Какво представляват котешките акари и как да ги излекуваме

Котка ветеринар Снимка: IStock

К отешките акари са толкова малки, че често не успяваме да ги видим с просто око. От друга страна обаче можете да разпознаете опустошението, което заразяването с акари причинява на кожата на вашата котка. В такава ситуация трябва да заведете гальовния домашен любимец на преглед при ветеринар, където той ще диагностицира вида на акарите, който прави живота на вашата котка нещастен чрез кожни остъргвания и след това ще предпише подходящо лечение.

Ушни акари при котките

Котка ветеринарСнимка: IStock

Вероятно най-често срещаното заразяване с акари при котки са ушните, които се хранят с ушна кал. Симптомите на ушни акари включват възпаление, тъмена слуц, идваща от ухото, постоянно чесане на ухото, клатене на главата и лоша миризма, идваща от ушния канал на мяукащия приятел. Този секрет, излизащ от ухото, се състои от смес от восък, кръв и истински акари.

Въпреки че можете да закупите лекарства за ушни акари без рецепта, винаги е най-добре да се консултирате с ветеринар, ако подозирате, че котката ви има ушни акари. Напълно възможно е дразненето на ухото на вашата котка да се дължи на бактериална или гъбична инфекция, така че третирането на ушни акари няма да помогне и котката ви продължава да страда. Ако ушните акари са виновникът, вашият ветеринарен лекар може да третира проблемът с едно лекарство, което ще унищожи акарите и техните яйца.

Dogsandcats.bg

Хейлетиелоза при котки

Хейлетиелозата при котки е позната разговорно като „ходещ пърхот“ и това е доста добро описание на признаците на това заразяване с акари. Интересното е, че не виждате люспи по кожата или пърхот, докато наблюдавате котката си, а самите акари, които се движат по козината ѝ. Това са акари, който могат да заразят вас и вашето семейство. Заедно с “подвижния пърхот”, други признаци на хейлетиелоза включват загуба на козина и люспеста кожа, особено по гърба на животното. Някои котки могат да се чешат силно поради сърбежа. 

Тъй като този вид акари са силно заразни, всяко животно в къщата се нуждае от лечение.

Краста при котки

Котка се чешеСнимка: IStock

Този тип краста обикновено започва с корички около ушите, след което прогресира по лицето. Ако не се лекува, цялото тяло на котката може да се стане в корички. Тъй като този акар е доста заразен, всички котки в домакинството се нуждаят от лечение, дори ако са безсимптомни. Вашият ветеринарен лекар може да предпише необходимото лекарство, за да излекувате гальовния домашен любимец.

Котешка демодекоза

Повечето котки имат няколко демодектични акари в без проблеми. Въпреки това, ако котката има компрометирана имунна система, акарите могат да се размножат и животното може да развие демодекоза. Този тип краста е много по-рядко срещан при котките, отколкото при кучетата. Симптомите включват загуба на коса на едно или две места или по цялото тяло. Силно засегнатите котки могат да развият лезии в зоните на косопад. За да излекувате мъркащия приятел, трябва задължително да го заведете на преглед при ветеринар, който ще предпише необходимите медикаменти. 

Виж още