Какво трябва да знаем за пухчетата под лапите на дългокосместите котки

дългокосместа котка Снимка: iStock

К отките имат много физически характеристики, които ги правят толкова очарователни. Независимо дали става въпрос за изразителните им очи, кичурите козина на върховете на ушите им или кичури козина на пръстите на краката, има толкова много неща, които правят всяка котка уникална, красива и сладка.

Днес ще се задълбочим в кичурите на пръстите на краката, за да научим дали имат някаква важна функция, освен да правят лапите на котките пухкави и меки.

Какво представляват пухчетата на лапите на котките?

Кичурите на пръстите на краката са парченца козина, които растат между пръстите на котката. Този растеж обикновено се среща при котки със средна до дълга козина, като козината често се простира отвъд възглавничките на лапите.

дългокосместа коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Каква е целта на кичурите на пръстите на краката?

Снопчетата на пръстите служат на две важни цели: да помогнат за сцепление и защита. Преди да продължим, нека просто набързо да отбележим, че няма много научни изследвания относно тази част от тялото на котките, така че се осланяме на нашите източници от уебсайта Catster.

Точно както космите по останалата част от тялото им, дългите косми между пръстите на котките помагат за защита на краката им. Това може да бъде защита от студени или груби повърхности, които могат да причинят наранявания на възглавничките на лапите. Мейн Кууните и Норвежките горски котки имат тези кичури козина, за да им помогнат да останат топли докато прекосяват снежни терени, тъй като тези котки живеят в северни региони. Тези кичури на лапите може да се разглеждат като вградени снегоходки!

Снопчетата на пръстите също могат да действат като чифт обувки на някои хлъзгави повърхности. Отново, помислете за студена среда, където може да има лед и сняг. Наличието на малко допълнително сцепление върху хлъзгави повърхности определено може да бъде от полза.

Кои породи котки са по-склонни да имат пухкави лапи?

Докато всички котки (с изключение на разновидностите без косми) имат козина на лапите си, не всички породи имат кичури между пръстите си. И все пак повечето дългокосмести котки имат такива пухкави лапи:

 • Мейн Куун
 • Норвежка горска котка
 • Рагдол
 • Сомали
 • Персийска котка
 • Сибирска котка
 • Кимрик
 • И други

Трябва ли да се подрязват кичурите на лапите на котката?

дългокосместа коткаСнимка: iStock

Няма ясен отговор „да“ или „не“ на този въпрос, тъй като зависи изцяло от вашето коте и препоръките на ветеринаря. В повечето случаи не е необходимо да подрязвате кичурите на лапите на вашия домашен любимец. Изключение от това правило е, ако кичурите на козината причиняват проблеми като тези по-долу:

 • Раздразнение

Може да подстрижете малко кичурите, ако са станали твърде дълги и причиняват дискомфорт на котката ви. Понякога козината може да гъделичка, дразнейки вашето коте и го принуждавайки да облизва или дърпа косата, за да намери облекчение.

 • Събиране на мръсотия

Дългите кичури също могат да се превърнат в магнит за котешки отпадъци и мръсотия.

 • Подхлъзване

Ако в дома ви има подова настилка от твърда дървесина или плочки, може да забележите, че котката ви се подхлъзва прекалено много по нея, ако козината на пръстите им е твърде дълга. Колкото и сладко да е да гледате котката си да се носи из всички ъгли в дома ви, липсата на сцепление върху подовата настилка може да бъде огромна опасност.

 • Сплъстена козина

дългокосместа коткаСнимка: iStock

Ако козината се сплъсти, това ще доведе до топчета козина и дискомфорт на мъркащия приятел, затова може да се наложи да подстрижете гальовния си приятел малко.

Съвети за безопасност на вашата котка

Снопчетата на пръстите, особено тези, които стават твърде дълги, могат да бъдат проблематични за някои котки. Ако вашето коте среща проблемите, споменати по-горе, можете да го подстрижете. С помощта на чифт ножици можете внимателно да отрежете по-дългите косми, докато престанат да покриват възглавничките на лапите. Разбира се, ако е налице друго дразнене в лапите на котката ви - не пропускайте да се консултирате с ветеринарен лекар.

Виж още