в добри производствени практики.”

За да бъде дадена котешка храна етикетирана като „естествена“, всички съставки трябва да отговарят на определението на AAFCO. Ако има някакви изкуствени консерванти, аромати или оцветители, тогава терминът "естествен" не може да се използва.

Изключения са химически синтезираните витамини, минерали или следи от хранителни вещества, които може да са необходими, за да се гарантира, че диетата е пълноценна и балансирана. Трябва да има уточнение, че храната е „натурална с добавени витамини и минерали“.

Органичната котешка храна по-добра ли е?

Като цяло има малко доказателства за хранителните ползи от органичните храни за домашни любимци. Най-важните съставки, които трябва да се съдържат в храните за мъркащи приятели са:

  • Протеин (от животински произход)
  • Мазнини (като рибено масло)
  • Фибри
  • Вода

За да намерите най-добрата храна за вашата котка, говорете с вашия ветеринарен лекар и направете проучване какви храни можете да откриете на пазара, които са лесно достъпни за вас и отговорят на вашия бюджет. Дали храната за котката ви да е органична или не - това избор на вашия мъркащ приятел и на вас. Ако котката ви харесва тази храна, отговоря на нуждите ѝ и вие имате възможност да я купувате - значи това би била чудесна диета за гальовния домашен любимец.

Виж още