Какво трябва да знаем, ако комар ухапе котката ни

Котка прозорец Снимка: iStock

Л ятото вече е тук и колкото и страхотно да е това време на годината, комарите са важна и не толкова приятна част от него. Знаете ли, че котките също могат да бъдат ухапани от комари? И също както при хората, това може да предизвика сърбеж, алергична реакция и дори да се заразят с болест, предадена им от комара.

Какво се случва, ако котката ми е ухапана от комар

Комарите обикновено се насочват към към носовете и ушите на котките, тъй като това са най-откритите зони. В някои случаи това може да причини на мъркащия приятел лек сърбеж в областта, в която е бил ухапан. В други ситуации обаче, ухапването може да причини по-сериозна реакция, която изисква ветеритарна намеса. 

  • Свръхчувствителност при ухапване от комари

Известна още като свръхчувствителност от ухапване от комари е алергична реакция, причинена от слюнката на тези насекоми. Това води до появата на лезии върху засегнатата област, зачервяване, сърбеж, подуване или образуване на коричка. В някои случаи лимфните възли на котките могат да се подуят и дори да развият треска.

В случай че се появят лезии, котката ви най-вероятно ще ги драска или ухапе в опит да спре сърбежа както хората се чешем. Леките случаи обикновено преминават сами, но в други може да е необходимо лечене

Dogsandcats.bg

 

  • Дирофилариоза

Котешка дирофилариоза е друга сериозна грижа, която трябва да имате предвид, когато става въпрос за котки и ухапвания от комари. Това се случва, когато комар, който се е хранил със заразена котка, ухапе незаразена такава, след което втората се заразява с ларвите на дирофилариоза в кръвта си. След това ларвите пътуват до сърцето и белодробните артерии, където се развиват в напълно пораснали дирофиларии за 6-7 месеца.

Може да е трудно да разберете дали котката ви е била заразена, тъй като симптомите са толкова общи, че могат да се наблюдават и при редица други състояния. Следете за за внезапна кашлица и учестено дишане, тъй като това са най-често наблюдаваните симптоми. Други симптоми включват летаргия, липса на апетит, задух, загуба на тегло. 

В някои случаи дирофилариозата е фатална - понякога много внезапно - така че ако забележите някакви необичайни симптоми описани по-горе, незабавно заведете котката си на ветеринар.

  • Западнонилска треска

Вирус “Западен Нил” е инфекциозно заболяване, предавано от комари на птици и бозайници, включително хора. Котките се заразяват при ухапване от комар или при изяждане на дребни бозайници, които вече са заразени с болестта.

Това състояние е доста рядко при гальовните животни, но симптомите, за които трябва да внимавате, включват летаргия, треска и възпаление на ставите. За щастие повечето котки се възстановяват от инфекцията, а предаването на заразата от котки на хора не се наблюдава, така че можете да бъдете спокойни за себе си и семейството ви. 

Да предотвратим ухапването от комар на котката ни

Грижите, които трябва да положим, за да избегнем това са същите, които предприемаме за себе си. За котките на закрито - поставянето на комарници на прозорците, които да предпазват и нас, и домашния любимец са напълно достатъчни. Все пак, винаги има няколко досадни комара, които по някакъв начин успяват да преминат дори през защитата ни. В такава ситуация, просто можем да опитаме да държим котката си далеч от комара и да се опитаме да се справим с него, тъй като мъркащият приятел няма да закъснее с опитите да го хване. 

В случай че решите да използвате репелент против комари - изберете такъв, който е подходящ за домашни любимци, тъй като някои могат да бъдат токсични за котките.

Най-доброто лечение за ухапвания от комари при котки е превенцията. Все пак, ако мъркащият приятел пострада, най-вероятно симптомите ще отминат бързо от само себе си. Ако ситуацията се влоши - потърсете съвет от ветеринарния си лекар. 

Виж още