Какво трябва да знаете за осиновяването на котка

котка в приют Снимка: iStock

Р ешили сте да осиновите домашен любимец, но вероятно се чудите откъде да започнете. Какви са стъпките за осиновяване на гальовен приятел? Как да разберете дали имате всички необходими играчки, храна и аксесоари, от които котката се нуждае? И най-важното - как да разберете дали сте избрали подходящата за вашето семейство?

Може да ви се стори притеснително и натоварващо да мислите за всички подробности около осиновяването на мъркащия си спътник, но не позволявайте това да ви попречи да спасите животно. Просто направете необходимото проучване, говорете с ваши приятели или познати, които имат опит в осиновяването и задавайте въпроси на организацията или приюта, от който ще осиновите котката.

Откъде да започнете търсенето на домашен любимец?

котка в приютСнимка: iStock

Започнете с местния приют за животни. Проверете техните социални канали и уебсайт за актуализации относно животните, които имат на разположение за осиновяване. Отбивайте се често и се срещайте с персонала и обсъждайте вашите нужди и желания в потенциален нов най-добър приятел.

Dogsandcats.bg

Тъй като те познават добре темперамента на животните в приюта, вероятно лесно ще могат да ви насочат към конкретен котешки приятел, който би могъл да пасне на вашето семейство. Разкажете им какви са вашите желания и способността ви да се грижите за определени животни. Имате ли деца, голям двор, пътувате ли често? Ако им помогнете да разберат вашия начин на живот, това ще им помогне да ви запознаят с домашен любимец, който отговаря на вашите нужди и който можете да обичате с години.

И все пак не забравяйте, че обикновено котката избира вас, а не вие нея. Безброй са случаите на стопани, които са харесали на снимки конкретна котка, но отивайки в приюта - друга идва при тях и връзката веднага се установява! Никога не е изключено и да решите да осиновите две мъркащи приятелчета. Това е още по-хубаво, тъй като няма да разделяте две вече близки котки, а ако работите много и отсъствате по цял ден от дома - двете ще се забавляват чудесно заедно!

Докато проучвате различни домашни любимци, налични за осиновяване, не забравяйте да се интересувате повече и относно грижите за нов домашен любимец. Ако сте неопитен родител на котка, вероятно се притеснявате да доведете вкъщи нов гальовен приятел, но за ваш късмет има много страхотни онлайн ресурси, които да ви помогнат в новото ви пътешествие като котешки стопанин.

Как ще разберете дали сме се спряли на подходящата котка?

котка в приютСнимка: iStock

Да се влюбиш е лесно, но можеш ли да обещаеш по-добър живот на това животно? Обмислянето на всички проблеми с довеждането на нов домашен любимец у дома е една от многото стъпки за осиновяване на домашен любимец, така че да не се окаже, че връщате домашния любимец в приюта – сърцераздирателен сценарий за всички. Това е и една от причините, поради които организациите изискват да попълните подробен въпросник, след което някои от тях правят проверка на вашия дом дали е подходящ за котка или преминавате през интервюта. Процесът може да звучи сложен, но със сигурност щом веднъж преминете през него, няма да съжалявате! 

Някои въпроси и проблеми, които трябва да обмислите като семейство, преди да изберете домашен любимец, включват:

  • Ще се разбира ли новата котка с останалите членове на домакинството? Например, някои животни може да не се справят добре с малки деца.
  • Кой ще бъде главният отговорник относно грижите за домашния любимец?
  • Можете ли да си позволите да се грижите за животно всеки ден и в случай на спешност?

Не забравяйте да говорите с персонала на приюта, приемното семейство или някой друг, който е бил в редовен контакт с котката, която възнамерявате да осиновите, за да получите по-добра представа за личността на животното и всички проблеми, които може да има. Въпреки че някои породи са склонни да имат характерни черти, всяка котка има своя индивидуалност, което е мястото, където персоналът може да бъде много полезен.

котка в приютСнимка: iStock

Няма съмнение: осиновяването на домашен любимец е голям ангажимент. Но нищо не се чувства толкова добре, колкото мисълта да спасите животно, което е било без дом. Наградите могат да бъдат огромни - както за вас, така и за животното, което сте спасили. Вие сте му дали добър дом с любящо семейство, а в замяна той ви е дал цялото си сърце.

Виж още