Кога е изобретена котешката тоалетна

котешка тоалетна Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога как се е появил този толкова съществен котешки аксесоар, без който нито едно домакинство не може да просъществува? Освен ако котката ви не живее навън или е научена да ходи до тоалетна в двора ви, ако имате котка - имате и котешка тоалетна.

Съществуват най-различни котешки тоалетни, които претендират да са най-добрите, като изтъкват малко по-различни области на сила. Но кога идеята за котешка тоалетна наистина се е появила? С помощта на сайта Excited Cats, ще разгледаме историята на котешката тоалетва.

Преди и след котешката тоалетна

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Котките са опитомени от незнайно колко време, но се предполага, че са се сприятелили с хората векове назад, преди Христа.Това ги прави наистина древен домашен любимец. Оттогава насам стопаните са отглеждали котките предимно на открито или с достъп както навътре, така и навън.

Dogsandcats.bg

В по-голямата си част, въпреки че човекът и котаракът съжителстват от хилядолетия, нашите котешки приятели уринират навсякъде, където пожелаят в дивата природа. В старите времена котките винаги са имали почти директен достъп до външната среда.

Но когато споделяте дома си с котка, за никого не е тайна, че тя има нужда от място, където да върши своите работи. Може да изглежда, че тъй като сме се преплели с тези същества от толкова дълго време, котешката тоалетна съществува от точно толкова отдавна, колкото и те живеят с нас. Това обаче не е така. Всъщност през 2017 г. тя отпразнува 70-ия си рожден ден, като официално е изобретена през 1947 г.

Изобретяването на котешката тоалетна

Човек на име Едуард Лоу работи в перфектната индустрия, за да създаде първите в света котешки тоалетни. Гениалността на котешките тоалетни е открита по силата на обикновена случайност. Едуард Лоу работил със семейството си в Мичиган, като работел с пясък, лед, глина и други естествено срещащи се материали.

Понякога, когато не е бил на работа, е имал остатъци от материалите при себе си вкъщи. Обикновено той продавал на компании, които искали абсорбиращи материали за попиване на масла и други отпадъци.

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Както се разказва, негова съседка поискала малко пясък, за да го сложи в котешката си тоалетна, тъй като ѝ било омръзнало да използва пепел. Той не разполагал с такъв, който да не е замръзвал, затова вместо него ѝ дал абсорбиращи глинени гранули. По-късно тя съобщила, че тези гранули вършат превъзходна работа за контролиране на миризмите и попиване на котешката урина.

Това породило гениална и бизнес идея в главата на Едуард Лоу. По-късно той решава да изобрети първата глинена котешка тоалетна на пазара, което обаче не било лесно.

Въпреки многото препятствия Ед става хит в магазините за домашни любимци и в крайна сметка създава марката Tidy Cats, която съществува и до днес.

Глината се оказал чудесен помощник, тъй като абсорбира котешката урина. Преди това хората са използвали пясък и пепел, които както можем да се досетим - на са толкова ефективни, защото нито абсорбират достатъчно, нито контролират добре миризмите на котешката тоалетна.

Котешка тоалетна с бучки

След известно време съвсем случайно е направено друго откритие. Съществува специфична глина, наречена бентонит. Когато се намокри с урина или течност като цяло, тя естествено се слепва. Това откритие е значителна победа сред собствениците на котки, защото решава още по-ефектевни проблемите с коетшката тоалетна.

Когато глината полепнала по урината и изпражненията, тя създала бариера около отпадъците, която задържала миризмата. Освен това тя прави изгребването на тоалетната по-малко неприятно, поддържайки кутията по-свежа и чиста за по-дълго време.

Напредък отвъд глината

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Има няколко причини, поради които котешките тоалетни продължават да се развиват след откриването на глината. Първата причина е, че глината е много тежка. Тъй като трябва да се пренася толкова много, това затруднява изхвърлянето ѝ.

През последните години се разработват и по-естествени варианти, тъй като светът става все по-съзнателен по отношение на околната среда. Вместо да създаваме повече отпадъци, можем да превърнем отпадъците на котката си в компост.

Използвайки биоразградими материали като царевица, орехи, бор и други дървени стърготини, можем да намалим боклука, като същевременно създаваме ефикасни продукти.

Видове постелки за котешка тоалетна

Въпреки че глината е била в центъра на вниманието в продължение на няколко години, нови материали започват да застрашават нейното първо място поради тяхната екологичност или контрол на миризмите. В наши дни има много различни видове котешка тоалетна. Изглежда, че ако е абсорбираща, можете да я намерите по рафтовете.

  • Глина
  • Хартия
  • Кристали от силициев диоксид
  • Борови
  • Черупки от орех
  • Пшеница
  • Кокосови люспи
  • Рециклирани вестници
  • Царевица
  • Трева

котешка тоалетнаСнимка: iStock

Тъй като пазарът на котешки тоалетни продължава да процъфтява, ще продължим да наблюдаваме развитие през следващите години. Има начини продуктите да се усъвършенстват за удобство на потребителите, безопасност и хигиена.

Въпреки че изгребването на котешката тоалетна е един от най-малко приятните аспекти на притежаването на котка, това е задължително, за да поддържаме дома си чист, а котката - щастлива. Надяваме се, че с напредването на времето възможностите ще продължат да се подобряват.

Виж още